Onsdag 20. september presenterte Søgne og Songdalen Orienteringsklubb ( SSOK) sist aller nyeste Orienteringskart da klubben arrangerte løp i Agderkarusellen fra Tunballen skole.
Av Frank Solås – tekst
Wenche Anita Solberg – foto
Det nye kartet som dekker område fra Tunballen skole i vest til Bergstøl i øst er en fornyelse og utvidelse av det gamle Tunballen-kartet som ble laget for rundt 20 år siden.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tor Lohne som til daglig jobber som avdelingsleder hos Rambøll, som er firmaet som produserer de fleste orienteringskart på Sørlandet, er mannen som stod for synfaring av forrige utgave av Tunballen-kartet var til stede på onsdagens løp.
På tide med et nytt kart
– Selvfølgelig må jeg stille på startstreken når det arrangeres løp på helt nytt kart. Det var helt klart på tide med et nytt kart over område. Selv om man med dagens digitale løsninger har mulighet for å foreta enkle revideringer av kartet, så er det klart at etter hvert så skjer det så mye forandringer i området som kartet dekker at skal man tilby et kart som dagens O-løpere krever, så må man til slutt foreta synfaring av hele område og tegne nytt kart.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tunballen-område er et typisk Sørlands-terreng som er detaljrikt med mye skrenter/stup og mye vegetasjon/underskog. Dagens O-kart har helt andre krav enn tidligere til å markere hvordan vegetasjonen er (forskjellige grønn-farger på kartet) og slik som vegetasjonen gror for tiden, så trengs det stadig oppdatering av grønt-fargene.
Andre ting som kan påvirke kartet er hvis en grunneier setter i gang hogst som medfører mindre vegetasjon og nye veier/stier. Før århundreskiftet var ikke kravene til O-kartene så stenge slik at levetiden ofte kunne være flere ti-år. Med dagens krav er ofte levetiden for et O-kart 3 – 5 år, forteller SSOKs egen kartspesialist Tor Lohne, som gjennom et godt løp endte på andre plass i sin løype i onsdagens løp fra Tunballen skole.
Tidligere verdensmester fornøyd med kartet
I onsdagens løp dukket tidligere verdensmester (2005 og 2006) Holger Hott fra KOK opp.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg hadde egentlig tenkt å stille på et løp i Arendal, men da jeg så at SSOK lokket med løp på rykende ferskt O-kart, så var jeg ikke tvil om hvor jeg skulle stille. Det er alltid gøy å løpe på nye kart. For hvert nye kart som kommer ut, så ser man at de stadig blir bedre og bedre. For en som startet med orientering på 1980-tallet så har det vært fascinerende å følge den enorme utvikling det har vært kart-kvaliteten. Egentlig er det nesten ubegripelig at vi fant postene på de gamle kartene, kommenterte tidligere verdensmester Holger Hott som endte på tredje plass i langløypa.
Tilgang på kart og turorientering
Formann i SSOK, Svein Erik Wiig var tilstede på onsdagens løp som tidtaker.
– Det er alltid gøy med nytt O-kart. Dette kartet vil vi i O-klubben bruke som et av områdene i neste sesongs turorientering som starter i romjula 2023. For de som ønsker tilgang på det nye kartet så vil det i løpet av høsten bli lagt ut på klubbens hjemmeside ( www.sssok.no) for gratis nedlastning til alle som ønsker det, sier klubbformann Wiig.