– Opplevelsen og samholdet gjør Stafett for livet til noe helt spesielt, sier Eva Anette Monge fra Søgne, om årets stafett som går av stabelen på Kristiansand stadion 25. og 26. mai. Nå ønsker hun at så mange som mulig blir med for å hedre dem som har eller er gått bort i kreft.
Av Ivar Eidsaa
Kreftforeningens arrangement Stafett for livet tok virkelig av i fjor. Der Kreftforeningen i utgangspunktet hadde håpet noen hundre ville delta når stafetten startet, var det over 1.300 som faktisk var med da startskuddet gikk.
– Det ble en sterk opplevelse å se de mange som møtte opp for å vise at de bryr seg om dem som sliter med kreft og for å hedre dem som har tapt kampen mot kreften, sier Eva Anette Monge.
Mange gode minner
I fjor var hun med som en av mange frivillige under arrangementet. I år deltar hun som leder for alle dem som har kreft og som omtales som «Fighterne».
– Det var sterkt å være med i fjor og møte alle dem som enten har kreft eller som er under kreftbehandling, forteller Monge.
– I fjor var vi en gruppe på rundt hundre som deltok. Det var et ubeskrivelig godt samhold i gruppen. Det å få treffe andre i samme situasjon, og å gå sammen i en 24-timers stafett for å sette fokus på kreftsaken, vil jeg huske lenge. Det ble mange gode minner, sier hun.
Har selv overlevd
Hun er selv en av de mange som har fått kreft, og overlevd.
– Jeg var under behandling store deler av 2016. Jeg var så heldig at behandlingen fungerte bra. Oppfølgingen underveis og i ettertid var førsteklasses. Nå ønsker jeg å gi noe tilbake og vise at det er håp og lys i tunnelen for dem som har fått en kreftdiagnose, sier Monge.
– For noen tiår siden var det en av tre som overlevde en kreftdiagnose. I dag er det to av tre som overlever. Det sier litt om hva forskning på ulike krefttyper, og hva fokus på forebygging og rehabilitering har ført til. En god utvikling til tross, det er mange som også i dag får kreft, og arrangementet på Kristiansand stadion er med på å vise at ingen skal stå alene, sier Monge.
– Kreften rammer så hardt, så vilkårlig. Derfor er det så viktig å støtte hverandre, ta vare på hverandre. Gjennom å delta på Stafett for livet, viser vi i praksis at vi bryr oss om dem som er i behandling og for dem som kreften rammer, sier hun.
Formidabel interesse
– Stafetten er også for å hedre både de mange som lever med senskader av kreftbehandling. Vi vet at cirka en tredjedel av alle som har vært gjennom en kreftbehandling, sliter med fatigue (sterk slitenhet). Andre kan slite med skader på noen av kroppens organer, andre med redusert tannhelse, sier hun.
Eva Anette Monge forteller om en formidabel interesse for å bli med. I skrivende stund har flere titalls lag meldt seg på.
– Stafett for livet er et folkearrangement, hvor alle som ønsker det, kan bli med, sier Monge.
Hun oppfordrer enkeltpersoner, familier, vennelag, foreninger, idrettslag, bedrifter og organisasjoner som ikke har meldt seg på om å bli med på stafetten.
Går over 24 timer
Stafett for livet er et 24-timers arrangement som skal gå på Kristiansand stadion, hvor lokalsamfunnet går sammen for å symbolisere at kreftsykdommen aldri tar pause, men er til stede hele døgnet og at det alltid bær være noen på banen for den som er syk. Dette skjer gjennom en stafett med lag der deltakerne ikke går eller løper mot hverandre, men MED hverandre.
Stafetten går over 24 timer, hvor man går, løper eller jogger rundt Kristiansand stadion. Når startskuddet går, er det «fighterne» som skal gå en runde. Med på arrangementet er også Søgne turnforening og Dancing Darlings som skal danse og turne under den første stafettrunden.
Deler gleder og sorger
Ideen med gjennomføringen av stafetten er at hvert lag har deltakere som gjør at man kan gå uavbrutt gjennom de 24 timene stafetten varer. Den offisielle åpningen finner sted lørdag 25. mai kl. 12.00.
– Arrangementet ble første gang gjennomført her i 2017, i Randaberg. Det ble en ubetinget suksess. I fjor ble Stafett for livet betydelig utvidet, med åtte byer som var med, sier Trude Nygaard Omland i Kreftforeningen i Agder. Basert på engasjementet så langt, ser det ut til at Stafett for livet blir enda større i år.
– Gjennom å stå sammen, skapes engasjement, hvor man kan dele gleder og sorger sammen. Dersom man ikke kjenner noen å stille lag med, kan man gå på Kreftforeningens eget lag, sier Nygaard Omland.