Frivillige i Søgne Historielag gjennomførte en lang rekke aktiviteter i 2023, og det blir om mulig enda flere i 2024 for laget, som nå har flyttet inn i Stendal-bygget (det gule bygget) på Søgne gamle prestegård.
Av Ivar Eidsaa
– Det er litt å flytte på, ja, smiler Kjell Sverre Langenes, leder i Søgne Historielag.
Alle dokumenter, bøker som historielaget og Mediegruppen har gitt ut, gjenstander som er i historielagets eie, flyttes nå fra Grisehuset og inn i kjellerlokalene i Stendal-bygget.
– Vi får bedre plass. I hyllene vil vi fylle på med bøker som vi har gitt ut, og lokalene er også såpass store at vi kan gjennomføre ulike utstillinger med noen av de mange historiske gjenstandene som vi har tilflytt oss gjennom årenes løp, legger Langenes til.
Utstillinger og samlinger
– Her kan vi gjennomføre møter, utstillinger og samlinger, legger Arild Røsstad til, en av mange frivillige som legger ned en imponerende innsats gjennom året.
Styret har lenge jobbet med å prøve å få tak i større lokaler, hvor vi kan ha kontorplass, utstillinger og lager. Dette lokalet kommer de til å gjøre ferdig nå i 2024, men de ønsker fortsatt andre egnede lokaler til oppbevaring av innsamlede gjenstander.
De fleste innsamlede gjenstandene er i dag eid av Kristiansand kommune og registrert i et eget system som kommunen har.
Men nå vil ikke kommunen ta imot flere gjenstander. Da må Søgne Historielag ta imot nye gjenstander og finne et system som de kan bruke til registrering. Dette har styret jobbet mye med.
Mange arrangementer
Kjell Sverre Langenes, Arvid Hallandvik, Helge Njål Jacobsen og Karl Gustav Johansen har vært på befaring på Porsmyr for å se på hvordan de registrerte gjenstandene som de får inn.
– Det var en nyttig befaring, men vi er ikke ferdig med denne saken enda, sier Langenes.
Historielaget utmerker seg også med å invitere til en rekke møter og arrangementer. I løpet av 2023 har Søgne Bygdemuseum som ligger i hagen på Prestegården, hatt åpent hver søndag, når Søgne gamle prestegård har hatt åpent senter. Det har vært Kjell Tørlin Andreassen som på en utmerket måte har ledet arbeidet med å få folk til å sitte vakt. Men styret ønsker å få med flere til å ta vakter på museet i 2024.
Besøkstallene har utviklet seg godt. I 2023 var det om lag 700 besøkende. De som har hatt vakter i år er Kjell Tørlin Andreassen (hatt veldig mange), Kjell Sverre Langenes, Else Marie Nerland, Tormod Tofteland, og Enny–Karin Vindheim, Joni Jensen, Helge Njål Jacobsen og Karl Gustav Johansen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Foredrag og historiske vandringer
I april arrangerte historielaget et foredrag om Bjørnstjerne Bjørnson i kultursalen.
Foredragsholder var Jostein Andreassen. Frammøtet var godt. Den 7. mai arrangerte historielaget en historisk vandretur på Hallandvik, samt at det ble gjennomført tilsvarende ved Donevann og på Lista, og en større utstilling om Høllen, som tre av mange eksempler. Laget vil fortsette slike også i 2024, blant annet med en historisk vandretur rundt om Søgne gamle prestegård for å presentere og vise fram den rike historien som er området til del.
– Vandreturene har vært populære, og da vi inviterte til foredrag i fjellhallen hvor Biber-ubåten står utstilt, kom det over 80 besøkende, sier Kjell Sverre Langenes.
Restaureringsprosjekt
Søgne Historielag er også i gang med store restaureringsprosjekter. Et av disse er å flytte den gamle kverna fra Lunde til Repstad i forbindelse med saga som allerede står der.
– Styret har hatt kverna i tankene helt fra museet ble flyttet fra Lunde. Men det var først nå at det ble en mulighet til å gå videre med dette prosjektet, hvor Svein Eikeland har lagt og legger ned en stor innsats, sier Langenes.
Anne Marie Rasmussen
Søgne Historielag arbeider også med å etablere et eget rom etter at Anne Marie Rasmussen (Rockefeller) gikk bort i fjor.
– Styret er blitt kontaktet av etterkommere etter Anne Marie Rasmussen med spørsmål om historielaget eller andre kan overta noe av innboet og kunsten som hun har laget. Leiligheten skal ryddes av hennes amerikanske familie som har tilbud Søgne Historielag eller andre å overta nevnte innbo og kunst. Magne Haugland har vært i kontakt med Søgne kunstlag og kunstansvarlig Munksgaard i Kristiansand kommune om saken. Søgne Kunstlag og Kristiansand kommune har takket nei til tilbudet. For historielaget kan det være interessant å overta gjenstander knyttet til bryllupet med Steven Rockefeller og andre gjenstander som kan knyttes til sørlendingers utvandring til Amerika, eventuelt noen få kunstgjenstander
– Magne Haugland har jobbet videre med dette for historielaget. Men vi har ikke klart å finne et egnet sted til disse gjenstandene enda, men det jobbes fortsatt med å finne en løsning på dette, sier Kjell Sverre Langenes.