2018 er nå historie, og nok en gang står et nytt år for døren. For hvert år som går, blir vår kulturperle i skjærgården ett år eldre, men også stadig bedre og flottere.
Publisert med tillatelse fra Songvaar Fyrs Venner
Venneforeningen jobber aktivt for å holde fyret i god stand – vi sørger for at det harde klimaet ikke bryter ned bygningene og øvrige installasjoner der ute.
Stormen Knud herjet på Songvår i høst og rev løs utedoen som landet 15 meter fra der den stod og ble knust. Denne ble, med god hjelp av tre snekkere, reetablert under vår fyrhelg i september.
Vi har arbeidet i 2018 med en rekke tiltak ved fyrstasjonen blant annet å få etablert en trygg havn gjennom bygging av en molo. Dette prosjektet har vi arbeidet med i fire år og nå har Kystverket sagt ja til tiltaket og verneområdestyret for landskapsvernområdet støtter oss i tiltaket.
Det gjenstår fortsatt mye arbeid og endelig godkjenninger vil ikke bli gitt før det er gjennomført en sårbarhetsanalyse, detaljprosjektering og at det foreligger en finansieringsplan. Vi har godt håp om å få dette til og tiltaket sees også i sammenheng med ny besøksstrategi som er under utarbeidelse for hele landskapsvernområdet Oksøy, Ryvingen og Flekkefjord Landskapsvernområde.
Dette er et prosjekt i regi av Miljødirektoratet og Songvaar Fyrs Venner er representert i en av arbeidsgruppene som jobber med turisme.
I 2018 har vi også engasjert oss i rydding av marin forsøpling og vil nå adoptere Hellersøya i Hold Norge Rent. Vi vil da være den første i Søgne kommune som adopterer en strand/øy, noe vi er stolte over. Adopsjonsavtalen er godkjent av Søgne kommune, Kystverket, Avfall Sør, Statens Naturoppsyn og styret landskapsvernområdet.
I 2018 ryddet vi øya for marin forsøpling tre ganger og samlet inn ca 150 kg herreløst avfall som er logget i ryddeportalen til Hold Norge rent, og levert godkjent mottak. Vi bistår også Søgne Dykkerklubb med båtfører en gang i uken på jakt etter «spøkelsesteiner». Dykkerklubben tok opp 500 slike teiner i 2018.
Songvaar Fyr Venner har også fått fornyet leieavtalen med Kystverket for nye 10 år og vi arbeider i disse dager med nye dispensasjoner for bruk til overnatting og utleie. Vi arbeider også med å få fornyet dispensasjonen fra ferdselsforbudet i perioden 15/4 til 15/7 på en nærmere angitt sektor på øya.
Så gjentar vi litt hva bygningene på Hellersøya består av:
Fyrhuset:
Funkisfyret som ble tatt i bruk i 1950. Stilen er funkis – det skulle være enkelt og funksjonelt, og det ble satt opp i betong. Linsa, som ble laget i Paris i 1888, stod på det første fyret og fremstår i dag som et smykke på det fine funkisfyret. Linsa var en periode borte fra Songvår – men ble etter en stor innsats fra tidligere daglig leder i venneforeningen, Svein Eikeland, flyttet tilbake i 2007/08. Fyret hadde ikke vært det samme uten! Fyrhuset har i dag et innredet samlingsrom/festsal som fint har plass til 30 mennesker og et robust kjøkken med varmt og kaldt vann. Vi er også stolte av å kunne skryte av at fyrhuset har Norges sydligste, vedfyrte badstue, og et gallerirom som forteller den unike historien om livet på fyrstasjonen. Fyrhuset fikk ny inngangsdør i 2018 – en dør som er identisk med den opprinnelige døren bygget hadde da det var nytt.
Assistentboligen:
Dette kalles også hovedhuset. Det ble bygget i 1937, og var opprinnelig satt opp som bolig for fyrassistenten med familie. Den gamle fyrbygningen fra 1888, ble i 1955 revet og flyttet til fastlandet. Assistentboligen ble innredet til hybler for å huse to betjenter og en reservebetjent. Det var starten på en endring mot automatisering! Det er 3 soverom med 10 sengeplasser i hovedhuset. Her finner dere et flott 60-tallskjøkken og ei koselig stue innredet fra samme tidsepoke. Her er også et baderom m/dusjkabinett og stilen gjenspeiler 60-tallet. Hovedhuset fikk også ny inngangsdør i 2018 – en dør som er identisk med den opprinnelige døren huset hadde da det ble bygget.
Oljebua:
En bygning som mange har som sitt favorittovernattingssted! Opprinnelig ble det oppbevart oljetanker her, derav navnet. Det er ikke stort i kvadratmeter, men har en atmosfære som er unik! Det er 3 soveplasser i Oljebua, i tillegg til et enkelt kjøkken og en stue. Dusjen er på utsiden bak bua og for de som er morgenfugler kan det dusjes i soloppgang.
Fjøset:
Ja, dette var i sin tid fjøset. Fyret var et hjem for fyrmesteren m/ familie, og det var ikke bare å hive seg i båten inn til fastlandet for å proviantere! Her hadde de ei ku, noen sauer og noen høner. De slo gresset og jorda ga grøde nok til et godt tilskudd til husholdningen. Fjøset er i dag ominnredet til overnatting for 10 personer fordelt på 4 rom og med en stue og kjøkkendel. Kjøkkenet ble «oppgradert» i 2017 til en 60 talls stil.
Sjøbua:
Her er godt å være i godvær, enten man vil bade eller nyte solnedgangen! Det er benker og bord om man ønsker f.eks å ha et krabbe- eller rekelag. Her har vi også 2 robåter liggende fortøyd og til fri anvendelse. Vi fikk i 2017 reparert flere ødelagte partier på brygge og reetablert gjerde med netting langs bryggekanten, Vi fikk også montert rekkverk i trapp, så nå er det vesentlig bedre å gå fra båten og i land på brygga.
Alle bygg vedlikeholdes av venneforeningen, både utvendig og innvendig. Det er lagt ned flere tusen dugnadstimer også i 2018, hvorav mange avholdes også på land gjennom vårt engasjement under sommerkonsertene på Søgne Gamle Prestegård. Vi hadde til sammen 44 fyrvenner som bidro aktivt i dugnadsarbeidet i 2018. Dette er nesten halvparten av alle våre betalende støttemedlemmer, noe vi er veldig stolte av.
Vi ønsker at fyrstasjonen skal fremstå mest mulig intakt slik den ble forlatt da fyrstasjonen ble automatisert den 3. desember 1987. Det er utfordrende, og det krever at vi har en solid base av venner som støtter vårt arbeid.
Målet vårt er bevaring gjennom bruk og å fornye for å bevare!
Venneforeningen avholder 4 faste dugnader ute på fyrstasjonen i året, 2 vår og 2 høst. Disse annonseres på vår Facebookside og på SMS til de som ønsker det. Ellers gjøres det dugnadsjobbing innimellom når det er anledning til det. Ingen må føle seg forpliktet til å jobbe dugnad! Det er lov å komme ut for å nyte stedet selv om det offisielt heter dugnad!
Hjertelig velkommen store som små, her skal alle føle seg hjemme! Ta kontakt med Geir Smebøle om du har lyst til å være med ut en tur!
Vi gjør oppmerksom på at Hellersøya også er fuglereservat og har et generelt ilandstigningsforbud fra
15.04 – 15.07 hvert år. Det betyr ikke at du ikke kan gå i land, men at det er begrenset hvor man kan ferdes. Kart er slått opp på sjøbua og her kan du se hvor du ikke skal gå i denne perioden.
Songvår Fyrstasjon er verdt et besøk, enten man vil overnatte eller bare beskue dette flotte stedet ytterst i havgapet!
Vi skal også i 2019 sørge for å bevare vår kulturperle!