Røde Kors fremmer syv gode tips for å unngå snøskred.
For det første er det viktig å lese snøskredvarselet for ditt område. Sett deg inn i hva de ulike faregradene og skredproblemene vil bety for din ferdsel i skredterreng.
Planlegg turen din hjemme – legg opp til tur etter vær- og snøforhold, og etter turgruppens erfarings- og kunnskapsnivå. Ved turstart må du også vurdere om lokale snøforhold er annerledes enn du forventet. Ta ny vurdering dersom svaret er ja.
Følg med på de faretegnene på snøskred som naturen gir deg: ferske skred, sprekker i snøoverflaten, drønn fra snødekket ved belastning.
Ha gode ferdselsrutiner. Hvis du må gå i skredutsatte områder – gjør det én og én eller hold god avstand til hverandre. Stopp/vent kun på trygge stoppesteder – steder hvor du ikke kan løse ut skred og hvor du ikke kan bli tatt av skred ovenfra. Hovedregel er å unngå ferdsel i skredterrengterreng, altså terreng som er brattere enn 30 grader.
Vær i stand til å gjenkjenne snøskredutsatt terreng. Hvor kan det gå skred, og hvor langt kan skredet gå?
Gjør alltid gjennomtenkte veivalg – still deg selv spørsmålet «hvorfor kan jeg ferdes her»?
Ved ferdsel i nærheten av skredterreng, må du alltid ha sender/mottaker på kroppen, samt søkestand, spade og førstehjelpsutstyr i sekken. Tren på å bruke utstyret før du går på tur.
Det er særlig skredfare ved:
- Mye snø og vind de siste to-tre dagene.
- Terreng som er brattere enn 30 grader.
- Brudd og lyder i snødekket (drønn).
- Ferske skred i nærheten.
- Plutselig mildvær.
- Kuldeperioder etterfulgt av nedbør i form av snø. Streng kulde skaper rimlag på snøens overflate, som selv små mengder snø kan skli på.
- De fleste ulykkesskredene i fjellet skjer når det er tørr snø som har blitt vindtransportert.