SØGNE: 16 barn bruker høstferien på teaterskole. Torsdag inviterer de sine nærmeste for å vise de hva de har lært.
Av Klara Turid Fidje
Se også stort bildegalleri mot slutten av artikkelen.
Klokka har såvidt passert 09.00 mandag morgen. I Kultursalen på Søgne gamle prestegård er der allerede et yrende liv. 16 barn i aldersgruppen 1. – 5. klasse har nettopp ankommet. De fire neste dagene av høstferien skal tilbringes her med lek, drama og kreativitet.
I år, som tidligere år, er det studenter fra universitetet i Agder som har ansvaret for opplegget.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg var selv en av studentene for fem år siden, sier veileder for studentene, Benjamin Åteigen. Han forteller at en del av oppgaven til studentene består i å bruke drama til å skape trygghet og fremme kreativitet hos barna. Noen av studentene som deltar har pedagogisk utdanning, andre har lyst til å gå videre med den type utdanning med tanke på å bringe faget videre inn i barnehage og skole.
Spiller på barnas styrker
– Det er en lykke når et barn har klart å omfavne seg selv, fastslår Åteigen. Han gleder seg over å se barn som i utgangspunktet er sjenerte, gjennom lek plutselig finner ut av «skallet».
– Vi spiller på barnas styrker. Her skal barna få utfolde seg, være seg selv, påpeker Åteigen.
På scenen står 16 forventningsfulle barn. De lytter til studentene fra UiA som informerer om regler.
Alle inkluderes
– Her skal det være mobbefri sone. Vi skal bare si fine ting til hverandre. Det er ikke lov til å le av andre, eller av andre sine ideer. Alle skal inkluderes. Vet dere forresten hva det betyr, spør drama-studenten fra UiA.
– Alle skal være med. Ingen skal være utenfor, svarer en av guttene.
Dermed er reglene satt, og alvoret kan begynne. Først noen oppvarmingsleker, der forsøk på å lære hverandres navn inngår. Deretter får hvert barn ark og fargeblyant for å tegne utkast til hva forestillingen de skal fremføre torsdag skal inneholde.
– Jeg har vært med og spilt teater før, forteller ei av jentene entusiastisk.
For det er slik det er. Noen har stått på en scene før, for andre blir det en ny erfaring å ta med seg videre i livet. Felles er gleden av å kunne skape noe sammen.
Glimt fra første dag på teaterskolen.