NRK har de siste dagene har publisert flere saker om et lukket nettverk på bildedelingstjenesten Instagram hvor flere tusen jenter, og derav flere hundre norske, følger med på innlegg om selvskading og selvmord. Helsesykepleier Siri Hagen Bakke ved Songdalen ungdomsskole sier til NRK P1 hun er bekymret over smitteeffekten et slikt lukket nettverk kan ha.
Av Ivar Eidsaa
Gjennom flere innlegg har NRK dokumentert at minst 15 norske jenter som har vært aktive i det lukkede nettverket, på få år tatt sitt eget liv.
– I nettverket er det det negative som løftes fram og som får fokus. Det kan trigge lysten til å fortsette og motivere til å kanskje ta enda mer alvorlige valg. Jeg er alltid redd for en smitterisiko, og det er flere på dette lukkede nettverket som har tatt sitt eget liv, sier Siri Hagen Bakke til NRK.
Vekker bekymring
Hagen Bakke er også lokalgruppeleder for Vest Agder i Landsforeningen for helsesykepleiere og sier det er viktig å vise respekt for behovet for å finne et fellesskap, og ikke føle seg alene.
– Det vekker bekymring når man i det lukkede nettverket har fokus kun på det negative. Det er ikke noe filter, og det ser ut som om det gjelder å være sykest mulig, som for eksempel å være tynnest og har selvskadet seg mest som får høyest status og mest oppmerksomhet.
– En del unge er i en utrolig vanskelig livssituasjon. Da trenger de å bli møtt av kloke, trygge voksne som kan snakke med dem om at det finnes hjelp å få, at de kan formidle et håp til de unge. Det skjer ikke hos de unge som er med i det lukkede nettverket, sier Bakke Hagen til NRKs reporter Morten Klausen.
Stress og press
NRK viser også til Dataundersøkelsen hvor ungdom over hele landet svarer på hvordan de har det, svarer flere og flere ungdomsskoleelever at de har psykiske plager, og at det er mye stress og press på skolen.
– Jeg har jobbet som helsesykepleier ved Songdalen ungdomsskole siden 2008, og ser at pågangen til meg er økende, og at det ofte er mer sammensatte saker som ungdommene kommer med. Det handler mest om det å leve opp til det å være perfekt, hvor man må være flink til det meste i livet for å bli likt av andre ungdommer, sier Siri Hagen Bakke.
– Tørr å være åpen
NRK har også intervjuet Celine Lien og Evelin Matsa som er elever i 9. klasse ved Songdalen ungdomsskole. De sier at det er krevende å være ungdom i dag.
– Det er mye press på oss, med kropp og hvordan man skal være, sier Celine Lien.
– Og ikke minst karakterer; hvordan man gjør det på skolen. Mange elever blir stresset av det, fordi man vil gjerne få så bra karakterer som mulig og dermed en bra utdanning, sier Evelin Matsa til NRK.
– Sliter man er det viktig å snakke om det, slik at man ikke går med for mye press i kroppen. Stress tar for mye plass i kroppen, og da blir det bare helt mørkt, sier Evelin Matsa.
Om foreldre tror barna har det tungt, har helsesykepleier Siri Hagen Bakke et tips:
– Da heier jeg veldig på det at man må bare hoppe i det, å være åpen. Hvis man ikke gjør det, kan det bare bli verre. Hvis en ungdom opplever at foreldrene er slik at man kan snakke med dem hvis man selv har det vanskelig, da er mye av jobben gjort. Man må tørre å være åpen. Det er ikke vanskelig å snakke om psykisk helse, det bør være like naturlig som å snakke om fysisk helse, spør du meg, sier Siri Hagen Bakke.