Herman Knutsen (10) fra Brennåsen har et sterkt ønske om å hjelpe barn som har det vondt. For fire år siden begynte han å pante flasker på Kiwi Rosseland. Pengene skal han gi til albinobarn i Tanzania.
Av Arne Lunde
10-åringen kan se tilbake på et ukjent antall turer til panteautomaten på Kiwi. Når det har vært ekstra store kvanta har han og pappa Stein Morten fylt opp bilen og tatt turen til Sørlandssenteret hvor det er en automat hvor de kan tømme ut flasker sekkevis. Slik sparer de tid.
– Og vi slipper å lage lang kø ved automaten, humrer de to som kan se tilbake på en del morsomme episoder når de har kommet med sekker fulle av flasker.
Hermans engasjement startet med et besøk av tannfeen da han var seks år og felte en tann. I glasset lå det 50 kroner da han våknet om morgenen.
«Nå skal jeg redde alle barna i verden!» var Herman sin umiddelbare reaksjon på pengegaven fra feen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Haydomfarmens Venner
Han fant fort ut at alle i hele verden ble litt voldsomt, han måtte bestemme seg for et prosjekt. En onkel til Herman var engasjert i Haydomfarmens Venner, en gruppe menn i Songdalen som støtter et prosjekt hvor det jobbes for å trygge forholdene for albinobarn som er en utsatt gruppe i Afrika. Det synes Herman var spennende.
Herman gikk i gang med å samle flasker hos naboer, familie og venner. Mange i bygda samler tomgods som de leverer fast til Herman når de får høre at han ikke samler til seg selv men til et godt formål. Sjefen på Kiwi, Svein Arild Vilhelmsen, synes også det er flott at Herman gjør dette:
– Svein Arild ga meg 2.000 kroner da jeg hadde pantet for tilsvarende beløp, og nå har han lovet å gi 5000 kroner til, forteller en smilende Herman.
Pengene har han oppbevart i en boks sammen med pantelapper og regnskap. Etter hvert som beløpet har vokst seg stort har han opprettet konto i Spareskillingsbanken.
Reiser til Tanzania til jul
Engasjementet til unge Herman har vakt oppsikt, også langt utenfor bygda hvor han bor med mor og far og to søsken. Både lokal-TV og NRK Super har fått nyss om virksomheten og har laget innslag som har ført til at flere barn har blitt tent for å hjelpe.
– Det har virkelig blitt en smitte effekt, flere barn rundt om i Norge vil hjelpe andre barn som ikke har det like godt som oss, forteller Stein Morten og får bifallende nikk fra mor Elsa Marit der vi sitter rundt kjøkkenbordet noen dager før hele familien skal dra til Tanzania for å bli borte i to uker. Med seg har de kofferter fulle med nyttige ting som de skal gi vekk til mennesker som ikke har like mye å rutte med som folk i Norge.
– Tøy, sko, fotballer og mange frisbee-brett og drikkeflasker som vi har fått av Spareskillingsbanken er noe av innholdet i koffertene, forteller de.
-Og så har både jeg og søsknene mine sett på hva vi kan gi bort av våre egne leker, supplerer Herman.
På plass i Tanzania skal de bo rett ved sykehuset i Haydom og i løpet av de to ukene håper de å få møte noen av albinobarna for å se hvordan det er å leve i Tanzania. Her er det mange opplevelser i vente.
Albinobarn kidnappes
Barn med albinisme er hvite i huden til forskjell fra befolkningen ellers i Afrika, og de er ømfintlige for sol. De er en utsatt gruppe fordi organer og blod fra albinoer brukes i svart magi. Albinobarn risikerer å bli kidnappet og få kuttet av legemsdeler som selges til en høy pris. Det opprører Herman.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det er helt forferdelig! Kan jeg hjelpe noen av disse med pengene jeg har samlet inn, så er det stort, forteller han.
Ellers gleder han seg til å få se mange dyr når de skal dra på safari, dyr som han ellers bare ser i Dyreparken.
– Og elefanter, det har de ikke i Dyreparken, påpeker Herman.
Mor og far til Herman er tydelige på at det er Herman sitt eget valg å hjelpe albinobarn.
– Det er hans engasjement, og vi synes jo det er flott at han bruker så mye tid og krefter på dette, forteller de. Begge kjenner Afrika fra før, Elsa Marit er født i Nigeria, og har i voksen alder vært engasjert i et skoleprosjekt der. Stein Morten har besøkt Afrika i forbindelse med et prosjekt for bevaring av utrydningstruede nesehorn.
Når familien kommer hjem før nyttår, har ikke Herman tenkt å gi seg med å pante flasker. Det vil stadig være behov for penger til albinoprosjektet.
– Jeg har et mål om å nå 100.000 kroner før jeg fyller 15 år, avslører den aktive og engasjerte gutten som har et hjerte for barn som lever med utfordringer som for oss er ganske fremmed.
Herman oppfordrer andre barn til å finne et prosjekt de synes er spennende.
-Det er fint når barn kan hjelpe barn, sier han.
Ivrig supporter: Daglig leder på Kiwi Rosseland er så begeistret for engasjementet til unge Herman at han har valgt å støtte det økonomisk.