Kristiansand kommune inviterte nylig inn kommunens 78-åringer på seminar. Vi bor i et land med økende andel eldre. Kristiansand kommune ønsker med tjenesten Helseveiledning for seniorer å legge til rette for at eldre skal bli boende i sitt eget hjem, oppleve god livskvalitet og beholde god helse lengst mulig.
Av Liv Solfrid Vikse
Alle foto: Liv Solfrid Vikse Helseveiledning for seniorer
Seminar
For å nå flest mulige av årskullet som er født i 1944 inviterte Kristiansand kommune til seminar. Folkehelsedirektøren i Agder, Vegard Nilsen var seminarets hovedforeleser. Han delte viktige suksesskriterier for å eldes i langsomt tempo.
Artikkelen fortsetter under bildet.
200 seniorer på Sygna
At invitasjonen har vært populær og blitt godt mottatt blant kommunens eldre, viser fremmøtet på Sygna kultursenter. 200 seniorer fylte det flotte kultursenteret, godt over halvparten fra årskullet 1944, mens de øvrige var ektefeller til målgruppen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Normal aldring
Blandt de mange tema som ble berørt på seminaret torsdag never vi:
- Alkohol og legemidler
- Brannsikkerhet i eget hjem
- Fysisk aktivitet som medisin
- Kristiansand folkebibliotek
- Aktiv senior
- Frivillighet
- Teknologiens muligheter
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dagens hovedforeleser var Fylkesdirektør folkehelse i Agder Vegard Nilsen, som snakket om temaet «Normal aldring». Nilsen trakk blant annet frem at alle mennesker eldes i ulikt tempo, og han brukte som eksempel en skoleklasse som møtes igjen som 45-åringer, kanskje 25 år etter at de sist var samlet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Handler om risiko
– Hva du selv gjør vil være med å enten bremse kroppens aldring eller å fremskynde denne. I en gruppe 45-åringer kan vi oppleve at kroppens fysiske tilstand kan variere fra å være som en gjennomsnittlig 37-åring til en person som nærmer seg de 80. Dette igjen handler om risiko for å pådra seg sykdom.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Målgruppen er mennesker på 78 år uten omfattende helse- og omsorgstjenester, og målet er at hjemmeboende eldre skal få økt livskvalitet og kunnskap om hvordan de kan styrke sin egen helse. Flere innbyggere bor lengre i eget hjem og færre etterspør omfattende helse- og omsorgstilbud.
Kun 10 prosent av kommunens 78-åringer har omfattende helse- og omsorgstjenester, sa Vikse under det flotte arrangementet i Sygna.