– Vi trenger flere fosterhjem!

– Jeg fikk en familie for livet, og oppfølgingen både familien og jeg selv fikk, var veldig god og fin.

Av Ivar Eidsaa

Eirin kommer smilende i mot oss, en livsglad kvinne med et stort smil rundt munnen. Det hadde ikke trengt å bli slik.

Eirin har bodd i både institusjon, beredskapshjem og fosterhjem. Oppveksten hadde vært vanskelig, preget av lite omsorg og få rammer. Hun bodde på institusjon, og fikk der tilbud om å komme til en fosterfamilie i Kristiansand. Det takket hun ja til. I 2017 flyttet hun til det hun beskriver som en hyggelig familie i Vågsbygd.

 

– Det har gått veldig bra
– Tiden siden har vært veldig bra. Det var en vanskelig og utfordrende tid i starten. Jeg var ikke vant med rammer, og å få omsorg. Så det tok litt tid å omstille seg til å kunne ta imot den omsorgen som fosterfamilien ønsket å gi, forteller hun.

– Med meg er det gått veldig bra. Jeg har fått en utdannelse, jeg er i jobb, og jeg er veldig takknemlig for den hjelpen jeg fikk. Fosterfamilien gav meg god tid, og jeg har fått en familie for livet, sier hun videre.

Hun står sammen med Lena Øydne Bolstad og Irene Sande fra Bufetat, barne-, ungdom- og familieetaten, fosterhjemsavdelingen i Region Sør.

 

Trenger flere fosterhjem
– Vi har et stort behov for flere fosterhjem. I dag er det cirka 200 barn over hele landet som venter på å få et fosterhjem, og her i region sør er det flere titalls barn som har behov for det samme, sier Lena Øydne Tronstad og Irene Sande.

De forteller at de ofte får tilbakemelding fra publikum om at det nok krever så mye å skulle bli et fosterhjem, at det bare er for spesielt interesserte, at flere er usikre på om de vil klare å håndtere barnet eller ungdommen på en god måte, og frykten for å bli overlatt til seg og å stå alene med ansvaret.

– Noen har behov for et fosterhjem på grunn av sykdom, død eller fordi foreldre/foresatte gir manglendeomsorg, eller utsetter barn for vold eller overgrep. Barna kan trenge et hjem i kortere eller for en lengre periode.

 

Oppfølging
Alle som takker ja til å bli fosterhjem, får god og solid oppfølging gjennom kurs. Barneverntjenesten i kommunen har ansvaret for videre oppfølging og veiledning. Ingen skal oppleve å bli stående alene med ansvaret, sier Irene Sande.

Også i Søgne er det barn som har behov for fosterhjem. Både Sande og Øydne Bolstad oppfordrer Søgne-familier å tenke over om de kan spille en rolle.

– Det beste er jo om barn som er bosatt i Søgne kan fortsette å bo i Søgne, men da i et annet hjem. Da kan de fortsette i sin barnehage, skole, idrettslag, og ha sine venner i nærheten, uten at de trenger å måtte flytte, sier Øydne Bolstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

1 14 1

– Det har gått veldig bra, sier Eirin, her sammen med Irene Sande fra Bufetat.

Stort hjerte
– Hvem er det dere ønsker å komme i kontakt med?

– Dem som har er stort hjerte, har tålmodighet og lyst til å hjelpe barn og unge.

De to streker under at det å takke ja til å bli fosterhjem, innebærer at familien påtar seg et oppdrag.

– Et oppdrag kan vare for kortere eller lengre periode. Vi har familier som har vært fosterhjem i et, til dem som har vært det over flere år. Det kan være familier bestående av likekjønnede, flerkulturelle, enslige, eller par. Vi lever i forskjellige familier, og vi trenger alle typer familier som fosterhjem, sier Sande.

 

Kurs
De forteller at det jevnlig arrangeres kurs for familier som ønsker å bli fosterhjem, hvor man treffer andre i samme situasjon, og hvor de som fosterforeldre trenger og hvordan barnet bør bli møtt.

Flere steder både i Søgne og ellers rundt omkring i regionen, har flere bønder takker ja til å hjelpe til med å formidle budskapet om at Bufetat trenger flere fosterhjem. En av dem er Terje Øydne Pettersen i Søgne.

– Jeg så at flere bønder hadde rundballer liggende på jordene, og tenkte at de må jo kunne brukes til å få ut budskapet, sier Lena Øydne Bolstad.

 

Stor betydning
Hun tok kontakt med både Pettersen og flere andre, og fikk ja av alle til å kunne male på fosterhjem.no på rundballene som er å se både i Mandal, oppover Setesdal, i Søgne, i Greipstad og Tveit, for å nevne noen eksempler.

– Dette er en god og riktig sak å støtte. Kan vi bruke rundballene til å markedsføre behov om fosterhjem, så er det en selvfølge å skulle bidra, sier Terje Øydne Pettersen.

– Jeg ønsker å sette fokus på dette temaet. Betydningen av å ha gode fosterhjem for barn og unge som trenger det, er stort, og mye større enn mange tenker over. Det er viktigere å kunne forebygge for et barn med å gi dem trygge oppvekstsvilkår, enn å skulle reparere hvis barnet vokser opp uten denne omsorgen og hjelpen, sier Terje Øydne Pettersen.

– Ønsker man å hjelpe, så kan man gå inn på bufetat.no, for å lese mer om hva det innebærer å være et fosterhjem, sier Irene Sande eller ringe direkte til Lena Øydne Bolstad tlf 466 18 621.

Tilbake til forsiden…

1 5

Lena Øydne Bolstad fra Bufetat, Eirin som selv har bodd i fosterhjem, Irene Sande fra Bufetat og Terje Øydne Pettersen som selv er bonde i Søgne, foran rundballene på gården til Pettersen hvor fosterhjem.no er malt på rundballene.

Flere saker