Det ble på alle måter en festdag av de sjeldne da årets 17. mai-feiring ble behørig markert i Greipstad.
Av Ivar Eidsaa
Etter år med pandemi og avlyste arrangementer, kunne forventningsfulle barn og unge endelig gjennomføre en 17. mai-feiring etter godt gammelt merke.
– Det er en spesiell dag. I dag er det tre klassetrinn, 1., 2. og 3. klassetrinn, samt barnehagene som for første gang på tre år kan feire nasjonaldagen hvor vi kan gjennomføre en 17. mai-feiring slik vi ønsker det, fremholdt Tor Marius Markussen i 17. mai-komiteen i Greipstad.
Store og små strømmet til Fagermoen da det nærmet seg avgang for årets barnetog, og det var mange som kom.
– Vi at rundt en 2.500 møtte opp i dag, sier en strålende fornøyd Hildegunn Marie Tønnessen Seip i 17. mai-komiteen.
– Dagen i dag er blitt den festdagen vi hadde håpet på, legger Markussen til.
Fagermoen var kledd til fest, med flagg og bjørkeris. I Sygna var dørene slått opp slik at hele området utenfor og inne, var omgjort til kafe for anledningen. I bodene ble det solgt kaffe og is, brus, vafler og kaker, og maten fikk virkelig bein å gå på.
– Vi var en gjeng i går som smurte 1.000 smørbrød, og foreldrene til barna på 8. klassetrinn hadde til sammen bakt 70 kaker, og laget 60 liter vaffelrøre til sammen. De har også betjent kioskene, så det er stort apparat som har vært i sving for å få dette i havn, forteller Elin Aarhus som har hatt ansvaret for det hele.
Sjette klassetrinn på Tunballen hadde ansvaret for aktivitetsskolene. En russegruppe har vært med og smurt smørbrød. Håndballgruppen i Greipstad IL har sittet vakt natt til 17. mai.
– Vi ble spurt i februar om å ta ansvaret for maten. Normalt er det gjerne et år i forveien dette arbeidet starter. Men på grunn av pandemien og nedstengingen som var tidlig på året, var det ikke før i februar vi kunne gå i gang med planleggingen. Så vi har brukt mange timer på å få dette i havn, men det har gått takket være solid innsats fra en stor gjeng, smiler Elin Aarhus.