– Vi har nå høstet 5 tonn pil i februar. Høstinga foregår på vinteren, og i år er det perfekte forhold i februar, forteller May Tove Berg Lindås, med favnen full av pil. Skudeneset Gaard er Norges største pilprodusent, og sender pil over hele landet.
– Den største jobben med pilproduksjon er på denne tiden av året. Det er hardt arbeid med innhøsting, sortering og beskjæring. Ellers er det å dyrke pil veldig lettvint. Vi plantet 20.000 pilstiklinger i 2007, som vi høster av hvert år. De trenger hverken vann eller gjødsel, og greier seg selv her i Søgne, forteller May Tove, som driver Skudeneset Gaard sammen med mannen Erik Lindås.
– Når du planter en pilstikling, så setter den både røtter og blader og gir tre greiner første året. Så klipper du ei grein, som igjen etter å bli klippet gir tre nye greiner neste år. Ei grein som klippes gir tre nye neste år, og det blir mange etter hvert, forklarer pilprodusenten til Fritidsnytt.
Stor etterspørsel over hele landet
– Etterspørselen er større enn hva vi greier å levere, dessverre, og det er for få produsenter for å dekke markedet, til både private og bedrifter over hele landet. Vi produserer her 10 ulike sorter som har forskjellige farger og fletteegenskaper, forteller May Tove.

May Tove viser et lite utvalg av de 5 tonn med pil som er høstet i februar. Låven blir stappfull med pil i forskjellige farger når alt er på plass.
Fryser greiner som brukes til installasjoner
– Nå fryser vi ned en del greiner i fire minusgrader i fryser som skal plantes i mars/april. Da leverer jeg levende pilgreiner som jeg bruker til installasjoner, som tuneller og skulpturer på skoler, for bedrifter og private. Det er lettvinte trær som kan formes til flotte skulpturer, sier May Tove, og viser bilder av imponerende installasjoner hun har laget. På sommeren er de fulle av grønne blader, og om vinteren er «skjelettet» av greiner også veldig dekorativt som skulptur.

Med levende pil kan du forme de mest fantastiske installasjoner, viser May Tove.
Greiner til fletting må ligge i bløt
– Greiner som vi tørker for fletting må bløtes opp i vann før de kan flettes, da er de kjempelette å jobbe med. Vi har egne kar hvor de ligger i 40 grader i 5 dager før de er klare. Har du de ute i vanlig temperatur trengs det 14 dager, forteller May Tove.
– Etter bløtgjøring legger jeg de i fryseren i 4 minusgrader, så holder de seg myke og fine når jeg tar de opp. Ellers tørker de igjen, forklarer pilfletteren, som også viser et mangfold av kurver og sekker i ulike farger og fasonger på låven.

May Tove fletter de lekreste kurver i forskjellige farger. Hun holder kurs og tar også bestillinger.
Pil i hjerte?
Vi lurer på hvorfor så stor entusiasme for pil?
– Jeg jobbet litt med levende pil for mange år siden, og så fikk jeg ei flott hagebok av ei dame, som virkelig fikk hjertet mitt til å slå fortere. Her var det bilder og informasjon om mange spennende muligheter med pil i potter og ulike teknikker. Jeg ble helt bergtatt av dette, og meldte meg på et kurs der jeg først måtte lære å flette kurver, før jeg fikk gå videre for å lære knuter og teknikker med levende pil og potter. Pil er jo et fantastisk tre, et lauvfellende tre, som gir muligheter både til fletting og levende installasjoner, forteller pilentusiasten, og viser oss boka som nå er gammel og godt brukt.

May Tove viser boka hun fikk som fikk hjerte til å slå fortere for pilproduksjon og bruk av pil i installasjoner og krukker.
May Tove inviteres til å holde kurs flere steder i landet, og har faste kunder i Sør-Norge. Men best liker hun å ha kurs i sitt eget verksted, hvor hun har utstyr og materiell i den gamle låven.
– Vi kjøpte Skudeneset Gaard i 2011, med både hus og låve som da var gammelt og falleferdig, og har renovert og modernisert. Men det har vært viktig for oss å ta vare på låvens sjel og gamle materialer, forteller May Tove og Erik.
I verkstedet på låven er det høyt under taket, velbrukte gamle planker og bord, som gir en trivelig og god atmosfære. I første etasje er det vinproduksjon og serveringsted i stallen.
2000 vinstokker
Erik styrer i første etasje med vinproduksjon, og i stallen har de innredet selskapslokale, hvor de serverer kortreist mat og egenprodusert musserende vin.

Vinbonde Erik Lindås serverer kaffe og kringle på Fritidsnytt i trivelige Stallen Vinbar.
– Vi plantet 800 vinstokker i 2012, og utvidet i flere år, og har nå 2000 planter. Det er om lag 1 times arbeid i året per vinstokk, så her er det hard jobbing i høysesongen som er på 5-6 måneder. Druesortene som er valgt trives godt i Søgne, og vi trenger ikke gjødsle eller sprøyte, men hyppig beskjæring må til, et fem måneders maraton, forteller vinbonden, som produserer 500 til 1000 flasker Sygnavin i året. Det er musserende viner, hvitvin og rosé.

Erik viser Sygnavin i produksjon.
Vinbonde på heltid
Erik sa opp jobben for å satse fullt som vinbonde i 2020. Han driver en av tre vingårder på Sørlandet. De andre er i Farsund og på Voie i Kristiansand.
May Tove har også full jobb på gården med pil, med kurs, installasjoner av levende pil, og også honningproduksjon.

May Tove selger egenprodusert honning fra Skudeneset Gaard.
– Bikubene står på gården og honningen får ekstra fin syrlighet når de er på drueblomstene, sier May Tove, som driver med bier sammen med naboen Knut som er birøkter.
Valeriia er eneste gårdsarbeider
I tillegg til ekteparet jobber også Valeriia på gården med det meste. Hun kommer fra Ukraina og har arbeidet på Skudeneset Gaard i to år, med alt fra pilhøsting, fletting, i vineriet, med matlaging og arrangementer sammen med May Tove og Erik.
– Jeg liker alt her, og ingen dag er lik, forteller Valeriia, som får veldig gode skussmål fra sine arbeidsgivere.

Valeriia har jobbet på bryggeri i Ukraina og hjelper i vineriet. Snart blir hun bryggerisjef for øl her.
– Valeriia har erfaring fra bryggeri i Ukraina, og blir nå bryggerisjef på gården i en nysatsing på øl. Vi kjøper malt fra Søgne, det er Per Try som leverer bygg som gjøres til malt, som vi bruker her, forteller Erik.
Hvordan er det å være vinbonde i Søgne?
– Det er gøy alt sammen, sier Erik. Her følger vi produksjonen fra plante, høsting, i vineriet, og til vi heller vin i glasset til gjester i stallen. Det er varierte oppgaver og tilfredsstillende å kunne levere så kortreist. Gjestene våre kommer fra hele stor-Kristiansand, men Søgnefolk er veldig flinke til å støtte opp om oss, forteller vinbonden.
– Vi er heldige og priviligerte som kan få drive med arbeid som andre har som hobby. Det er ulike faser i gårdsarbeidet, det går opp og ned, men vi trives veldig godt med dette, sier May Tove og Erik på Skudeneset Gaard, som ifølge paret er et paradis på jord.
Skudeneset Gaard har åpen gårdsbutikk tirsdager og fredager fra 12-18. Her selges honning, eplesider, øl, mjød, kurver, pil og saueskinn. I Stallen Vinbar tar de imot selskaper, alt fra egne vinkurs til jubileer, konfirmasjoner, bryllup, julebord, firmaarrangementer og også cruiseturister kommer her.
Sygnavinen selges per nå kun i Stallen vinbar. Mer om Skudeneset Gaard her

I Stallen Vinbar er det selvsagt fine lamper i flettet pil, laget av May Tove.