– Det smakte godt, smiler gjengen som sist lørdag var med da Søgne kystlag holdt kurs i brødbaking og hvordan lage smakfulle sildevarianter.
Av Roald Kragh, Søgne kystlag
Se også stort bildegalleri mot slutten av artikkelen
Lørdag 24. oktober holdt Søgne kystlag kurs i brødbaking i bakerovn og sildekurs på Lastad.
Torsdagen før ble det holdt kurs i ølbrygging. Og mesken (kornet etter ølbrygginga) ble brukt i brøddeigen). På grunn av koronatilpasningene, var det kun plass til seks deltakere på hvert kurs.
Brødbakinga foregikk i bakstekjelleren i huset til Nicolai Borø på Lastad, med Ole Borø (Nicolais far) som sjefsbaker og fyrbøter. Bakerovnen ble bygget samtidig med huset i 1913 og er jevnlig i bruk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En egen fyringsteknikk må til
På spørsmål om han måler temperaturen i bakerovnen før brødene settes inn, svarer Ole:
– Nei, vi fyrer i cirka 1,5 timer til steinene i ovnen er hvite, raker ut glørne, venter cirka 10 minutter og setter inn brødene. Det fungerte bra før i tiden og det fungerer like bra ennå.
Det er en helt egen fyringsteknikk som må til for å få mest mulig jevn varme i ovnen.
Vi begynte allerede fredags ettermiddag for å sette deigen, slik at den kunne heve natta over.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vi var seks ivrige deltakere som knadde, eltet og trillet ut totalt 32 runde brød. Brødene får etterheve mens ovnen fyres opp.
Alle brødene fikk plass i bakerovnen på samme steking. Så var det å vente spent i cirka 50 minutter på ferdige brød. Ville det bli vellykket?
Sildegarn
Samtidig med bakekurset hadde Thor Borø med seg en gjeng på seks mann ut for å trekke sildegarn og trollgarn for å ha kurs i å lage sursild, spekesild, kryddersild og røyking av sild. Det var ikke den store fiskelykken, fire sild, ett par fine torsk og annen småfisk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Turen ut for å trekke garn var selvfølgelig med kystlagets flotte nyrestaurerte motorbåd. Men Thor hadde jukset litt på forhånd og fått endel sild tidligere i uka.
Det er mye sel i området nå, så noen ganger er det kun hodet av fisken som henger igjen i garnene. Noe av dagens fangst hadde også tydelige bitemerker fra sel.
– Det ble sabla godt!
Thor er en mester i å lage forskjellige utgaver av sild og har alltid noen glass på lur. Så da var det klart for lunch på bryggekanten på Lastad med diverse sildevarianter, nykokte krabber, varmrøkt sild og tilbehør. Og selvfølgelig nybakt brød.
God stemning og kjempefornøyde deltakere på silde og brødbakekurs nøt en deilig lunch.
Og om brødet ble bra? Det ble sabla godt!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ølbryggekurs
Torsdagen før ble det holdt ølbryggekurs på Lastad grendehus. Der erfarne hobbybryggerne Jonny Sveen og Erlend Kleivset holdt et flott kurs i ølbrygging. De hadde på forhånd satt ett IPA-brygg som ble tappet på flasker denne kvelden. Samtidig ble med mesket, kokt og blandet ett nytt brygg som ble satt klart til gjæring.
Noen av kursdeltakerne ville nok ha smakt på ølet med en gang, men streng beskjed fra kurslederne om at ølet må stå på flaske minst to uker før det er drikkende. Godt fornøyde kursdeltakere gikk hjem med 10 flasker hver av leskende Kysten-IPA.
Tre vel gjennomførte kurs i regi av Søgne kystlag. Alle deltakerne var storfornøyd og en stor takk til kursledere: Brødbaker og fyrbøter Ole Borø, med barnebarnet Oskar som assistent, sildemester og leder i kystlaget Thor Borø, og ølbryggentusiastene Jonny Sveen og Erlend Kleivset.