– Riktig gange kan forebygge og redusere smerter og plager i rygg, nakke og bekken. Det sier Michael Noe Brogaard, kiropraktoren som har startet Godfoten Kiropraktikk, en ny klinikk i Søgne, hvor han blant annet tilbyr ganganalyse for å avgjøre om måten vi går på, indirekte fører til plager og smerter, med redusert livskvalitet og sågar også fravær fra jobb og skole som konsekvens.
Av Ivar Eidsaa
– Velkommen, sier Michael Noe Brogaard der han tar imot i sine nye lokaler på Tangvall i Søgne. Sentralt i rommet står det som for en utenforstående ser ut som en tredemølle. Denne inneholder dog en avansert trykkfølsom plate som sammen med kameraer, trådløse sensorer og markører kan festes på kroppen og utgjør et ganske unikt ganglaboratorium, sier Brogaard.
Sjekker kroppens bevegelsesmønster
– Herfra driver jeg tradisjonell praksis som kiropraktor, og man kan fint komme inn med vanlige rygglidelser uten at man skal bruke ganglaboratoriet. Noen pasienter har kun vondt i eksempelvis korsryggen og alt annet fungerer fint. Da skal de selvfølgelig ikke bruke tid eller penger på en ganganalyse, men det ser man allerede første konsultasjon. Tredemøllen brukes for å sjekke bevegelsesmønsteret i kroppen. Fokuset er å få et innblikk i hvordan føttene beveger seg og hvilken effekt det har på resten av kroppen. Skjelettet i kroppen kan litt forsimplet sies å være oppbygd som et stativ og på samme måte så vil bevegelser nederst ha påvirkning oppover. Dette utstyret gir mulighet for å få en ide om hva som kan være opphav til de muskel- og skjelettplager som pasientene kommer med, sier Brogaard.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Å gjenskape en god fotfunksjon
– Ser vi på underlag vi går på, så er det nesten primært hardt og flatt. Ser man tilbake i tid og studerer fotavtrykk, så var det underlag man gikk på tidligere ganske annerledes. Man mistenker at dette har en uhensiktsmessig effekt på ikke bare føtter, men også rygglidelser. Michael har reist til blant annet Belgia og England for å se andre ganglaboratorier og se hvilket forskning som blir gjort på feltet.
– For en del pasienter finnes løsningen i føttene. På litt samme måte som man avbalanserer dekk på en bil så finner man frem til hvordan man best oppnår og bibeholder god fotfunksjon. – Mange av de bekken-, rygg-, nakke- og hofteplager som pasienter sliter med og som noen ganger bare kan holdes i sjakk med behandling eller trening – eller som helt kan gjøre at man må stoppe med å trene kan i en del tilfeller avhjelpes ved å gjenskape fotfunksjon.
Skotøy
– Det er mange flinke behandlere og personlige trenere der ute. Jeg liker godt å ha et samarbeide med dem. Min rolle er å finne å løse et stabilitetsproblem i føttene og behandle ledd hvis det trengs. Deretter skal pasienten gjerne tilbake og ferdiggjøre de forløp de var i eller igang med trening igjen, sier Brogaard. Eksempelvis kan de bevege seg mer stabilt men de har fortsatt muskler som skal trenes opp til full funksjon igjen.
– Skotøy er viktig og en sentral del av behandlingen. Noen ganger må man i tillegg bruke innleggssåler for at opprettholde fotfunksjonen. Det er mulig å bruke analyseutstyret til å se hva som fungerer. Man kan dessuten dokumentere utvikling i bevegemønster over tid og sende videoer til annet helsepersonell som viser de resultater man har oppnådd.
Har relevans
Utstyret gir også en unik mulighet for å vise pasientene hva som fungerer så de best mulig kan ivareta problemet. Michael Noe Brogaard streker under at mange pasienter følges opp over tid, hvis de ønsker det. Det er årsaken til at Brogaard sammen med pasienten utarbeider et informasjons- og undervisningsopplegg for å sikre at pasienten kan klare seg best mulig og at intervallene mellom behandlingene blir lengst mulig. Blir kroppens bevegelsesmønsteret bedre skal man ganske tidlig se en tilsvarende bedring i symptombildet. Gjør man det så har det noe for seg å jobbe videre.
– Vi beveger oss alle og derfor er det viktig for nesten alle. Om målet er å unngå smerter, kunne bli i en jobb, fortsette å trene eller optimere måten man går og springer på for eksempelvis fotball- eller handballspillere, så har det relevans.
Kommer fra Thyholm
Michael Noe Brogaard kommer fra Thyholm i Danmark, og utdannet seg som kiropraktor ved Syddansk universitet i Odense. Der var der han traff kvinnen som han senere giftet seg med. Ettersom hun er fra Sirdal, flyttet de to dit for å komme nærmere familien, og Brogaard tok sin turnustjeneste i Egersund.
I 2013 startet han Sirdal Kiropraktikk. Nå har familien flyttet til Søgne.
– Det var egentlig litt tilfeldig. Vi var på jakt etter en hytte i Søgne, men falt for bygda, naturen og folkene som bor her, så vi valgte heller å kjøpe bolig og flytte til Søgne. Dermed bor vi fortsatt nærme ektefellens familie og det er også greit å komme til for min danske familie når de kommer på besøk, smiler han.