Bjørnstjerne Bjørnson besøkte foreldrene Peder og Elisa og sine yngre søsken Mathilde Cathinka (1834-65), Anine Louise Ambrosia (1836-79), Peter Elias (1838-1906), Emilie Caroline (1841-1929) og Carl Fredrik (1844-1880) hele 13 ganger. De bodde på Søgne prestegård på Søgne (”på Søgne”, dvs. på gården Søgne, som bygda har sitt navn etter. ”I Søgne” betyr i bygda Søgne).
Av Jostein Andreassen
På 1870-tallet ivret Bjørnstjerne for at han selv og de fire av søsknene som levde, skulle ta en felles tur til Romsdalen, hvor de var vokst opp. Til sin store skuffelse ville ikke Carl. Han var mest knyttet til Søgne og hadde fått venner der. Carl var ikke fylt 9 år da familien kom hit. Siden var han blitt ingeniør fra skolen i Hannover. Carl stod for det tekniske da Søgne meieri startet opp i kjelleren på bruk 35 på Stausland, like ved nåværende Nygård skole. Det var i 1867, og vi fikk meieri på denne måten hele 20 år før alle andre steder i området.
– Han er søgning!
Nei, Carl lot seg ikke overtale. En tøffing, tydeligvis, som kunne tale den mektige storebroren midt imot!
Helt oppgitt skriver Bjørnstjerne til sine søsken:
”Carl er søgning, han, det stakkars kræket!”
Hva skal vi kalle oss, vi som bor her i bygda? Søgne-mann? Søgne-kvinne? Søgne-ungdom? Søgne-barn? (Nei, vi må jo ha en fellesbetegnelse! Så hva med Søgne-sokning? (Vi bor jo fremdeles i Søgne-(kirke)sokn), om vi er medlemmer av kirken eller ikke (og pr. 010120 fantes Søgne kommune ikke lenger).
Ingen av disse forslagene for hva vi skal kalle oss, er gode, synes nå i alle fall jeg.
Sygna
Folk fra Randesund heter en randolk. Folk fra Høvåg heter en høvding. Lyngdal: En lyngdøl. Flekkefjord: En flekkefjæring. Hidra: En hidravas. Kristiansand: En kristiansander.
Folk fra Sogn (og Fjordane) heter en sogning. Hva er da mer logisk enn at folk fra Søgne heter en SØGNING?
Dette begrepet har jeg for min del brukt om andre fra bygda og meg selv i lang tid.
Foreslår det blir et vedtak om dette, på samme måte som det blir et vedtak om at Songdalselva/Søgneelva får fellesbetegnelsen Sygna. Det rimer ikke slik forholdene er nå at vi skal ha to navn på elva og at den skifter navn ved den kommunegrensa som ikke finnes mer.
Bildetekst:
Mange «søgninger» samlet under Sjekteracet på Trysnes.