Hvis det dukker opp en sjelden fugl i Søgne, er Gunn Røiland snart på stedet, for å se og ta bilde av fuglen, og nyheten sprer seg blant fugleobservatørene.
Av Vibeke Garmann Johnsen
Gunn er med i Norsk ornitologisk forening avdeling Agder. Der er flere fugleentusiaster i Søgne, men ikke mange jenter.
– Det er begynt å komme flere jenter med i foreningen, i tidligere Aust Agder er det noen, og det kommer nok flere med, sakte, men sikkert, sier Gunn Røiland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fugleobservasjoner legges inn på Artsobservasjon.no. Det er et register for hele landet hvor alle kan legge inn observasjoner. På Artsobservasjon.no ser en hva andre har funnet, og hvor funnene er gjort.
Der er det observasjoner for Norge. Et annet rapporterings-sted på nett har E-bird. Der er det observasjoner fra verden.
Ny fritidsinteresse
Gunn Røiland har bodd i Søgne i 30 år, men ble med som fugleobservatør for en tre års tid siden. Hun kjøpte seg kamera og telezoom, 100-400 mm, som de fleste bruker, og ble med mannen på fuglekikking. Mannen, Vidar Andresen, hadde vært interessert i fugleobservasjon i mange år.
Hun og mannen reiser rundt og ser etter fugl. Kikkerten er alltid med.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Den må jeg alltid ha med, smiler hun. Ser de en sjelden fugl, tar det ikke lang tid før andre observatører kommer til stedet.
– Er en ute i friluft, så finner en som oftest noe. En lærer seg å ha øynene med seg og kikker mot busker og kratt, sier hun.
Når Gunn går tur alene, har hun kamera med, så hun kan ta bilde hvis hun er i tvil om hva fuglen, heter.
– Jeg legger ut bildet på nettet, så er det alltid noen som kommer med svaret på hva slags fugl det er. I fjor da jeg bare skulle ut å lufte hunden, så jeg noe som så ut som en linerle, men det var ikke det. Det var en markpiplerke. Det var første funnet i Søgne, så det var gøy å ha sett.
Mye å observere i Søgne
– Når vi er i Høllen, ser vi at det er en del ringmerkede måker. Vi tar bilder av dem, og så legger vi inn dataen fra merket og posisjonen til fuglen på Ringmerking.no. Da kan du få hele historikken på hvor de fuglene har vært, og hvor gamle de er, sier hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det er mange arter i Søgne om vinteren. Under hagetellingen i slutten av januar, kunne Gunn telle 30 forskjellige fuglearter. På Fuglevennen.no kan en se resultatet tellingen.
Det siste spesielle de har observert i Søgne var en niland på Sandvik. Det er en egyptisk and som kom her på nyåret. For tiden er det en mandarinand ved Lundeelva. Det er en praktfugl med flere farger som sannsynligvis har rømt fra en park. Den har vært å de der de siste årene.
Vår
– Når snøen er gått etter vinteren, og jordene er bare, kommer fuglene, da er det ut å kikke, sier Gunn.
Lyset og varmen om våren påvirker fuglelivet, da kan alle glede seg over den økte fugleaktiviteten. Trekkfugler passerer Søgne, og flere spesielle arter er observert her.
Gunn er opptatt av at grøntområder blir bevart, så fuglene har en plass å mellomlande og oppholde seg. Hun legger også til rette for fuglene i hagen.
– For å få småfugl inn i hagen, velger jeg busker med bær på. Nå har jeg satt opp nettinggjerde rundt kompostbingen så småfuglene kan fly inn, og ikke kråkene og skjærene, ellers spiser de opp alt. Jeg strør litt solsikkefrø på bakken så de større fuglene også får litt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Lager fuglemat
I de første månedene i år, har hun brukt 50 kilo solsikkefrø. Hun lager fuglemat.
– Jeg smelter delfiafett og matfett og putter oppi nøtter, havregryn og rosiner, som jeg vet at fuglene liker. Jeg har en metallboks, som jeg har det oppi og så henger hun den ut, sier hun. Nå i vinter når det har var veldig kaldt, så har hun og mannen vært ned på Vaglen og ved Kvernhusvannet og lagt ut havregryn til vannriksen. Det er en liten grå, fin vadefugl. De har slitt litt i vinter, så derfor har vi matet den.
Ved Kvernhusvannet hadde noen andre laget en foringsstasjon på en stubbe, i vinter, hvor folk hadde lagt brød og annet til fuglene.
-Det er ikke bare i Søgne at de ser på fugl. Vi kan gjerne finne på å ta en tur opp til Bykleheien på våren, for å se på fugl der, eller ta en tur til Lista. På Lista er det mye spennende å observere. Vi har hatt mange fine turer, sier hun.
Det er tydeligvis en fin fritidsaktivitet.