Griller og benker. Egen lavvo som man sitte i dersom værgudene ikke spiller på lag, eller sågar hvis man vil overnatte, og litt lenger ned i lia et eget toalettanlegg. Velforeningen har rett og slett laget en drømmeplass på Spjotheia, Søgnes høyeste punkt.
Av Ivar Eidsaa
– Det begynner å komme seg, smiler Frank Solås i Spjotheia vel.
Det er en solrik og fin forsommerdag. Fuglene synger. Utsikten er fantastisk, og midt i idyllen høres lyden av sag og hammer. En ny utedo skal etableres, og ved lavvoen er elever fra Finsland ungdomsskole i full gang med kosten for å få malt lavvoen som kom opp for ikke så lenge siden.
Kjell Svenning, Kai Eftestad, Frank Solås og de andre entusiastene har gjort mye for å tilrettelegge på en god måte.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Egne flasker
– Det startet med at vi ville markere at Spjotheia er Søgnes høyeste punkt. Det ville vi gjøre ved å etablere to flasker laget i metall og som skulle ligne litt Hellesvardene, forteller Kjell Svenning, om flaskene som han, Jens Try og Kjell Ausland fikk laget.
Flaskene ble litt avanserte, da man kan felle ned en luke i bunnen, hvor det da åpenbarer seg en grill til fri benyttelse.
Den gangen var det ikke noen opparbeidet sti som gikk opp til Spjotheia, og rimelig krevende å ta seg opp. Fordi plassen var så unik og utsikten så storslagen, vokste det frem et ønske om å gjøre tiltak slik at de som ønsket det, kunne overnatte.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kjøpte lavvo
Gjengen fikk kjøpt en lavvo av Tormod Vallesverd, og det hele ble markert med en grande åpning.
Gjengen fortsatte arbeidet. Materialet ble båret opp og en terrasse ble anlagt ved bålplassen. Men hvor lenge var Adam i paradis? Teltet ble ødelagt av vandaler.
– Egentlig utrolig at noen tar seg helt opp kun for å ødelegge, sier entusiastene i velforeningen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tilskudd fra banken
Det ble søkt om tilskudd fra Søgne og Greipstad Sparebank til en ny lavvo. Mye snø vinterstid, også fordi snøen lett legger seg i søkket hvor lavvoen ble satt opp, medførte at lavvoen måtte skuffes for ikke å bryte sammen.
– Vi måtte ha noe nytt. Jeg tok kontakt med min bror, Arild Bjørkenes, som er lærer ved Finsland skole og spurte om elevene han hadde på linjen som heter arbeidslivsfag kunne bidra. Det kunne de, og nå ser du sluttresultatet, sier Solås, og peker mot en lavvo som er oppført i tre.
Plass til en barnefamilie
Lavvoen er stor, og med plass nok til at flere kan overnatte samtidig.
– Den passer godt for en barnefamilie eller to som ønsker å dra på en tur med overnatting ute, brennende bål og noe godt på grillen, smiler Svenning, som takker Søgne og Greipstad Sparebank varmt for at banken nok en gang har støttet med midlene som skulle til for å få kjøpt materialene som skulle til for å få lavvoen bygd, og Høie Sag har bidradd med svært hyggelige priser på materialene. I tillegg har Monter i Søgne sponset maling og malerkoster slik at lavvoen kunne bli malt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I stigen står Thea Alexandra Sandnes, en av elevene fra Finsland skole, med malerkosten i hånden.
– Det har vært gøy å holde på. Jeg har lært mye, forteller hun.
– Elevene får en allsidig og god praksis i hva arbeidslivet er og hva det innebærer, sier lærer Arild Bjørkenes.
Treårig linje
– Linjen er treårig, og vi går arbeidslivsfag gjennom hele ungdomsskolen, forteller Thea Alexandras medelever, Gøran Smith og Jostein Slotte, som alle går i 9. klasse, og som denne dagen også er med opp til Spjotheia for å jobbe.
Der Thea Alexandra maler, driver Bjørkenes, Smith, Slotte, Kai Eftestad og Kjell Svenning og snekrer på en ny utedo litt lenger ned i lia. Alt i alt har 12 elever bidradd med en arbeidsinnsats gjennom høsten og våren.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ligger HELT sentralt
– Ingen plass ligger så sentralt til som Spjotheia, ler Frank Solås.
– Det er like langt herfra og ut til vardene i Hellesund, som det er til Christianssands Bryggeri, som det er til Lauland kirke som det er til landhandelen på Valand. Mer sentralt får du det ikke, gliser han.
– Kulere blir det ikke, mener han.
Han berømmer også utsikten.
– Ser du i den ene retningen, kan du se bebyggelsen i Slettheia, ser du i den andre, ser du så langt vest som det overhodet er mulig. Joda, Spjotheia er en drømmeplass og som med det som er blitt gjort, nå forhåpentligvis kan friste flere til å ta turen, sier Frank Solås.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Slik kommer du deg dit:
Kjør ca 300 meter vestover fra Lunde sentrum. Ta inn mot Vedderheia. Kjør så ca 11km i retning mot Eikså. Underveis passeres Lunde skole, Tinntjønn skole, Tinntjønnhallen, Vedderheia boligområde, Repstadtunet og Tronstadvannet før veien stiger til Søgnes høyereliggende innland. Ikke kjør mot Lysløypa, men følg skilt mot Eikså. Etter neste veikryss får du Kimestadvannet på høyre side. Etter ca 2 km får du Auslandsvannet på venstre side og etter ytterligere henimot 2 km og litt stigning kommer du rett mot Røyrvann. Skogsveien inn til høyre fører deg mot Spjotheia. Her kan man greit parkere.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dette er Spjotheia:
Spjotheia er Søgnes høyeste punkt, 276,21 moh. Stedet ligger helt nord i Søgne nær grensa til tidligere Songdalen kommune. Turforslaget er en rundtur på ca 6 km som følger både vei, sti og tråkk og som er merket med bånd. Uten pauser tar turen ca 1,5 time. Anbefaler å ta til venstre rett etter Røyrvann for å få en fin skogstur. «Stien» tilbake fra Sandvann til Røyrvann er en god skogsbilvei.
Stedet dyrkes av Spjotheia vel som har fast arrangement ved stedet hver 1. mai og som har satt opp grill og installasjoner ved toppen.
Veien mellom Røyrvann og Sandvann er den gamle kjøreveien mellom Øyslebø og Kristiansand. Her gikk bussen til ca 1930 da det også var trekkferje for å komme seg over Tronstadvannet.
Du kan skimte sjøen fra Spjotheia, men utsikten er enda bedre fra Skuggedalskniben som ligger litt øst for oppstigningen fra Sandvann.
Kilde: Floke Bredland.