– Holdningsendring og opplæring må til for å nå målet om et demensvennlig samfunn, mener Heidi Solhaug, demenskoordinator i Søgne kommune. Hun sitter i en arbeidsgruppe med Janne Lossius fra Demensforeningen, Aslaug Bakke fra Søgne kommune og Rachel Caroline Papa fra Frivilligsentralen. Sammen jobber de for at Søgne skal få et demensvennlig samfunn.
Av Anja Walker Brunvatne
TV–aksjonen i NRK for 2013 som gikk til Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres arbeid med å bedre livskvaliteten for de som er rammet av demens, medførte at demens virkelig ble satt på dagsorden. Mange lærte mye, og det kom inne mye penger, faktisk hele 230 millioner kroner. Søgne kommune signerte i fjor en avtale med Nasjonalforeningen for folkehelse som innebærer at kommunen skal legge til rette for demente. Arbeidsgruppen ble satt ned for å jobbe med nettopp dette. De har jobbet sammen siden november og er i gang med realisering av planene.
Vil øke kunnskapen
Gjennom å øke kunnskapen om demens i servicenæringen, håper arbeidsgruppen det vil bli lettere for demente og pårørende å komme seg gjennom hverdagen.
– Vi ønsker at demente som bor hjemme hos seg selv skal få delta i hverdagslige aktiviteter og bli møtt med respekt og menneskeverd. Det er små ting som skal til for at demente skal bli møtt med forståelse, sier Solhaug. Arbeidsgruppen ønsker å lære servicenæringen i Søgne hvordan de skal kjenne igjen og ta imot demente.
– Gjennom å undervise lokalsamfunnet om demens, vil det bli lettere for både demente og deres pårørende. For eksempel kan en pårørende følge en dement til frisøren og når man vet at frisøren har kunnskap om sykdommen, blir forhåpentligvis pårørende mer trygg på å forlate dem der, sier Lossius og legger til at de tilbyr en undervisningspakke som inkluderer mange gode filmsnutter. Denne har de allerede en avtale med Søgne og Greipstad Sparebank om å undervise i.
– Vi vil etterhvert oppsøke næringen, men alle interesserte kan mer enn gjerne ta kontakt med meg, sier Solhaug.
Tabu
I dag er det 100 hjemboende demente i Søgne kommune, men ifølge statistikken vil antallet fordobles frem til 2040. Arbeidsgruppen mener dette er skremmende og at det er et viktig tema å belyse.
– Ikke alle har pårørende, og samfunnet må være klar til å ta imot dem. Det har skjedd mye de siste årene, men dette er fremdeles en skammens sykdom. Det er fryktelig trist, for de aller fleste kjenner noen med demens.Vi ønsker en holdningsendring og vi tror på det å være åpne. Da vil det bli mindre tabu og lettere å leve med sykdommen, både for den demente og de pårørende, sier Lossius og legger til at i tillegg til å kontakte servicenæringen, vil de legge ut informasjon på kommunens hjemmeside.
– Det er viktig å presisere at demens er en sykdom på lik linje med andre sykdommer. Man er fremdeles en del av samfunnet og vi har alle like stort menneskeverd, sier Bakke.
– Vi ønsker med dette å komme med en aktiv invitasjon til alle som er interessert i å lære mer om temaet, legger Papa til.