Musikere, malere, elever ved kulturskolen i Søgne og flere andre er nå i gang med å lage tekster, musikk, tegninger og malerier om hvordan du og jeg har hatt det under coronatiden. Det hele blir presentert på en større performance i Søgne hovedkirke 10. oktober i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.
Av Ivar Eidsaa
Det var i mars at Søgnes befolkning ble invitert til å ta turen innom Tangvall bibliotek og skrive ned «Hva gjør pandemien med deg? Hvordan vil du beskrive din sorg, smerte, frustrasjon eller nederlag? Hva gir håp når livet er tøft?».
– Håpet vårt med dette var at innbyggerne i Søgne kunne sette sin stemme til den historiske tiden vi lever i og som har krevende på mange måter. Dette har også vært en tid hvor mennesker finner sine indre krefter og styrke, og hvor vi kjenner at fellesskap betyr ekstra mye, forklarer diakon Lene Nilsen Berge og organist Roar Borøy i Søgne menighet den gangen.
Stemmer om håp og smerte
– Vi har kalt prosjektet «Stemmer fra Søgne», med «Stemmer av håp» og «Stemmer av smerte» som to overskrifter på det hele, sier Borøy.
Det er flere som har deltatt og skrevet ned hvordan livet har vært i coronatiden, og nå er arbeidet startet med å formidle det publikum har bidradd med i ulike musikalske og kunstneriske uttrykk.
– Vi har utfordret en åtte-ni låtskrivere, alle med tilknytning til Søgne, om å lage musikk basert på tekstene som publikum har bidradd med, sier Borøy.
Søgne danseklubb
Søgne danseklubb på Langenes, Prestegårdsmalerne på Søgne gamle prestegård og elevene ved kulturskolen er også blitt utfordret.
Roar Borøy forteller om stor imøtekommenhet og flott engasjement fra de som er blitt utfordret.
– Tekstene fra publikum gjenspeiler mangfoldet, fra dem som har slitt mye, til de som har hatt en tilnærmet normal hverdag med familie og venner man har kunnet treffe under coronatiden, sier Borøy.
Presenteres 10. oktober
Noen gir uttrykk for at dette har er blitt en tid hvor livet har fått roet seg litt, at det er blitt et annet tempo over livet, og at det har vært godt for familielivet og livet generelt. Men det er også mange som har opplevd mye ensomhet, mye alenetid, mye tid til egne tanker.
– I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober, inviteres publikum til en performance i Søgne hovedkirke men lang rekke musikalske og andre kulturelle innslag, sier Roar Borøy.