– Det er et rikt fugleliv i Søgne, og av og til får vi besøk av fuglearter som er svært sjeldne.
Av Ivar Eidsaa
Børge Mørkve-Simonsen er i overkant interessert i fugler og fugleliv. Av og til kan du se ham i Søgnes flotte natur, eller ute på en av holmene i skjærgården, med kameraet over skulderen. Da er Børge på fuglejakt, skjønt, ikke for å felle fugl, med for å feste gode fuglebilder til minnekortet.
Interessen inn med morsmelken
Børge Mørkve-Simonsen er født og oppvokst i Stavanger, og vokste opp i en aktiv friluftsfamilie, hvor særlig far dyrket sin interesse for foto og fugler.
– Sånn sett fikk jeg interessen inn med morsmelken, smiler han.
Utdannelse, etablering av familie og mye jobb gjorde at han kun sporadisk fikk anledning til å videreføre interessen for fugl og fugleliv.
Dedikert
Da han kom til Søgne, ble interessen vakt til live, og de siste syv-åtte årene har han vært rimelig dedikert til oppgaven, og er ofte ute for å oppdage skattene som naturen har gitt oss.
– Songdalen og Søgne er i en særstilling når det gjelder fugleliv, med en elv som strekker seg gjennom begge kommunene, store landbruksarealer og for Søgnes del en rik og variert kystlinje. Dette er gode forutsetninger når fuglene trekker nordover eller sørover vår og høst. Spesielt Åroslandet, bruktene i og rundt Høllen, Torvefjorden, Langenes og Hellevika og landbruksarealene er populære i så måte. Mange av dem bruker arealene her lokalt til «å ta en pust i bakken» før de flyr videre, forklarer Børge Mørkve-Simonsen.
Gode blinkskudd
Skjønt det er langt færre arter som «tar turen innom» Søgne og Songdalen enn hva tilfellet er på Listalandet, kjent for sitt mangfoldige og rike fugleliv.
– Likevel, våre lokale områder er bra besøkt av fugl, og det er mulig å få noen virkelig gode blinkskudd, sier han.
Det er et godt miljø med fugleelskere her lokalt, og han kan fortelle om flere svært sjeldne arter som er blitt avfotografert i Søgne og Songdalen.
Gir et kick
– Det gir alltid et stort kick å skulle få et bilde av en sjeldne arter, eller «bomber» som vi kaller dem i miljøet. Aftenfalk er et eksempel, en fugl som ble avfotografert tirsdag 26. september. Den hadde blåst feil. På den tiden var vindstrømmene sterke, og fuglen var kommet ut av kurs. Med sterke østlige vinder kan vi få fugler som har sitt naturlige tilholdssted i Russland, Sibir og Asia, men som er blåst «vest» på vei til varmere strøk, når vindstrømmene er sterke, forteller Mørkve-Simonsen.
Asiasvartstrupe og Ørkensteinskvett
Et annet eksempel er høsten 2016. Etter en lang periode med til dels sterk østavind, ble så vel Asiasvartstrupe og Ørkensteinskvett avfotografert på Årosjordene i oktober 2016.
Ornitologene presenterer sine fotofunn på Facebook, og det fungerer som et trekkplaster på mang en fugleelsker som bor utenfor Søgne og Songdalens grenser når sjeldne arter er å se her lokalt.
Mørkve-Simonsen er av og til på Songvaar hvor han med sitt teleskop sjekker fuglelivet. Stor var gleden da han forrige sommer fikk se havlire.
Mye fulgt å se på Songvaar
– Det er mest fugl å se på Songvaar når det er kraftig vind fra sørøst. Det er ikke et ideelt vær for en familie med tanke på en tur ut i båten da sjøen kan gå stri i slikt vær, men det er topp forhold for oss som er interessert i fugl og fugleliv, forteller han.
Mørkve-Simonsen og hans medinteressenter spiller en aktiv rolle i å dokumentere fuglebestanden.
– Fuglefolk er flinke til å registrere fugl, men også planter, insekter, sel og fisk. Observasjonene legges ut på artsobservasjoner.no. Det skjer hundrevis av registreringer hver dag, og flere daglig også i Søgne.
Berømmer samarbeider med bøndene
Han berømmer samarbeidet med bøndene.
– Uten dem hadde Søgne vært fattigere rent fuglemessig. Vi vet at intensivt jordbruk med drenering og hyppige slåtter går ut over arter som var mer til stede før, så som vipe og sanglerke. Det er derfor positivt at bøndene tar hensyn til fuglelivet for på den måten å legge til rette for at fuglenes naturlige områder ikke forsvinner.
– Andre fuglearter vi ser færre av nå enn før er låvesvale og makrellterne. Det å ta ut mink er et pre når det gjelder å få til en bevaring av makrellternene. En mink kan gjerne rasere en hel makrellternekoloni på én dag, sier han.
– Fuglelivet i Søgne er rikt. På en helt vanlig dag ute kan jeg se mellom 20 og 40 ulike arter. Vi har en skatt rett utenfor stuedøren, så ta gjerne og bruk øynene godt når du er ute på tur neste gang, sier Børge Mørkve-Simonsen.