Hanne Hellvik fra Søgne var på jakt etter en barnebok som kunne gi tips og råd for hvordan man samtaler med barn når foreldre blir alvorlig syke. Da hun ikke fant en slik bok, bestemte hun seg for å skrive en selv. Nå er boken ferdig.
Av Ivar Eidsaa
– Det er nå snart tre år siden mannen min ble diagnostisert med leukemi. Datteren vår reagerte tungt på at pappaen gikk fra å være en aktiv og lekende forelder, til å bli sengeliggende over en veldig lang periode. Han ble så svak at han ikke klarte å holde datteren vår, forteller Hanne Hellvik.
Datteren reagerte sterkt. Hanne Hellvik var på jakt etter noe som kunne hjelpe henne. Hun har lest for datteren siden hun var ganske liten, og var på leting etter en bok som kunne passe i forhold til det familien gikk igjennom. Hun fant ingen, og hørte med blant annet helsepersonell om disse visste om en barnebok som handlet om hvordan barn opplever at en av foreldrene blir alvorlig syk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Stort spekter av følelser
– Hvis vi savnet en slik bok, er det nok mange andre som gjør det samme, sier Hellvik om årsaken til at hun selv satte i gang med å skrive en slik bok selv.
– Barn kan føle på et stor spekter av følelser når sykdom rammer, det kan være tristhet, sinne og redsel. Barn kan av og til tro at det er deres skyld at et familiemedlem er blitt syk, sier hun.
Det at ektefellen ble alvorlig syk, gjorde også noe med henne selv.
– Det er jo et sjokk å oppleve noe slikt. Det er mye som kommer på, sier hun.
Hun begynte å skrive skjønnlitterært som en slags egenterapi og startet på en roman. Og det var i denne skriveprosessen det også ble naturlig å skrive et manus til en barnebok.
Fikk mye god inspirasjon
– Hvor vanskelig eller utfordrende var det å skrive manus til boken?
– Det var ikke så vanskelig, ettersom vi hadde gått gjennom dette sammen. Det tror jeg ble en styrke. Skulle jeg skrevet om noe jeg ikke selv hadde opplevd, hadde det vært mye vanskeligere. Jeg har brukt mange av de reaksjonene som datteren vår hadde, som et utgangspunkt, sier Hellvik.
Underveis i arbeidet søkte hun både faglitteratur, og tok kurs på Forfatterskolen. Gro Dahle, en av de største barnelitteraturforfatterne i Norge, og som har skrevet flere barnebøker om vanskelige tema, og tanker og refleksjon rundt slike, var en av kursholderne.
– Jeg fikk mye god inspirasjon til arbeidet gjennom å høre på henne.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Rikt illustrert
– Hvordan har du gått frem for å formidle til et barn når pappa er blitt alvorlig syk?
– Jeg har lagt vekt på å skrive kort, konkret og fra barnets eget ståsted. Jeg har også samarbeidet med en flink illustratør, noe som har løftet boken. Små barn kan jo ikke lese selv, har et begrenset språk og gode tegninger kan være et fint utgangspunkt til å få en god prat med barnet om hva barnet kjenner på når en av foreldrene er blitt alvorlig syk.
Boken har hun gitt ut på eget forlag, og hun har fått støtte av Lions Club Søgne til å få boken produsert.
Boken har så absolutt fylt et behov. Flere som arbeider med barn har bestilt boken. Det samme har også flere som arbeider i helsevesenet.
Hanne Hellvik selger boken via sin egen nettside, og gjennom bokhandel på nett.