– Hverdagen rommer så mye mer enn bare det å være en gravferdskonsulent. Det forteller Reidun Borøy, som er ansatt hos Jølstad begravelsesbyrå i Søgne.
Av Ivar Eidsaa
– Når et liv er slutt, møter vi familie og pårørende i krise, preget av sjokk, savn og sorg, sier Reidun Borøy.
– Den første kontakten og det første møtet er så viktig for at de etterlatte skal kjenne seg ivaretatt og trygge, at de tankene de har omkring hvordan avdøde kan bli ivaretatt på en verdig måte blir møtt riktig.
Hos Jølstad i åtte år
– Mange sier de kjenner det som om en stor byrde er løftet av skuldrene når vi på møtet forteller at vi kan ivareta alt det praktiske. Når en familie ha mistet en av sine kjære, er det viktig for de etterlatte at de kan være sammen og pleie hverandre, og ikke må bruke kreftene på å skulle håndtere alt som følger, sier Borøy.
Hun har arbeidet hos Jølstad i åtte år, og begynte ved kontoret i Kristiansand, og fikk mer å gjøre også i Søgne da Jølstad for noen år siden valgte å etablere avdeling i Søgne for å betjene denne delen av regionen.
Kjennskap betyr mye
– Det er fint å ha base her i Søgne. Det er her jeg bor, og her kjenner jeg mange. Det betyr faktisk mye når en familie har mistet en av sine kjære, sier hun.
Arbeidet som gravferdskonsulent innebærer langt mer enn blott å møte familie og pårørende når en av deres er gått bort, og å gjennomføre en verdig gravferdsseremoni.
– Dagene er sammensatte. Vi virker i mange sammenhenger, sier hun.
Reidun Borøy deltar i konfirmantundervisningen for å snakke om livet, døden og hva som skjer når en person er gått bort.
Forebygge
– Vi har også mye kontakt med helsepersonell på sykehus og institusjoner for å informere om hva vi gjør ved livets slutt, sier Borøy.
– Vi deltar på seminarer, nå sist et større seminar om selvmord og hva vi sammen kan gjøre for å se hverandre på en god måte for å forebygge at noen tar sitt eget liv, sier Frank Ellefsen som leder Jølstads avdeling i Kristiansand.
– Sammen kan vi snakke om det som er vanskelig, det gjør at det vanskelige ikke er noe man går og bærer på alene, supplerer Borøy.
Den gode samtalen
Ellefsen viser til kloke ord fra presten Karsten Isachsen som i sin bok «Sint, sant, sunt» formulerer det slik:
«En smerte som deles, halverer sin kraft».
Selvmord er et problem som rammer mange.
– I Norge er det rundt en 600 personer som årlig velger å ta sitt eget liv. Tre fjerdedeler av disse er menn og gutter, så viktigheten av å nå disse med informasjon og den gode samtalen er viktig, sier Borøy.
Når en velger å avslutte livet, så blir ringvirkningene store for et betydelig antall mennesker, direkte eller indirekte rammes og påvirkes 100-500 personer for hver person som går bort, det vil si 180.000 personer hvert eneste år.
– Derfor er det så viktig å være til stede i fora og på det møteplassene som vi mennesker oppsøker, for å informere, for å belyse og for å forebygge, sier Reidun Borøy.