Retro- og antikke møbler har fått sin solide renessanse. Hos Sissel Fredriksen og Mike Heese som driver Retrohappy på Mjåvann industriområde, er det hektiske dager.
Av Ivar Eidsaa
– Det er en kombinasjon av flere forhold, sier Sissel Fredriksen når vi spør hva årsaken er til retro- og antikke møbler er blitt så populært.
Hun sier møblene som hadde sin første storhetstid for noen tiår siden holder høy kvalitet og har følgelig lang levetid. Designet er fint og det handler om svært godt håndverk.
Så er det jo en klar trend i tiden at flere er opptatt av å tenke gjenbruk. Rent interiørmessig blir det jo stilig å kombinere med både gammelt, brukt og nytt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Varer lenge
– Vi har flere som kommer som for eksempel vil ha en gammel skjenk i stuen og supplere med et salongbord i teak og et par gamle stoler, eller sågar gamle nattbord til soverommet. Så er det jo også noe med holdbarheten på slike møbler, det varer lenge. De slites ikke på samme måte som moderne møbler, forklarer hun.
– På seg selv kjenner man andre, sier Mike Heese.
– Hele ideen med Retrohappy startet da vi skulle innrede vårt eget hjem. Vi startet med å kjøpe gamle møbler og begynte også å søke på nettet etter retromøbler. Vi syntes sluttresultatet ble stilig, og tenkte at kan vi så kan andre, sier Mike Heese.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Finner møbler i inn- og utland
De trålte nettet etter antikke- og retromøbler, etablerte sin egen Facebook-side, og var i gang. Møblene fant nye eiere, og sakte, men sikkert økte omfanget. De to som hadde etablert butikk og lager i garasjen hjemme, måtte ha større plass, og flyttet i mai 2020 til nye lokaler i bygget som ligger rett ved avkjøringen til Avfall Sør.
Nå er lokalet fylt opp med skjenker og bord, spisestuemøbler og senger, lamper og pyntegjenstander.
– Vi leter mye etter å finne det vi trenger til, på Finn, på nettet, i ulike Facebook-grupper og i avisannonser. Finner vi noe interessant, så triller vi av sted i hele Sør-Norge for å hente møblene til butikken. Vi er også ofte i Danmark og Sverige på jakt etter gjenstander til butikken, sier Sissel Fredriksen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kjøper og pusser opp
Mike Heese forteller at det går forholdsvis greit å skulle få tak i møbler som de selv kjøper inn med tanke på videresalg.
– Det er flere der ute som tenker gjenbruk når de skal rydde ut etter mor og far som er gått bort. De tar kontakt med oss, og vi kjøper møblene som kan selges videre. Vi kjøper også møbler som trenger å bli pusset opp og jeg sitter på lageret hvor jeg pusser, sliper, renser og oljer opp slik at gløden i møblene kommer tilbake slik at slik at gamle møbler som kan være litt slitte får nytt liv, sier Heese.
– Og skulle det være behov for å trekke om stoler og sofaer, så samarbeider vi med andre som gjør denne jobben for oss.
De to har en klar oppfordring; at ingen kaster gamle møbler og pyntegjenstander uten å ta kontakt med dem først.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Demenslandsbyen Strømmehaven
– Det er mange møbel- og interiørskatter der ute. Når noen skal gjøre opp et dødsbo, var det tidligere vanlig å kjøre det man ikke selv ønsket på søpla. Står noen i en slik situasjon, vil vi gjerne at de tar kontakt med oss. Vi har flere kunder som har er på jakt etter spesielle møbler eller pyntegjenstander, og de har lagt en ønskeliste hos oss, hvor vi tar kontakt når vi har funnet det de måtte ønske, sier Mike Heese.
De to peker også på at det er en klar trend at møbler og interiør ikke bare skal være billig og trendbasert, men at det hele skal vare, også utover ens egen generasjon.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fredriksen og Heese samarbeider også med arkitekter, og da arkitekt Daniele Myrhaug fikk i oppdrag å innrede den store demenslandsbyen Strømmehaven i Randesund, ble mange av møblene levert av Retrohappy på Mjåvann.
– Det er artig at Kristiansand kommune valgte mye gjenbruk, og at det er en så stor aksept for at slike møbler også kan få plass i offentlige bygg, sier Sissel Fredriksen.
Mike Heese og Sissel Fredriksen startet Retrohappy i det små og har nå egen stor butikk på Mjåvann industriområde.