Næringslivet i Søgne og Songdalen er svært spente på hva slags næringspolitikk Nye Kristiansand skal føre, rollen som Kristiansand Næringsselskap (KNAS) skal ha, veibygging, kryssløsninger og om en ny storkommune i større grad kan få realisert ulike viktige satsinger på en bedre måte enn hva hver kommune fikk til hver for seg. Hva ny ungdoms- og videregående skole på Tangvall skal ha av undervisningstilbud, var ett slikt eksempel.
Av Ivar Eidsaa
Mandag ettermiddag inviterte Kristiansand Næringsselskap næringslivet i Songdalen og Søgne, og andre interesserte, til et informasjons- og dialogmøte hvor også ordførerne Johnny Greibesland, Astrid Hilde og Harald Furre var med.
Ordførerne kunne fortelle at prosessen med å slå sammen Søgne, Songdalen og Kristiansand til Nye Kristiansand er kommet godt i gang, og at en viktig satsing frem mot sammenslåingen, innebærer tett og god dialog med innbyggerne for å sikre at de tjenestene som skal den nye kommunen skal tilby, blir best mulig.
Arealpolitikken viktig
Flere fra næringslivet var svært interessert i å få vite mer om hva slags arealpolitikk som skal føres i den nye kommunen, underforstått hvor nye boliger skal bygges, hvilke næringsområder det skal satses på, herunder hvilke veiutbygginger som må følge som en naturlig konsekvens.
– Jeg er bekymret for hvilken rolle KNAS skal ha, og er skeptisk til at KNAS skal utvikle boligområder og selv stå for salget av disse, fremholdt Anstein Repstad fra Repstad-konsernet i Søgne.
Etterlyser konkrete satsinger
André Kjetså fra Kjetså Eiendom er en av aktørene som har utviklet Mjåvann Industriområde hvor over 1.500 personer i dag har sin arbeidsplass.
– Vi har i dag gode rammevilkår, og opplever at Songdalen kommune har svært kort behandlingstid på de søknadene vi kommer med. Dette er en praksis som må videreføres. Vårt utgangspunkt er å være et industriområde som kan være bra for hele regionen de neste 50 årene, fremholdt Kjetså.
– I arealplanen må det ikke legges opp til at alle bydeler skal ha alt. Tidligere skulle alle kommuner ha sitt industriområde og sitt kjøpesenter. Jeg ønsker konkrete satsinger i en arealplan og i den nye kommunens næringspolitikk – at de naturlige fortrinn som finnes en plass, videredyrkes og satses på, la han til.
Ivareta og utvikle naturlige fortrinn
Han fortalte at Sørlandsparken fremstår i dag som et handelsområde, sentrum som ivaretar boliger, kontorer og som også har handel og opplevelser, mens Mjåvann er forbeholdt industriaktørene.
– Da må det ikke bli slik at et område utvikles i konkurranse med et annet, men at vi heller bygger opp under og forsterker de fortrinnene som hvert område har, sa Kjetså.
– Hvis KNAS skal satse både her og der med offentlige penger, vil det være vanskelig for oss. I noen grad kan vi risikere å bli kannibalisert hvis ikke politikerne er tydelige i hva de mener KNAS skal være, sa Kjetså.
Må bygge konsentrert
– En god tilrettelegging for vår del vil også være å få ny adkomstvei til Mjåvann, med innkjørsel på toppen av Farvannsbakken, la han til.
– Når vi går i gang med arealplanen, vil det å være konkrete på hva vi ønsker å bruke de ulike områdene til viktig. Vi må også være konkrete på hvor vi skal legge til rette for hvor nye boliger skal komme. Sentrumsnært eller i nærheten av kollektivknutepunkter er stikkord i så måte, sa Astrid Hilde.
Gir en helt annen tyngde
Hun var også klar på at Nye Kristiansand vil kunne operere med en helt annen tyngde inn mot både fylket og staten for å få realisert viktige satsinger. Hun nevnte i så måte ny rundkjøring til erstatning for dagens kryss inn til Linnegrøvan, ønsket om å få flere yrkesrettede linjer ved den nye ungdoms- og videregående skolen som skal komme på Tangvall, og viktigheten av å få bygget svømmehall på Tangvall.
Vidar Skaaland, banksjef i Søgne og Songdalen Sparebank, mente det var svært viktig å legge til rette for frivilligheten, lag og foreninger, og at kulturlivet i Søgne og Songdalen fikk gode utviklingsmuligheter.
«Landets beste kommune»
På direkte spørsmål var Harald Furre klar på at Søgne gamle prestegård måtte utvikles videre. De tre ordførerne var også enige om at servicetorgene og bibliotektene som i dag har sitt tilholdssted i rådhuset på Nodeland og Tangvall måtte bygges ytterligere ut.
– Alle våre tre kommuner scorer høyt på kommunebarometeret. Vårt utgangspunkt er at Nye Kristiansand skal bli landets beste kommune å bo i, at administrasjon og politikere er seg sitt ansvar bevisst om at vi skal gi tjenester og tilbud til beste for byens innbyggere. Da er nærhet viktig, at vi har en lokal forankring, og at alle er seg sitt ansvar bevisst og spiller inn ønsker og behov til administrasjon og politikere. God dialog er svært viktig for at vi skal lykkes med å gi best mulig tjenester, sa Harald Furre.