– Vi driver opplæring, har en variert vare- og tjenesteproduksjon med ansatte som har behov for en tilrettelagt arbeidsplass, hvor vi også hjelper flere tilbake til arbeidslivet.
Av Ivar Eidsaa
Det er en helt vanlig arbeidsdag ved Songvaar Vekst AS på Linnegrøvan i Søgne. I trykkeriet trykkes det nytt undervisningsmateriell. I monteringsavdelingen holder en god gjeng på å montere deler som brukes i lastebiler og anleggsmaskiner som Volvo produserer. Fra snekkeravdelingen går hammeren og spikerpistolen. Mellom arbeidstakerne går småpraten, og latteren sitter løst.
– Her holder vi til, sier daglig leder Øystein Sangesland, stolt over hva arbeidstakerne får til, og glad for at mennesker som kanskje ellers ikke ville fått muligheten til en jobb kan kjenne på glede og mestringsfølelse.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Omfattende produksjon
Songvaar er bedriften alle i Søgne og området for øvrig kjenner til, men ikke alle vet at bedriften driver en utstrakt vare- og tjenesteproduksjon. For Songvaar har holdt på lenge. Det startet på slutten av 1980-tallet da daværende Søgne kommune så at flere personer trengte et tilrettelagt arbeidstilbud.
På begynnelsen av 1990-tallet ble bedriften etablert som et aksjeselskap og som mange andre attføringsbedrifter ble dette gjort på bakgrunn av HVPU-reformen som den gangen ble innført. Siden den gang er det også blitt innført en opptrappingsplan for psykisk helse som har generert en del statlige arbeidsplasser.
Artikkelen fortsetter under bildet.
To tilbud
Songvaar har i dag to tilbud til arbeidstakerne; VTA (varig tilrettelagt arbeid) og AFT (arbeidsforberedende trening).
– Vi har 18 VTA-plasser og fem AFT-plasser. Alle VT-ansatte er ansatt på samme måte som i en ordinær bedrift, deltakerne i AFT-tiltaket er på vei ut i andre bedrifter og inn i stillinger der. Songvaar er både en arbeidsplass og et arbeidstiltak i statlig regi, hvor deltakerne søkes inn fra NAV, og hvor vi er en del av del av det statlige arbeidsmarkedstilbudet, fremholder Sangesland.
– Vi tilrettelegger ikke bare fysisk, men også på alle andre områder hvor det er nødvendig, legger han til.
Det gir seg mange utslag. Et er at snekkeravdelingen i mange, mange år har produsert kasser for Elkem.
– Elkem er vår eldste og største kunde, så vi er veldig glade i Elkem, ler Sangesland som berømmer det gode samarbeidet som har vært partene i mellom i alle år.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Produserer Volvo-deler
Gyli Plast er en annen stor industrikunde hvor Songvaar limer deler som brukes i biler og maskiner som Volvo produserer.
– Dette er arbeid som krever stor nøyaktighet, sier han.
Mange av kundene til Songvaar har vært med lenge. Men flere nye kommer stadig til. Et produkt som er blitt utviklet i så måte, er merkestikker som anleggsbransjen benytter. En annen stor kunde er Liftech i Greipstad hvor Songvaar produserer wiretromler.
Songvaar er blitt kjent langt utenfor Søgnes grenser for produksjon av utstyr som brukes til opplag av fritidsbåter.
Opplagskrybben som Odd Pettersen i sin tid utviklet, er patentert, hvor man selger «i bøtter og spann» av denne, samt opplagsbukker og stativer, samt presenninger.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Kulere blir det ikke!
– Vi samarbeider også tett med Oxford University Press, og kulere blir det ikke!, ler Sangesland.
Oxford University Press er kanskje den mest kjente læremiddelprodusenten i verden og har avdelinger i en lang rekke land. I Norge har Songvaar Vekst en fireårig avtale, som forlenges med nye fire år av gangen.
– Vi produserer, oversetter og trykker Numicon konkretiseringsmidler til bruk i matematikkundervisningen i skoleverket, og selger til skoler over hele landet, sier han videre.
Noen av arbeidstakerne i bedriften har en moderat arbeids- og funksjonsevne. Atter andre får gjennom AFT-plassene den oppfølingen de trenger for å finne ut hva de kan trives med.
– Målet er enten en plass i en bedrift, eller å fortsette med studier, sier Hanne Fosseli som leder AFT-satsingen i bedriften.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Gode arbeidskolleger
– Det er ubetalelig å se hva det betyr for en person å få sjansen til å prøve seg, å se hva det å komme i arbeid betyr i form av selvfølelse og mestringsopplevelser. Alle har en restarbeidsevne, noen litt, andre mer, mens atter andre kan ved tilrettelegging og god oppfølging klare en tilnærmet full jobb, sier Fosseli.
– Her liker jeg å være. Vi har det gøy på jobb, sier Erlend Torvund.
– Her har jeg gode arbeidskolleger, sier Cecilie Byberg Olsen.
– Vi har en suveren arbeidsplass med mye godt humør, er det to samt enige om.
– Det handler om mennesker som har ressurser. De trenger bare hjelp til å finne dem. Uten et AFT-tilbud ville alternativet for mange være at de ikke kommer seg ut i arbeidslivet i det hele tatt, hva det har å si for manglende livskvalitet og gode opplevelser. Det bor gode ressurser i alle, og de må bare finne den indre motivasjonen og den får de når de kommer på riktig plass, sier Hanne Fosseli.