De fleste av oss er nok ikke klar over at Mjåvann industriområde per i dag huser 100 bedrifter, og det er 2.000 mennesker som arbeider der. Med den utviklingen Jan Tore Weire, leder i velforeningen Mjåvann Industriområde, ser for seg fremover, vil hele 3.000 mennesker ha sitt daglige virke i industriparken i 2050. Det er i dag Sør-Norges største område for industri og håndverk.
Av Robert Larsen
Jan Tore Weire forteller at industriområdet ble etablert på tidlig 80-tall, og det er en fasinerende historie han formidler.
Hele området startet som et samarbeid mellom Songdalen kommune og det som nå er Sparebanken Sør.
Øyvind Frustøl
Songdølene i kommunen engasjerte seg sterkt for å starte arbeidet med å bygge ut området. De første årene ble det tungt, og det medførte at prosjektet faktisk var teknisk konkurs. Da ble det gjort en avtale med Øyvind Frustøl. Han etablerte seg med pukkverket, og ble en daglig pådriver gjennom alle år som medførte at flere bedrifter kom til området, men det var fremdeles mye plass til mange flere. På denne tiden var det bare den nederste delen av området som var bebygd. Etter hvert overtok Svein Frustøl som i kompaniskap med Einar Kjetså med flere fortsatte utviklingen på høygear.
Utviklingen videre
Over så lang tid vil det selvsagt være både oppturer og nedturer. Den første store saken ble utvidelsen av tunnelen som var helt nødvendig for å kunne bebygge lenger opp i Mjåvannområdet. Tunellen hadde i praksis bare et løp. Etter hvert ble det en avtale hvor kommunen bekostet utvidelse av tunellen mens Frustøl og Kjetså bygget ut infrastruktur for øvrig og også bygging av ny toplans avkjørsel fra E39.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det var mange grunneiere i området, og det ble laget grunneieravtaler. Opp gjennom 80- og 90- tallet vokste området og man fikk Mjåvann 1 og Mjåvann 2 og etter hvert Mjåvann 3. Tidlig 2000-tall var det ca. 700 mennesker som hadde sitt daglige virke i industriparken.
Velforeningen
Songdalen kommune var veldig fremsynte når de etablerte velforeningen allerede fra starten. Det er pliktig medlemskap i foreningen. Velforeningen har fungert som et viktig bindeledd mellom alle parter som blir involvert i et så stort område. De er lydhøre ovenfor ønsker som kommer fra bedriftene og andre, og tar seg av alt fra infrastruktur til trivsel for alle.
Den nevnte tunnelsaken var en viktig sak for foreningen fremhever Weire. De var også sterkt involvert i reguleringsplanene for området. Det var også viktig at kommunen stilte opp med treukers behandling av byggesakene hvis byggesøknaden var i henhold til reguleringsplanen.
– I dag handler det mye om infrastruktur og vår rolle i å hele tiden forbedre den med gang og sykkelstier, skilting, kameraovervåkning etc, sier Weire.
Fremover ser Weire for seg at foreningen vil ha en betydelig rolle i å knytte bedriftene i området sammen slik at de bl.a. kan handle med hverandre, B2B.
Han forteller at det har vært mange ressurspersoner som har bidratt til at området er det som det er i dag. Skal han fremheve noen nå så må det være Andre Kjetså som en særdeles viktig ressurs.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fremover
Weire blir veldig engasjert når vi kommer inn på fremtiden for området. Det er fremdeles store områder som skal bygges ut, og det er stor interesse fra mange aktører som kan tenke seg å etablere seg.
Mjåvann 3 er nå under kraftig utbygging. Helt avgjørende er den nye avkjørselen fra E39 på Breimyr. Her har velforeningen, kommuner, fylke, utbygger og Nye Veier AS hatt en viktig rolle med å tilrettelegge. Det blir også lagt til rette for en stor parkeringsplass som inkluderer ladestasjoner, også for større biler.
Gjennom dette ønsker man å sikre allmenheten god tilgang til de fine turområdene som er her. Det er planer om at et vann i området skal fylles igjen og her blir det nye kvadratmeter som kan benyttes til næring, med god adkomst fra det som blir den nye ringveien på området. Området er i dag på ca. 1.300 mål, tilsvarende ca. 200 fotballbaner.
– Det er liten tvil om at Mjåvann både er og blir et særdeles viktig område for mange bedrifter fremover påpeker Weire. Det er i hovedsak bedrifter som jobber mot bedriftsmarkedene som er etablert her, og slik skal det også være fremover.
I dag fremstår området som godt etablert. Alt avhengig av reguleringsplanene fremover vil området ytterligere kunne utvikles med alt fra 300 mål til 700 mål.
Roller ledelse og styre i Mjåvann Næringspark AS:
Daglig leder Andre Kjetså. Styrets leder Geir Kåre Thorsland. Styremedlemmer Svein Arild Vilhelmsen og Trond Werner Ødegård Johnsen.
Styret i Mjåvann Vel:
Jan Tore Weire, Jan Berhus, Kenneth Digervoll, Bernt Frustøl og sekretær Malene Digervoll.