Turen gjennom Lyngbudalen til Skogen, videre til Heidens stykke og deretter Mjåvann er en relativt lang, men enkel og spennende tur.
Av Bjørn Einar Bjerke
Hvis de minste barna skal være med, bør man ubetinget ha en bæremeis for disse. For større barn som er vant til å gå mye, vil denne turen by på mange opplevelser, sammensatt og mangfoldig som den er. Beregn gjerne to til tre timer og legg inn rastepauser i tillegg. Her er mange gode badeplasser underveis i flere forskjellige vann.
Artikkelen fortsetter under illustrasjonen
Det finnes også adskillig kortere veier inn til Skogen og Barlinddalen enn den som Fritidsnytts journalist valgte. Dette blir omtalt under veibeskrivelsen ’Slik finner du frem’.
Lyngbudalen
Lyngbudalen blir i Søgne ofte kalt for Barlinddalen, men siden det finnes flere barlinddaler i Kristiansandsområdet, er Lyngbudalen et mer presist navn. Opphavet til navnet er åpenbart. I dalen finnes omkring tusen barlindtrær. Det er en spennende tresort; eviggrønn og med flate, myke blader.
Treet vokser svært langsomt, kan nå en høyde på 25 til 30 meter og kan bli over 2.000 år gammelt. På verdensbasis er det mange arter av den, og den tåler både skygge og sol. Tidligere ble grenene brukt til bue og armbrøst på grunn av sitt spenstige materiale. Men husk at hele tresorten er giftig. Kanskje nettopp derfor har den også, omhyggelig og korrekt bearbeidet, blitt anvendt i medisin mot alvorlige sykdommer. Men barlindtrær er fremfor alt både vakre og ufarlige å beskue. Lyngbudalen er et naturreservat og har vært fredet siden sommeren 1996.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skogen
Skogen eller Skauen er en gammel husmannsplass hvor det ble ryddet allerede på 1600-tallet og som tilhørte prestegården i Søgne. Det fortelles at einstøinger som har bebodd husmannsplassen ga inspirasjon til Bjørnsons bondefortellinger. Det er fremdeles rester etter tørrmur i det lune området med blandingsskog vest for Terjevann. Det finnes også en grunnmur i betong av nyere dato. I dag tilhører eiendommen Søgne videregående skole under Agder fylkeskommune.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Heidens stykke
Øygarden øst for Terjevann blir ofte omtalt som Heidens stykke etter bonden, slakteren og trelasthandleren Christian Heiden (1872-1918). Under Heidens periode var gården veldrevet. I dag er det kun noen murrester igjen, og stykket er gjengrodd av gress og trær. Heiden kjøpte også husmannsplassen Skogen tidlig på 1900-tallet.
Mjåvann
Mjåvann er et herlig skogsvann med mange innbydende badeplasser. Spesielt på nordsiden av vannet finnes idylliske plasser med varme svaberg som er lett tilgjengelig.
Slik finner du frem:
Fritidsnytt tok denne flotte turen med å starte fra Søgne gamle kirke. Både her og ved Søgne gamle prestegård er det rikelig med parkeringsplasser. Vi fulgte asfaltveien mot Berge, men bare etter noen få meter tok vi av grusveien inn til venstre som går rundt Tjomsevannet. Denne følges i drøye to kilometer inn til Kjosetjønn. Her tar man av til høyre på blåmerket sti med skilt tekstet ’Skauen 1,8’. Du har nå Kjosetjønn på venstre hånd.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Etter kort tid kommer du inn i Naturreservatet, og heretter følges blåløypa oppover Lyngbudalen. På toppen ligger en kampestein litt til venstre for stien. Denne passeres og nedstigningen på andre siden begynner. For å unngå mye ur, anbefales å krysse over stien og holde tett inntil fjellveggen på venstre side. Her er det enklest å gå gjennom skaret.
Vel nede følges den tydelige stien gjennom granskogen, og da landskapet åpner ser, er du på Skogen/Skauen. De siste meterne inn til husmannsplassen er merket med spraglete plastbånd.
Etter at Skogen er besøkt, gå da tilbake til blåmerket hovedsti og følg denne videre. Nå passeres Terjevann som etter hvert kommer til syne på venstre side. Stien er blitt til en skogsvei og denne følges frem til speider-/misjonshytta ved Terjevanns østende.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Veien har nå blitt enda bredere og er kjørbar. Følg denne langs bekken videre og etter noen få meter er du ved Heidens stykke. Fra øygarden går en skogsvei, først sørover, deretter dreier den vestover mot Talbuvann. Etter hvert går den over i en tydelig sti som passerer mellom Talbuvann på høyre hånd og senere Mjåvann på venstre hånd. Hold til venstre helt til Mjåvann er passert i vestenden. Da skal du over en bakkekam og følger den tydelige stien vestover ned Mjålandsdalen til du kommer på grusveien mellom Roligheda ved Donevannet og Berge. Ta vestover ca en kilometer mot Berge. Deretter følges asfaltveien en ny kilometer til Søgne gamle kirke.
En kortere vei fra Tjuviga
Det er mange måter å komme seg inn til Skogen og Lyngbudalen på. Den korteste er å kjøre Fv. 456 (Langenesveien) mot Vågsbygd til Tjuviga, i bunnen av den veien vi på folkemunne kaller for ’spørsmålsvingen’. Her er det noen parkeringsplasser like utenfor bommen. Følg grusveien en kilometer inn til Heidens stykke og gjør turen derfra til Skogen og Lyngbudalen i motsatt rekkefølge av det som er beskrevet ovenfor. Gå samme vei tilbake til Tjuviga. I så fall går du glipp av de andre naturperlene på nordsiden av Mjåvann.
Nyt denne flotte turopplevelsen enten du tar den korte eller den lange varianten.
(Kartet som dekker området er ’Turkart Rossevannet’ og fås kjøpt blant annet hos bokhandleren på Tangvall eller hos Midt-Agder friluftsråd)