«Høllen – ei levende havn» har Søgne historielag kalt utstillingen og foredragene som det inviteres til for å fortelle historien om Høllen, som i over hundre år var det store handelssenteret i Søgne.
Av Ivar Eidsaa
Fredag 20. januar kl. 18.00 åpnes utstillingen som er lagt til Kultursenteret Søgne gamle prestegård. Deretter går det slag i slag med foredrag og en svært innholdsrik og variert utstilling som forteller historien om Høllen.
– Det var jo i Høllen det skjedde, sier Jens Kristensen.
– Det har vært stor aktivitet i Høllen i ualminnelige tider. Men det å samle sammen informasjon og bilder om aktiviteten gjennom hundrevis av år, er det ingen som har gjort, sier Kristensen. Selv oppvokst i Høllebakken, og ikke i Høllen!
Utstilling og foredrag
Det var under det siste årsmøtet i Søgne historielag at Jens Kristensen foreslo å gå sammen om å samle inn så mye informasjon som mulig om Høllen og alle virksomhetene som har holdt til der, og presentere det hele gjennom en større utstilling og diverse foredrag.
Som sagt, så gjort. Publikum ble invitert til å ta kontakt dersom noen satt på bilder, historier, gjenstander eller annet materiale som kunne si noe om Høllens historie.
– Fram til cirka 1860 var Høllen en havn som ble brukt til å skipe ut tømmer og annet trevirke til mottakere i Norge og nedover i Europa, forteller Arild Røsstad i Søgne historielag, godt i gang med å systematisere alt som er kommet inn, når vi er på besøk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Omfattende næringsvirksomhet
Fra cirka 1860 begynte aktiviteten for alvor å vokse. Da etablerte mange håndverkere eg. Småindustrien kom i gang, og etter hvert var det tre smeder, tre bakeri, blikkenslager, en margarinfabrikk, en motorfabrikk og et større verft som holdt til i Høllen, og ikke å forglemme en havn med betydelig virksomhet.
Som et nav i det hele var det tre landhandler på plass, det mest kjente ble nok landhandelen og senere handelshus som familien Ditlefsen etablerte.
– Ditlefsen startet opp en tradisjonell landhandel som med årene utviklet seg til å bli et stort handelshus som betjente mye av den næringsvirksomheten som hadde sin base i Høllen, sier Arild Røsstad.
Artikkelen fortsetter under bildet.
KMV Boats
Med årene kom KMV Plastindustri Boats til, og det ble ikke få With Dromediller og andre båtmodeller som ble produsert i lokalene hvor Tingvollen boligområde i dag er å finne.
– Det blir en egen utstilling i utstillingen om KMV som Per Tomas Govertsen står for, sønn til den tidligere direktøren, som gjør at han sitter på en masse informasjon og bilder, sier Arild Røsstad.
I den gamle motorfabrikken ble det produsert motorer og vaskemaskiner, miksmaster og mange andre elektroniske og elektriske produkter.
Den ble drevet av Georg Lorentz Ditlefsen som hadde studert til ingeniør i Tyskland og som kom hjem og etablerte Søgnes første store kraftverk, for øvrig på Tverråna, et kraftverk som gav strøm og lys til bygda.
– I sitt verksted i Høllen drev han med mye forskjellig, og produserte blant annet dynamoer til skøyter, skuter og skip. Sønnen Kai Ditlefsen overtok og drev videre blant annet med elektrisk installasjon. Det var der Arthur Kleivset og Bitten Engenes, barnebarnet til Lorentz, og virksomheten ble etter hvert forløperen til Søgne Elektriske, forklarer Arild Røsstad.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mange bilder og gjenstander
Materialet som skal stilles ut inneholder mye forskjellig; bilder, gjenstander og mye mer. Bilder fra Høllen før og nå, fra livet slik det ble levd og fra virksomhetene som drev.
Mye skjedde i Høllen, mange hadde sin arbeidsplass der, for da skipsverftet kom, trengte verftet og virksomhetene som drev tjenesteyting og skipshandel, flere nye arbeidere, og mange av dem bosatte seg i Høllen eller i nærheten av Høllen. Mengden skip som ble produsert sier noe om omfanget. I 1957 stod skip nummer 125 bygd på verftet, ferdig.
Og da det skulle tas bilde av alle som arbeidet på verftet i 1956, var det 43 personer som var med på bildet.
Tjomsland-dieselen
Nevnes må også Karl og Ole Tjomsland sitt verksted. Det var Karl som utviklet Sangvik-motoren, en liten bensindrevet båtmotor til å ha i småbåter. Ole Tjomsland utviklet det som er kjent som Tjomsland-dieselen, en motor som ble fremstilt i motorfabrikken til familien Tjomsland.
Utstillingen åpner fredag 20. januar, hvor Pål Repstad holder et foredrag med tittelen «Ditlefsens butikk». Søndag 22. januar forteller Trond Bjerkås Høllens historie. Fredag 27. januar blir det «Dagligliv og oppvekst i Høllen», og påfølgende søndag blir det foredrag med Jostein Andreassen, «Næringsutvikling i Høllen, og en utstilling med Per Tomas Govertsen om «KMV Plastindustri».
Utstillingen som er lagt til Galleriet på Søgne gamle prestegård, er åpen fra 20.-29. januar.