Det var så du kunne høre den berømmelige knappenålen falle, da ungdomsskoleelever på 9. og 10. trinn var invitert til Knuden – Kristiansand kulturskole, til forestillingen «Taterbarna i Norge» hvor filmen «Mot en av mine minste» ble vist og etterpå fikk et møte med Hilmar Bussi Karlsen-Rosenborg, den kjente trubaduren, sangeren og historiefortelleren, som også er medvirkende i filmen.
Av Ivar Eidsaa
For det var en sterk film ungdomsskoleelevene som for anledningen kom fra Tangvall, Karuss, Vigevollen og Samfundet, fikk se, som del av tilbudet som Den kulturelle skolesekken i regi av Knuden – Kristiansand kulturskole gir til elever i grunnskolen.
Filmen handler om hvordan taterbarna Martin Larsen og Solveig Imeland opplevde å bli tatt fra sine familier som små barn. For Martin Larsens del ble hele familien sendt til en arbeidskoloni, før familien brøt opp og bosatte seg i Mandal.
Men åtte år gammel ble Martin skilt fra sine foreldre med makt, og kom til Sørlandets barnehjem på Birkeli i Greipstad, noe som også skjedde med Solveig Imeland, hvor de til slutt ble sendt til fosterfamilier.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Fjernet 1.500 barn fra sine familier
Filmen «Mot en av mine minste» handler om den uretten barna og familiene ble utsatt for, om psykisk og fysisk vold, og om hvordan det var å miste sin familie, blott fordi familien var tatere, eller reisende som de de også ble omtalt for i sin samtid.
Over 1.500 barn ble fjernet fra sine foreldre og vokste opp uten å kjenne sin familie og bakgrunnen og historien til familien, og filmen som er produsert av Marius Loland etter ide fra Kai Erland, gir et usminket, nådeløst og rystende innblikk i statens nådeløse politikk mot tatere de siste hundre år, alt for å skulle sikre at de kunne lære seg å bli fast bosatte, få seg arbeid og bli gode, kristne medborgere i kongeriket.
En magisk reise
Men ikke alle opplevde så sterke, voldsomme og rystende overgrep som det Martin Larsen og Solveig Imeland fikk oppleve. Etter filmen fikk elevene treffe Hilmar Karlsen-Rosenborg, kjent for mange under navnet Bussi – en stolt tater, en karismatisk historieforteller, trubadur og som vokste opp i en kjent taterslekt.
I samtalen med Marius Loland fortalte Bussi om hvordan det var å vokse opp som tater i Norge.
– Det var en fin tid, det var en magisk reise. Vi solgte boligen hvor vi hadde bodd gjennom vinteren når våren kom, pakket vårt og reiste av sted. Far var blikkenslager og tok på seg oppdrag i lokalsamfunnene vi kom til. Det var en fin tid. Vi ble kjent med mange. Vi ble godt tatt imot. Vi reiste over store deler av Sør Norge, fikk venner på de fleste plasser, hva det gav av gode minner og opplevelser, kunne Bussi fortelle.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Minner for livet
– For det var en magisk reise. Mange opplevde overgrep, men det var også mange som ikke gjorde det, og familien vår var en av flere som kunne leve rike liv, sa han videre.
Når høsten og vinteren kom, slo familien seg til ro, kjøpte bolig der de var kommet, og ble over vinteren. Når tælen gikk og snøen smelter, ble huset solgt, og bilene pakket, og familien var på nytt på tur.
– Ikke så rart at det for en liten kar ble en magisk reise. Vi fikk oppleve noe nytt på hver tur, det gav minner for livet, sa Bussi.
Han kunne fortelle om et stolt og selvstendig folk som bygde trengte, med et samhold med de fastboende som ble noe helt spesielt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hilmar Bussi Karlsen-Rosenborg har i årevis virket som trubadur, sanger og historieforteller, og er således blitt en viktig formidler av taternes kultur og sangtradisjoner i Norge. De siste 20 årene som har rukket å bli 69 år, turnert Norge rundt, spilt utallige konserter, og blitt intervjuet av et utall blader, magasiner, radiostasjoner og TV-stasjoner.
I 1998 fikk han platekontrakt, og har gitt ut tre CD`er. Bok har han også gitt ut; «Den magiske reisa», en bok som kan lånes på hovedbiblioteket i Kristiansand. Anbefales!
Artikkelen fortsetter under filmheadingen.
Og selve filmen er mulig å se, da den ligger ute på Youtube:
Dette er Den kulturelle skolesekken:
Den kulturelle skolesekken (DKS) er en nasjonal satsning som skal bidra til at elever i grunnskolen og i videregående opplæring i Norge får mulighet til å oppleve, gjøre seg kjent med og utvikle forståelse for profesjonell kunst og kulturuttrykk av alle slag. Den kulturelle skolesekken i Kristiansand kommune formidler profesjonell kunst og kultur til over 12.000 elever i grunnskolen i Kristiansand. Hvert skoleår sender Knuden – Kristiansand kulturskole over 20 produksjoner innen musikk, scenekunst, visuell kunst, litteratur, film/video og kulturarv.
Martin Larsen forteller i filmen sin sterke historie, som gjorde inntrykk på ungdomsskoleelevene. Foto: Taterbarna i Norge.