– Det er et omfattende tema, men desto artigere å jobbe med. Det sier lokalhistoriker Jostein Andreassen i Søgne som nå er i gang med sitt største bokprosjekt noensinne: Å samle sammen bilder og fortelle historien om hvordan Jesus ble fremstilt få år etter sin død og oppstandelse og videre fremover i tid. En stor forandring kom like etter år 544 e. Kr., da det vi nå kaller Likkledet i Torino ble gjenoppdaget.
Av Ivar Eidsaa
– Det er et svært fascinerende tema, smiler Jostein Andreassen, som allerede har gitt ut to små bøker om nettopp dette.
Han lot seg fange av hvordan ulike kulturer fremstilte Jesus. Allerede i 1971, kort etter at han var ferdig på gymnaset, reiste Andreassen og en kamerat til Sicilia i Italia, og senere videre til Hellas og langt inn i Tyrkia. To år senere, da de hadde tjent litt på sommerjobber, dro de videre gjennom Egypt og helt ned til Sudan, nord for Sahara.
Målet for turen var å ta bilder av hvordan Jesus ble fremstilt i katakomber, huler, kirker, forsamlingshus og i litteraturen.
Senere har han fortsatt å reise til Middelhavslandene: Egypt, Israel, Tyrkia, Hellas, Spania, Frankrike – og England har han bl.a. besøkt. Få vet om denne ”skjulte siden” av hans historiske interesse: Denne har ført ham 30 ganger til Italia der han har saumfart landet fra sør til nord. I Roma er han svært godt kjent, han har dessuten vært guide der flere ganger for nordmenn.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Likkledet i Torino– På turene har jeg gått i kirker og katakomber for å lete etter bilder av Jesus. Det har vært spennende og interessant å se hvordan Mesteren er blitt fremstilt gjennom århundrene, sier Jostein Andreassen.
Før det berømte likkledet i Torino ble oppdaget i år 544 e.Kr., ante ikke kirkeledere, troende og andre hvordan Jesus egentlig så ut. I jødisk tradisjon var det forbudt å lage bilder av hvordan Gud så ut. Dette holdt også de jødekristne seg til. 2. Mosebok kap 20 gir jødene følgende beskjed: «Du skal ikke lage deg gudebilder, ingen etterligning av noe som er oppe i himmelen eller nede på jordet eller i vannet under jordet».
Fremstilt som en ung gutt
Men de kristne i Italia følte seg selvsagt slett ikke bundet av slikt. Ifølge tradisjonen der var det vanlig å se gude- og keiserbilder i hjemmene, langs gatene og i templene. Derfor laget romerne bilder av Jesus. På veggene i katakombene malte de kristne symboler, og her ble gjerne Jesus framstilt som en gutt mellom 12 og 18 år. ”Modellen” var idealfiguren, den romerske guden Apollo. En kan se Jesus når han vekker Lasarus opp fra de døde, som ”Den gode hyrde» med en sau over skulderen og hvor han gjør vann om til vin. Pussig for oss, for på alle bildene fremstilles han som en pen ung gutt, med halvlangt hår og uten skjegg og bart.
Da Likkledet ble gjenfunnet i det sørlige Tyrkia i år 544, ble skikken totalt forandret på kort tid: Jesus fikk ”plutselig” et annet utseende: En jødisk mann, 20 år eldre, med langt hår, skjegg og bart. Det aller første bilde som ble slik, er et vakkert maleri på tre i St. Katarina-klosteret i Sinai fra år 545. Dette har en så utrolig likhet med ansiktet på mannen i Likkledet at kunstneren må ha malt det mens han hadde Kledet like foran seg: Hvordan skal du ellers kunne forklare over 250 ørsmå likhetspunkter (”points of congruence” – den amerikanske røntgenspesialisten Whanger har talt dem opp).
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kristenhetens viktigste relikvie
Likkledet er et 4,4 meter langt og 1,1 meter bredt tøystykke av lin med avtrykket av en mann, som helt siden Oldtiden har regnet som liksvøpet til Jesus fra Nasaret. Kledet er kristenhetens viktigste relikvie (hellig levning). Det lange tøystykket har avtrykk som viser for- og ryggsiden av en naken mannskropp med hendene i kors over skrittet. Mannen har ligget på den ene halvparten, og den andre delen er brettet over ham ved hodet og ned til føttene. Figuren har spor etter skader som passer med torturen som de fire evangeliene i Bibelen forteller om fra Jesu korsfestelse.
Jostein Andreassen har tidligere gitt ut mange bøker om Likkledet. Den første kom i 2011. En mindre bok, med et konsentrat av denne, kom i 2014. Den er nå trykket i 25 000 eksemplarer og oversatt til dansk, islandsk og engelsk. I mars 2023 kommer den på tysk, og det arbeides med en portugisisk og spansk. Som nevnt har han også laget to små bøker med Jesus-bilder fra Middelhavs-området.
-Den ene kom i 2018, men i fjor oppdaget jeg at jeg hadde såpass stort bildemateriale at jeg klarte en til. I stedet for å tvinne tommeltotter i fjor sommer, gjorde jeg ferdig bok nummer to, smiler han.
Ikke på noe annet språk
Boken har slått an, 2. opplag er allerede blitt trykket, og det gode salget har fortsatt.
Nå har han bestemt seg for å lage en tredje, en stor, fin bok basert på de to første, men med mye mer historisk materiale og med langt flere bilder.
– Boken planlegger jeg å gi ut neste år, både med en norsk lansering, og ikke minst en internasjonal fordi det er aldri blitt laget en slik bok tidligere som oppsummerer hele bredden i hvordan Jesus er blitt fremstilt gjennom århundrene, sier Andreassen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
En slik bok finnes altså ikke på noe annet språk. Jostein Andreassen er allerede den første som har skrevet og gitt ut egne bøker med bilder av Jesus før og etter funnet av likkledet i Torino.
– Det er så mange flotte framstillinger av Jesus. Du skulle se de mosaikkene! De er bare fantastiske. For et arbeid, for en innsats! I Ravenna sør for Venezia er et kunstverk over alteret i en kirke som rett og slett er vanvittig flott, sier han. Jeg gir meg helt over.
– Hvis du skal gi en beskrivelse av hvordan Jesus så ut, hva vil du da trekke frem?
– Likkledet viser en mann på ca 1,75 m. Ca 35 år. Han hadde langt hår med lange krøller foran ørene, i tråd med ortodoks jødisk praksis. Han hadde skjegg og bart. Avtrykket viser en mann med velutviklede muskler. Kanskje hadde han arbeidet mye sammen med sin far, Josef, som var snekker eller tømmermann. Like utenfor Nasaret hvor Jesus vokste opp, anla romerne en by som heter Sebaste. Trolig fikk Jesus og hans far mye jobb der.
Formidling
Jostein holder stadig foredrag om Likkledet i Torino rundt om i landet. Forskere på Kledet har han besøkt i USA, Israel og en rekke andre steder. I 2025 skal Likkledet trolig vises fram i Torino. Da kommer det sikkert mange folk: I 1978, for eksempel, kom det hele 3,5 millioner. Opptil 100 000 kunne stå i kø i 10 timer i varmen bare for å se det i tre minutter. Nå ordnes slikt med gratis billetter på Internett, heldigvis. Jeg har sett det sju ganger siden jeg har vært guide for nordmenn der nede. Å se det, er en sterk opplevelse ..