Søgne Kor har formidlet stor sangglede i 40 år. Den 24. november inviterer koret til en storstilet jubileumskonsert på Søgne gamle prestegård.
Av Ivar Eidsaa
I 1983 luftet Torbjørn Aasen ideen om å starte et nytt kor i Søgne. Den gangen tok han kontakt med Fritidsnytt for å informere allmenheten om planene.
Han ble da spurt om hvordan, da det jo vare mange kor i Søgne fra før.
«- Ja, men disse korene er alle sprunget ut av en forening eller et lag, med den begrensing dette medfører både når det gjelder kormedlemmer og tilhørere. På den annen side er disse korene nødvendige, og utgjør en vesentlig del av kulturbildet, samtidig som de selvsagt har en viktig sosial funksjon. Mange kunne sikkert tenke seg å være med i et ”nøytralt” kor, et kor som eksisterer for sin egen del», svarte Aasen.
«-Noe annet du vil si i denne forbindelse?» spurte Fritidsnytts utsendte den gangen.
«- Jeg kunne tenke meg å satse på tradisjonell god kormusikk, slikt som arrangerte folkeviser, negro spirituals, klassiske korsanger og kanskje litt ”barber-shop” (arrangerte evergreens). Jeg håper dette er nok opplysninger foreløpig. Hvor man skal kunne øve, samt hvilken kveld som skal avsettes til øvelse må tas opp med de fremtidige kormedlemmer. Så får vi håpe at ”Søgne bygdekor” kan bli en realitet», lød svaret.
Artikkelen fortsetter under bildet.
50 møtte opp til den første øvelsen
Annonse ble satt inn. Første samlingen fant sted 13. april 1983. Jan Fredrik Knutsen var en av dem som var med og han har vært med som sanger i 36 av de 40 årene koret har eksistert.
Det var et stort antall sangglade kvinner og menn som hadde møtt opp, cirka 50 personer, så det var tydelig at dette var et etterlengtet tiltak. Det var forholdsvis stor aldersspredning, fra 17-årsalder og opp til cirka 50-årsalder, og siden koret skulle være firstemt, måtte jo Torbjørn Aasen finne ut hvem som skulle synge sopran, alt, tenor og bass.
– Dette var ikke så enkelt, særlig for oss som aldri hadde deltatt i et kor før, så vi måtte da prøvesynge en og en mens Torbjørn spilte på piano de tonene vi helst skulle treffe, mens resten av gjengen stod ute på gangen og hørte på. Det var gøyest (til tider veldig gøy) å være tilhører til dette!, humrer Jan Fredrik Knutsen.
Stabilt medlemstall
Koret startet øvelsene på ungdomskolen, men fra høsten flyttet koret ut til Agder Folkehøgskole hvor man hadde fine øvingslokaler. Torbjørn startet også opp undervisning i noter for dem som var interessert, en halvtime før øvelsene ble avsatt til dette. I dag øver koret fast på torsdagene på Søgne gamle prestegård.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– De fleste syntes det var moro å synge i festlig lag og dette var da også begrunnelsen for å begynne i koret, men etter hvert som man oppdaget at det å synge for eksempel en alt- eller bass-stemme er noe helt annet enn det man var vant med og krevde mye mer enn det man regnet med, var det ikke så rart om enkelte fant ut at dette ikke var noe for dem, og vi fikk også etter hvert noen som gav opp, men medlemstallet holdt seg mellom 40 og 50 dette første året, forteller Jan Fredrik Knutsen.
Det ble tidlig bestemt blant kormedlemmene at noe av det viktigste var det sosiale, og det ble derfor avsatt tid til en god pause i øvelsen slik at man kunne bli kjent med hverandre, og etter hvert besluttet man også at man skulle prøve å få til et par festlige sammenkomster i løpet av året, og dette lyktes ganske godt, spesielt de første årene, og koret ble en fin og sammensveiset gjeng.
Stevne i Åmli
En av Søgne Bygdekors aller første offentlige konserter, bortsett fra stevnet i Åmli, var på Agder Folkegøgskole 9/11-84 sammen med Birkenes Bygdekor. Senere samme året deltok koret sammen med Langenes skolekorps på bygdekonsert og koret var også for første gang med på ”Vi synger jula inn” i Søgne hovedkirke. Dette ble etter hvert en tradisjon. Ellers deltok koret i Sjømannsmisjonens årsmøte i Nygårdshallen, korets egne kulturdugnad i folkehøgskolens aula, sangertreff i teateret og i Caledonien Hall, Trekkfergefestivalen på Holmen, Søgneutstillinmgen og underholdning for pensjonærene på Søgne syke- og aldersheim.
Ble godt tatt imot
– Søgne Bygdekor ble godt mottatt av Søgnes befolkning, det var tydelig at koret med sitt varierte repertoar som spente fra folkeviser via sjømannsviser, gamle slagere og poplåter til kirkemusikk, falt i smak og vi hadde godt med publikum på de fleste opptredener. Koret hadde også mange medlemmer, vi var ca. 50 aktive på hele 80-tallet og inn på 90-tallet og vi var godt fordelt på stemmene, minnes Knutsen.
– I et styremøte 9.januar 1991 kom det fram en ide om å lage en forestilling som ble kalt ”Jorda rundt”, og planen var at denne skulle gå av stabelen 12. april. Dette oppsettet var slik at det ble dannet flere grupper; det var bl.a en Beatlesgruppe , en westerngruppe, en Piafgruppe og en ABBA-gruppe og dette krevde mange ekstraøvelser, vi greide selvsagt ikke å bli klar til 12.april så premieren ble utsatt til 2.november.Prosjektet ble satt opp på Heimklang, og premieren ble en absolutt suksess, det strømmet til så mange tilskuere at flere måtte avvises og henvises til neste forestilling. Vi opptrådte med hele eller deler av denne forestillingen både i Harkmark, Tvedestrand, Kristiansand og Flekkefjord, til sammen hadde vi 19 arrangementer/opptredener i koråret 1991-1992!, fortsetter han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det verdenskjente koret fra Søgne!
I 1997 reiste koret til Praha.
– Vi hadde fått kontakt med et tsjekkisk kor i en liten by som heter Nymburk, en times tid med tog fra Praha. Det ble en artig tur. Da vi traff dette koret fra Nymburk, viste det seg at de hadde misforstått litt av den kommunikasjonen som hadde vært mellom vår eminente ”turgeneral”, Knut Henriksen og ledelsen av koret Vox Nymburgensis: Knut hadde nemlig på tysk , som han behersker fullkomment, på forhånd fortalt litt om våre tidligere bragder. Blant annet hadde han fortalt om konserten vår ”Jorda Rundt”, og dette hadde tsjekkerne forstått slik at vi hadde vært og opptrådt med konserter jorda rundt og dette hadde de også avertert med og det ble utdelt løpesedler til folk på den verdensberømte Karlsbroen at det verdenskjente koret SØGNE BYGDEKOR skulle opptre i Jesusbarnets Kirke kl. 1600.
– Det var jo litt artig det, men skapte nok litt prestasjonsangst hos mange av oss, og da vi så kom inn i kirka litt sent slik at vi ikke fikk tid til å øve noe særlig i selve kirkerommet og dette viste seg å ha den fantastiske akustikken, så ble mange av oss satt fullstendig ut! Slik akustikk hadde ingen av oss opplevd før så vi ble vel nesten trollbundet, og sangprestasjonen vår tydet slett ikke på at dette var et verdensberømt kor, ler Knutsen.
Berit Brekke og Ella Berge har vært med i koret i mange, mange år, og har ingen planer om å slutte.
– Miljøet er noe helt spesielt. Det er rett og slett trivelig og fint å komme på øvelsene. Vi har mye moro sammen, og vi får gode musikalske utfordringer å bryne oss på, sier Ella Berge.
– Så kom på konserten – dette blir bare gøy, er hennes klare oppfordring.
Fredag 24. november skal koret feire 40 år med stor musikalsk sangglede, med en egen jubileumskonsert.
– Det blir en solid miks av de sangene vi gjennom 40 år har i repertoaret. Noe av det vi vil synge, er fra de de ulike prosjektene vi har hatt, og det blir selvsagt en del julemusikk også, sier dirigent Charlotte Wilhelmsen.