Tuva Svendsen fra Søgne spiller hovedrollen i forestillingen Jomfru Maria, om danseren som opplever at drømmer blir knust, fremtidshåp forrykket og for å kunne brødfø seg selv ender opp som sexarbeider.
Av Ivar Eidsaa
Maria, født inn i en verden med begrensede midler og et turbulent familieliv, besitter en ustoppelig lidenskap for dans. Mot alle odds bryter hun gjennom barrierene og sikrer seg plass ved en prestisjefylt danseskole i London, og flytter over Nordsjøen, fast bestemt på å realisere drømmene sine.
Men gleden blir kortvarig idet skyggen av en global pandemi senker seg over verden, og tvinger Maria tilbake til Norge. Der møter hun en usikker fremtid; uten verken jobbmuligheter eller økonomisk sikkerhet. I sin desperasjon tar Maria et skjebnesvangert valg som vil forandre livet hennes fullstendig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Må rettferdiggjøre vanskelige valg
Hun blir overtalt til at selge lettkledde bilder av seg selv på OnlyFans, og må rettferdiggjøre overfor seg selv de valgene hun tar, der illusjonene blir brutt, der drømmen om å bli en danser av stort format, forblir nettopp det, en drøm.
– JOMFRU MARIA er inspirert av ekte menneskers erfaringer innen sexarbeid, og utforsker de skjøre trådene mellom økonomisk nød og personlig mot, forteller Vibeke Gran fra Svart Teater som har skrevet manus og har regien på forestillingen som vises på Rosegården Teaterhus på Lund i Kristiansand 23., 24. og 25. februar.
Dans og teater forenes i denne helt nye forestillingen om en ung kvinnes kamp for å overleve i en stadig endrende, brutal verden.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bredt samarbeid
– I utvikling av forestillingen har vi vært i samtaler med debattjournalist Johanne Ousdal fra Fædrelandsvennen som har drevet gravejournalistikk om sexarbeid på Sørlandet, samt organisasjonen Shalam Women – som er et lavterskeltilbud for sexarbeidere i Kristiansand. Forestillingen er støttet av Kristiansand Kommune, Stiftelsen Fritt Ord, Cultiva Ekspress, Trafo og Scandic Bystranda, forklarer Vibeke Gran.
– Hvilke valg har vi i livet? Hva er nødvendig noen ganger å gjøre for rett og slett å overleve. Og hva er egentlig et reelt valg når et menneske står i økonomisk nød, spør Tuva Svendsen fra Søgne som har hovedrollen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kan kjenne seg igjen
– Forestillingen tar opp temaer mange kjenner seg igjen i, om drømmen man kan i møte med virkeligheten, selve livet, håpet om et bedre liv, om å overleve, om å kjenne seg som et offer for sin egen situasjon, og om å anerkjenner de valgene man må ta, sier Tuva Svendsen.
Dans og teater forenes i denne helt nye forestillingen om en ung kvinnes kamp for å overleve i en stadig endrende, brutal verden.
– I utvikling av forestillingen har vi vært i samtaler med debattjournalist Johanne Ousdal fra Fædrelandsvennen som har drevet gravejournalistikk om sexarbeid på Sørlandet, samt organisasjonen Shalam Women – som er et lavterskeltilbud for sexarbeidere i Kristiansand, sier Vibeke Gran.
Forestillingen er støttet av Kristiansand Kommune, Stiftelsen Fritt Ord, Cultiva Ekspress, Trafo og Scandic Bystranda.
Tuva Svendsen er 25 år gammel, er oppvokst i Høllegada i Søgne, og familien flyttet senere til Langenes. Danse har hun alltid gjort, og hun startet fem-seks år gammel å danse på Grisebingen på Landbruksskolen i Søgne.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sharons danseskole
Hun gikk der i mange år innen hun begynte å danse på Sharons danseskole i Kristiansand, hvor det var mer ballettrening. Som tenåring begynte hun på musikklinjen på Vågsbygd videregående skole, og utdannet seg senere som ballettdanser og tok en bachelor i ballett ved London Studio Center.
– Det var en fantastisk opplevelse og jeg var en god stund i London. Da covid kom, endte jeg opp med å jobbe mye i og fra Kristiansand, med ulike prosjekter med FLUX Manøver, blant annet Memory of Water, et tverrfaglig prosjekt med folk som driver med kroppsmaling, dans og film. Vi var blant annet på Gotland for å lage film om det baltiske hav og miljøutfordringene vi møter der, forteller Tuva Svendsen.
Hun har arbeidet innenfor samtidsdans, performancekunst, fysisk teater og andre tverrfaglige kunstformer. I tillegg til å medvirke på Amadeus på Kilden, var hun også med på Kilden Dialog sin forestilling Avtrykk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Støtter et veldedig prosjekt
I høst deltok hun under forestillingen Amadeus på Kilden, og har også jobbet i flere prosjekter i samarbeid med Ida Fugli fra UiA som gjennom Flux Manøver skaper mye ulik kunst.
– Som del av markedsføringen av forestillingen har vi bestemt oss for å gjøre et veldedig PR-stunt. Vi har opprettet en OnlyFans-konto med navn Jomfru Maria, der abonnenter kan få et eksklusivt innsyn i vår kunstneriske prosess bak forestillingen Jomfru Maria, sier Tuva Svendsen og Vibeke Gran.
– Dette koster kun 69 kroner i måneden, og gir innsyn i bilder og videoer som ikke blir publisert noe annet sted, utdrag fra manus, musikk samt historier og fakta fra ekte sexarbeidere. Dette initiativet er 100 prosent veldedig, og alle inntekter vi tjener på OnlyFans blir donert til hjelpeorganisasjonen Shalam Women – som er et lavterskeltilbud for sexarbeidere på Sørlandet. Dette er avtalt og godkjent av Shalam Women i forkant, utdyper Vibeke Gran.
JOMFRU MARIA av SVART TEATER
Manus og regi: Vibeke Gran
Danser, skuespiller og koreograf: Tuva Svendsen
Skuespiller og produsent: André Lassemo
Lysdesigner: Andi Gyberg
Komponist: Gustas Petrikas
Foto, film og plakat: Johanne Augland
Forestillingen spilles på Rosegården Teaterhus:
Fredag 23. februar klokken 19
Lørdag 24. februar klokken 19
Søndag 25. februar klokken 19