Mari Melsom Kristiansen løp sitt første ultraløp i 2019, det var Kristiansand Ultra.
– Jeg hadde lyst til å prøve å løpe lengre enn jeg hadde gjort før og utforske egne grenser, og syntes det hørtes spennende ut, sier hun.
Av Annelin Skjellerup Kløvimo
Det startet som husmortrim sammen med flere damer som hadde faste søndagsturer rundt om i Søgne, hvor de gikk i Tinntjønheia, Torjusheia og Linnåsen. Og nå har hun løpt et titalls ultraløp og vunnet sitt aller første løp; Høydemeterløp med avsluttende 24 timers løp fra 31. mars til 1. april 2024.
– De løper ikke så fort
Mari hadde vært inne å sett litt på videoer og blogger om Ultraløp og syntes det så veldig interessant ut. For det som fanget Mari sin oppmerksomhet var at de ikke løp så fort.
– Noen gjør jo det, legger Mari til og ler.
– Men det fleste tar det som en tur. Du må ikke løpe så fort, poengterer hun.
For et Ultraløp er en form for langdistanseløp som går utover den vanlige maratondistansen på 42,195 km. Ultraløp kan variere i lengde fra vanligvis 50 kilometer til flere hundre kilometer eller til og med dager med løping i ekstreme tilfeller. Disse løpene foregår vanligvis på variert terreng, inkludert stier, fjellstier og til og med snødekte fjell.
– Jeg klarte det aldri
For går vi litt tilbake. Tilbake til Mari sin barndom var det ikke løping hun synes var aller mest gøy. Tvert i mot. På barneskolen så skulle de ta idrettsmerker. De skulle blant annet løpe 60-meteren og hun klarte det aldri på tiden de måtte løpe på. Pappaen til Mari tok henne derfor med i skolegården og øvde. Sånn at hun skulle ha sjans til å klare det. Men som Mari sier selv.
– Jeg hatet å løpe, sier Mari, for hun forbant løping med noe hun ikke klarte.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Mars-eventyret
Første mars i år startet Mari på sin andre deltagelse i Høydemeterløpet, arrangert av Hagemanns Eventer. Det er et virtuelt løp med deltagere fra hele verden. Hun var med for første gang i 2021. Alt foregår på Facebook og alt logges via appen Strava.
Hver dag i mars skulle Mari ut å sanke høydemeter. Hun skulle sanke 100 høydemeter til 3.100 høydemeter, noe som resulterte i totalt 52.029 høydemeter. Dette tilsvarer 15 ganger opp til Søgneskiltet hver dag i mars.
– Jeg får oppleve mye – både vær og vind, og også det mentale. Det er ikke alltid like gøy, og det er ikke alltid jeg har lyst heller.
Mari hadde en fast bakke som hun gikk i, og en av naboene tilbød henne skyss.
– Skal du ha haik? Skal jeg kjøre deg opp og ned et par ganger, spurte naboen.
Mari ler når hun forteller det, men denne dama har et konkurranseinstinkt og en vilje uten like, og gir seg ikke når hun først har bestemt seg for noe.
– Gøy å vinne, men liker jobben frem mot det
Mari vant høydemeterløpet i mars, men det var to menn igjen. De ville hun slå og vinne hele greia og derfor bega hun seg ut på et 24 timers løp fra 31. mars til 1. april. Hun løp rundt banen på Tangvall arena og det var flere som stilte opp og løp sammen med Mari noen runder. Det ble totalt 156,95 km som tilsvarer 392,4 runder!
– Det føles greit å vinne. Det er kult og det er jo gøy, men jeg liker mest jobben frem mot det, sier Mari som vant for aller første gang. For det er treninga og opplevelsen som betyr mest for henne. Hun legger til at det er så sjeldent at det skjer (at hun vinner), så det er ikke derfor hun melder seg på.
– Hvordan forberedte du deg til ditt første løp?
– Jeg løp masse i forkant og løp i terreng for det var relevant, sier Mari.
– På mitt første ultraløp, Kristiansand ultra, løp jeg gjennom hele løypa først i oppdelte turer. Det ble også satt opp felles treningsturer av Kristiansand Løpeklubb som var arrangør, forteller hun.
– Ingen ville være med meg
Mari hadde veldig lyst til å melde seg på sitt første Ultraløp i 2018, men det var litt skummelt for hun var alene.
– Det var ingen som ville være med meg, og det var jo litt skummelt å gjøre det alene for første gang. Jeg hadde ikke løpt så langt før heller. Ante jo ikke om det går eller ikke, forteller Mari. Så det ble ikke noe i 2018. Hun klarte ikke å slippe tanken likevel. Tanken vokste bare. Påmeldingen til Ultraløpet i 2019 åpnet i desember 2018, og da bestemte hun seg for å melde seg på. Selv om hun denne gangen også var alene.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Den som gir seg er en dritt!
For å overkomme de tøffeste øyeblikkene under et løp deler Mari sine strategier. Hun tenker litt før hun forteller at hun har to sitater hjemme på kjøkkenveggen og når hun sitter på plassen sin ved kjøkkenbordet, ser hun bort på disse hver eneste dag. For Mari er dette mental trening og en påminnelse om at hun kan. Mari setter seg et mål når hun melder seg på løp, og målet er å fullføre.
– YES, jeg klarte det – I DID IT!
Følelsen Mari beskriver når hun kommer over målstreken.
– Det er helt fantastisk! Jeg pleier å grine. Alltid så griner jeg, da! Det er en enorm mestringsfølelse og vite at jeg har klart det.
– Alle løpene betyr noe, og hvert løp er unikt, forteller hun. Hun ramser opp flere turer og løp og oppsummerer at alle er gode minner – både korte og lange løp.
– Som i Valle i fjor. Det var drittvær, men jeg hadde bestemt meg for å skulle komme opp til varden. Jeg stoppes ikke av været. Mari og turkameraten kom seg opp til Varden, står der og holder fast i hverandre for å ikke blåse av gårde.
– Det er jo sånne ting du husker for alltid, sier Mari.
Hun deler også en historie fra Hovden for to år siden hvor hun deltok på Hovden Ultra. Det er ingen konkurranse, men en lang sosial løpetur med venner – hvor alle kan være med.
– Da møtte jeg veggen skikkelig – og ville selge alt jeg hadde av løpesko – alt var bare dritt.
Det snudde fort, for mandagen etter fikk hun invitasjon av en treningskameraet om hun ville være med å løpe Barnevandrestien som går fra Kvinesdal til Grimstad, totalt 154 km! Da var hun allerede i gang med planlegging av ny tur.
– Ikke bare sitt og lur, gjør noe med det
Vi spør Mari om hun har noen råd til andre som ønsker å utforske 24 timers løp eller et ultraløp.
– Det er bare å prøve, ler Mari.
– Ikke bare sitt å lure på om du skal, gjør noe med det. Det er ikke farlig. Det er ikke noe skummelt. Bare gjør det. Det var det jeg gjorde. Jeg satt og lurte først, også tenkte jeg, nei jeg må bare prøve fordi jeg har så lyst.
Dette gjelder også til alle som nå sitter og tenker på at de har lyst til å løpe 3-5-10 km, som aldri har gjort det før. Bare prøv det.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Moroton
Før hun bega seg ut på Ultraløp, hadde Mari deltatt på mange andre løp, blant annet det lokale Moroton som arrangeres i Søgne hvert år av Søgne Skiklubb i november. Her kan man velge å løpe mellom 10 km og 21 km (700-800 høydemeter). Et løp som alle kan delta på. Mari deltok på 21 km første gang. Det har fått navnet Moroton fordi arrangementet avsluttes med fest på Heimklang etterpå.
Mari nevner også Linnåsendagen som arrangeres av Søgne Skiklubb. Det er første søndagen i november.
– Pakk sekken, ta på deg turskoene og gå opp til Linnåsen, for der kan du kjøpe vafler, kaffe og saft. Det holdes appell og Skiklubben trekker noen heldige vinnere som har skrevet seg opp i turboka, sier Mari.
Løpegruppe i Søgne
Mari er med i Søgne Løpeklubb og skal blant annet løpe Tjomsevannet rundt 9. mai for å støtte opp det lokale tilbudet. Det er også startet opp en Løpegruppe i Søgne. Det er trening hver mandag kl. 18.00 på Stadion Tangvall. Det er åpent for alle uansett ambisjon. Her deltar både de som ikke løper konkurranser, og de som løper 5-10 km, halvmaraton, maraton og ultraløp.
– Det er for alle, og det er bare å møte opp, sier Mari. Dette er et gratis tilbud, du må ikke melde deg inn noe sted. Du finner løpegruppa «Søgne IL Løpegruppe» på Facebook.
Takknemlig
Til daglig jobber Mari som bioingeniør ved Blodbanken ved sykehuset i Kristiansand, og hun tilpasser seg familien og sørger for at løpingen passer inn. Mari legger også til at «de hjemme er veldig fleksible, jeg får lov å drive med min hobby og det er jeg utrolig takknemlig for.» Hun liker best å komme seg ut på morgenen og trener på dagtid når hun selv ikke jobber.
Det lengste Mari har løpt flatt er 168,224 km under 24 timers løp Bislett 24 i 2022.
– Drømmen er å klare å komme så nærme 200 km som mulig og kanskje jeg har lyst å prøve noen løp i utlandet, det er mange fine løp der, sier Mari Melsom Kristensen.