Arild Løite, Bjørn Egeli og ytterligere 18 glade ryttere i Team Rynkeby og et serviceteam på fredag kursen for Danmark for å delta i årets store veldedige sykkelritt hvor rytterne om ni dager ankommer Paris etter å ha syklet 1.500 kilometer til inntekt for Barnekreftforeningen.
Av Ivar Eidsaa
– Det er andre gangen jeg er med, og det er svært meningsfylt å delta, sier Arild Løite. Bjørn Egeli deltar i år for tredje gang.
Å gjennomføre 1.500 kilometer på sykkelsetet krever sin mann og kvinne.
– Vi startet forberedelsene allerede i fjor. For å kunne være med, må vi forplikte oss til 250 mil på sykkelsetet i forkant for å stille godt forberedt, sier Bjørn Egeli.
– I tillegg bør man gjennomføre løping og spinning innendørs vinterstid, sier Arild Løite.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Daglige etapper på 17-18 mil
– Men selv om vi stiller godt forberedt, kjennes det på kroppen for oss alle sammen. Men det å sykle for en god sak sammen med fine folk og hvor gode vennskapsbånd skapes, gjør at det er verd det, sier Egeli
Rytterne skal i snitt sykle 17-18 mil hver dag.
– Så får vi heller ta med et smil at det kan smerte i rygg, skuldre, nakke og rumpe, men mest av alt gir det stor glede tilbake over å kunne bidra inn til en så god sak, sier Egeli.
Egeli blir 70 år neste år, Arild Løite er 73.
– Vi er de to eldste, fra Langenes og Søgne, gamle, ja, men ikke utslitte, ler Egeli.
Team Rynkeby er et veldedighetssykkellag med 2.000 syklister i Europa fordelt på 60 lag, der 10 lag er norske. Agder har et eget lag med 20 ryttere og 5 på serviceteam.
1,4 millioner kroner i fjor
– Årlig samler vi inn penger til Barnekreftforeningen som forvalter alle innsamlede til forsking på barnekreft. Barnekreftforeningen har for øvrig fått årets TV-innsamling på NRK til høsten, sier teamleder Tim Hope, opprinnelig søgning han også.
Alle ryttere betaler selv alle sine utgifter og det koster å være med (sykkel, reise, tøy mat osv) slik at mest mulig går til innsamlingen. Fjorårets Agder-lag fikk inn 1,4 millioner kroner.
– En sentral del av prosjektet er å sykle 1.500 kilometer til Paris. Det blir noe helt spesielt når vi ankommer Paris sammen med de 2000 andre syklistene, lørdag 6. juli, sier Hope.
I fjor samlet Agder-laget inn 1,4 millioner kroner og hvor 27 syklister deltok. I år deltar 20 ryttere, men det er kommet inn flere sponsorer og støttespillere i år, så Hope har et lønnlig håp om å kunne samle inn mer enn de 1,4 millionene man samlet inn i fjor.
Fire av fem barn overlever en kreftdiagnose
– Det viktigste er at vi får oppmerksomhet omkring saken. Nå er det fire av fem barn som overlever en kreftdiagnose. Målet er at fem av fem skal overleve, sier Tim Hope.
Konsekvensene for barn som får kreft er større enn for voksne, fordi barnets kropp ikke er ferdig utviklet enda. De får følgelig følere senskader enn voksne. Pengene som kommer inn, går uavkortet til Barnekreftforeningen og er øremerket forskning
– Vi skal gjennomføre et nidagersritt, og kan stå av dersom kroppen ikke spiller på lag. Familiene som har et barn med kreft, kan aldri stå av, så jo flere familier som opplever at barnet deres blir friskt etter å ha fått en kreftdiagnose, er jo en stor motivasjon i seg selv, sier Hope.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det er vanvittig meningsfylt å være med. Vi vet at Barnekreftforeningen ikke får samme statsstøtte som Kreftforeningen. Derfor betyr innsatsen fra alle Team Rynkeby-lagene så mye, sier Tim Hope.
Han oppfordrer alle som ønsker å være med å delta i rittet til Paris om å bli med.
– I august er mulig å melde seg på kommende sesongs lag, hvor man er med så lenge en har lyst og kapasitet.