Amalie Hamre fikk påvist slatters da hun var 13 år gammel, men ble frisk som 18 åring. Hun ble med i Grimstad Løpeklubb sammen med pappaen sin i 2017 og sammen trente de intervaller hver torsdag og hadde noen flere økter sammen helt til hun flyttet. I 2021 fikk hun en mental knekk som gikk utover treninga.
Av Annelin Skjellerup Kløvimo
Dagens økt er gjennomført, og vi sitter på terommet på Yogaskogen, et Yoga og Pilates studio, i Søgne. Amalie er 26 år og jobber som lærer her i Søgne på ungdomskole. Hun er oppvokst i Grimstad og flyttet hit sommeren i 2019.
– Jeg hadde fått nok
Etter nedstengning, covid og hjemmeskole på studiet bestemte Amalie seg for å ha 10 000 skritt om dagen og minst 3 km gåtur eller løping hver dag.
– Jeg så at bevegelse gjorde at hodet fungerte bedre, og at jeg klarte å studere bedre når jeg fikk den jevnlige aktiviteten, forteller hun.
Smertene kom tilbake
Amalie forteller at hun hadde en løpeøkt i uken et halvt år, men så fikk hun igjen problemer med knærne. Hun fikk mer vondt og måtte være mer forsiktig. Hun prøvde å gå og jogge innimellom – det gikk fint i en periode og så gikk det skeis igjen. Kroppen begynte å reagere. Amalie følte seg sliten og utmattet. Hun tok mange tester, men fikk ingen svar på hva årsaken var.
– Kroppen streiket, og energien jeg hadde ble brukt opp på jobb. Når jeg kom hjem ble jeg liggende på sofaen, forteller hun.
Mai 2023
Det måtte en endring til og det var en venninne som inspirerte Amalie.
– Jeg så at det hadde skjedd en endring med henne, og spurte hva hun hadde gjort, sier hun med et smil. Hun hadde gjort en endring med kostholdet og da begynte Amalie med det samme. Det var denne endringen som hjalp henne i gang med treningen igjen. For ved å gjøre noen justeringer med maten, begynte Amalie å kjenne på mer energi, hun slapp duppen på sofaen når hun kom hjem fra jobb, var generelt blidere og sov bedre.
– Og jeg slutta å spise alt for mye snop, legger hun til.
En lærer det sikkert på skolen, men det er lenge siden
Det tok noen måneder etter at Amalie hadde gjort en endring at hun forstod at hun egentlig ikke hadde lært hva kroppen trenger av næring tidligere.
– En lærer det sikkert på skolen i 9.klasse, men det er lenge siden, ler hun.
– Jeg byttet ut enkelte måltider, prøvde å begrense inntaket av karbohydrater, uten å telle kalorier. Prøvde heller å fokusere på nok proteiner sånn at kroppen ikke trengte påfyll av noe raskt når jeg kom hjem fra jobb. Også økte jeg til fire måltider om dagen.
Det var da hun forstod mer at det har en sammenheng med hva en gir kroppen av næring og proteiner, med hvordan kroppen har det.
Mål og fokuset videre
– Hovedmålet er å ikke slutte, sier hun klart og tydelig og smiler da jeg spør om hva hennes mål er fremover.
Hun ønsker å kunne trene og være i bevegelse og ha en kropp som fungerer.
Hun setter seg ned hver søndag, tar opp værmeldinga og ser de dagene det er fint vær – da legger hun inn løping.
– Du løper jo også når det regner har jeg sett, spør jeg.
– Noen uker må jeg bare løpe når det regner også fordi det ikke er sol, sier Amalie.
Det er løping som er favoritten, for det er lett å få inn i tidsklemma. «Jeg får frisk luft, tømt hodet og gjort det på kort tid» sier hun. I tillegg legger hun inn både styrketrening og yoga ila uken.
«Første møte med Yoga»
Hun var litt usikker på om hun klarte å få det til, da hun ikke hadde gjort det før og hadde en kropp som ikke fungerte helt pga tidligere skader. Opplevelsen var at ikke øvelsene var vanskelige, men det å skulle fokusere og kjenne på pusten og kroppen, bare ha en tanke i hodet var det vanskeligste. Hun har hørt om flere som bruker yoga som avslappingsmetode.
– Jeg bruker det til begge deler, både avslapping og trening, legger hun til.
Amalie vil absolutt anbefale yoga til andre
– Yoga er en treningsform som passer til alle, fordi du kan tilpasse så mye – fordi at øvelsene legger mer vekt på deg selv og ikke de ytre faktorene. Det er et høyt fokus på bare det å være, uten at du skal prestere. sier hun. Amalie tenker og legger til:
– Det viktigste er å fokusere på deg selv, og følge med akkurat i nuet og tilpasse det til dagsformen din.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– De dagene det er fint vær – kom deg ut
Vi sitter og prater om trening og hvordan komme i gang igjen og Amalie deler noen gode tips.
– Ta på deg treningstøy og sko, og bare begynn å gå. Hun legger også til at en ikke trenger å gå fort, og det trenger ikke å være løping. For bare det å komme i gang gjør noe med tankegangen.
– Om terskelen er høyere så start med å gå til postkassa i joggesko istedenfor sandaler, også kan du forlenge turen etter hvert og ta med deg posten på hjemturen. sier hun.
Planlegging
Hvis Amalie ikke får gjennomført det som står på planen hennes, sier hun til seg selv at det er en ny dag i morgen. Hun gir seg selv en ny sjanse til å gjøre det som står på planen i morgen.
– Ikke tenk at du skal ta det igjen, tenk heller at du skal fortsette, sier hun.
– Det er en grunn for at du legger opp en plan, det er for å se at du har tid. Kanskje noe av det viktigste er å ikke gå for hardt ut.. Da kan det også påføre skader. Det er kanskje det jeg har gjort tidligere, legger hun til.
Amalie nevner også treningsklokken sin.
– Den gjør utrolig mye.
Der registrerer hun aktivitet hun gjennomfører og legger inn på app, også får hun tilbakemeldinger og positive meldinger fra venner og familie som synes det er gøy å følge med. – Jeg har aldri opplevd negative kommentarer ift trening. Kun masse positiv støtte rundt det» sier hun glad.
– Start med kostholdet
– Se at du får i deg nok proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler. Start i det små. Sett frem skoene. Ta de på deg. Ikke tenk at du skal bli god den første måneden, men at du bare skal begynne, sier Amalie og smiler.
Positivt miljø
– En endring skjer ikke over natten, det tar tid og du må gjøre det i ditt eget tempo så du ikke får den overveldende, skumle følelsen av å ikke få det til» sier hun.
Hun er med i et positivt og støttende treningsmiljø som heier og støtter hverandre.
– Vi får nok av negative påvirkninger i samfunnet. Det gjør det mye lettere å holde på gode rutiner når livet går litt ned, når du vet at noen sitter og heier på deg i den andre ende, forteller hun og smiler glad og fornøyd.