Jan-Arne Lykset har rykte på seg for å lage de beste kompene som er å få tak i. Kundene kommer fra både nær og fjern, fra Vennesla, Mandal, Lyngdal og Lillesand i tillegg til hundrevis av kunder fra hele Kristiansandsregionen. Ukentlig selger Lykseth Kjøkken over 1.300 komper!
Av Ivar Eidsaa
– Det begynte litt tilfeldig, egentlig, smiler han.
Faren, Arne Lykseth startet som en av de aller første på Sørlandet opp med cateringsvirksomhet fra egne lokaler på Rismyr i Greipstad i 1984. Konseptet med å lage selskapsmat for store og små selskaper slo an. Men for å være helt sikker på at driften kunne være forsvarlig, ville han supplere med et produkt til, og han startet da opp med salg av egenproduserte komper.
Det slå så absolutt an. Ryktet gikk. Jungeltelegrafen fungerte om kjøkkenet på Rismyr som lagde de deiligste kompene. Produksjonen måtte økes.
– I starten var planen å lage og selge komper en dag i uken, men pågangen var såpass stor, at vi måtte utvide slik at kundene også fikk ferske komper på tirsdag og torsdag i tillegg til onsdag, minnes Jan-Arne Lykseth.
Slå an så til de grader
I 2011 stod KIWI-senteret på Rosseland ferdig. Lykseth Kjøkken var en av virksomhetene som etablerte seg. Det slo så til de grader an. Salget av catering økte veldig. I løpet av året er det hundrevis av konfirmasjoner, dåpsfester, selskaper, bursdager, avslutninger og andre sammenkomster hvor Lykseth Kjøkken har levert maten.
– Bare nå nylig hadde vi opp en 30 selskaper på en helg. Rekorden kom for noen år siden da vi på nyttårsaften etter år leverte mat til 44 selskaper. Ingenting av dette hadde vært mulig uten god planlegging, veldig flinke ansatte og god trivsel på jobb, sier han.
– Økningen ble større enn det vi så for oss, sier Jan-Arne Lykseth.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Selger mye over disk
Det som imidlertid har økt langt mer enn forventet, er maten som selges over disk.
– Vi har egen disk hvor vi selger kaker, baguetter og andre bakevarer som egner seg som lunchmat, og egen varmdisk hvor vi selger egenproduserte kabonader, lapskaus, biff stroganoff og andre retter, alltid med ulike menyer hver dag hvor maten lages fra bunnen av for å sikre den gode smaken, og så kompene, da, smiler han.
Da Fædrelandsvennen i 2008 tid skrev en artikkel om kompeprodusentene på Sørlandet, konkluderte avisen med at Lykseth hadde «uslåelige komper», tok det helt av, og det har det gjort siden.
– Kompesalget økte det året med over 30 prosent, og veksten har bare fortsatt uten at vi har markedsført tilbudet aktivt, sier han.
Over 50.000 komper i året
– Det kom kunder fra Vennesla og Mandal, Lyngdal og indre bygder, fra Hellemyr og Vågsbygd, nye kunder kom til fra både Greipstad og Søgne. Så toppet det seg da lokalradionen noe senere lagde en reportasje om oss. Siden har salget vært på et høyt nivå. Nå selger vi 1.200-1.300 komper de tre dagene i uken hvor vi selger komper, sier han.
– Det blir i overkant av 50.000, legger han til.
– Hva er hemmeligheten for å få gode smakfulle komper?
– En god kompe skal ikke være for hard. Den må være litt myk, og ha riktig konsistens, men den skal ikke være for myk. En kompe skal kunne løftes ut fra gryten over på tallerkenen uten å gå i stykker. Gode råvarer er helt avgjørende. Kompeflesket skal være av toppkvalitet, og de skal ikke være komper med svarte prikker i, sier Jan-Arne Lykseth som lager «uslåelig gode komper».