Agder Røde Kors etablerer i samarbeid med Søgne Røde Kors et tilbud om våketjeneste. Ingen skal måtte gå inn i livets siste fase alene, og de ønsker å kunne tilby medmenneskelig nærvær til døende og deres pårørende.
Røde Kors vil tilby tilstedeværelse i tilfeller hvor det ikke finnes pårørende og der hvor pårørende trenger hjelp. Vi kan avhjelpe i turnus med pårørende eller sammen med pårørende etter deres behov for støtte i en vanskelig tid.
– Vi samarbeider med Kristiansand kommune om tilbudet, forteller Kristin Tverberg, rådgiver for besøkstjenesten i Agder Røde Kors. Kristiansand Røde Kors og Songdalen Røde Kors er også med i samarbeidet.
Et støttende medmenneske
– Frivillige har nå fått opplæring og de er godt kvalifisert for oppgaven. De kan være behjelpelig med å være en trygghet og et støttende medmenneske. I livets siste fase er mennesker på sitt mest sårbare. En hånd å holde i, oppmerksomhet og tilstedeværelse kan gjøre stor forskjell for et døende menneske.
Helsesektoren har begrenset med tid og mulighet til å kunne tilby våketjeneste på denne måten, og Røde Kors sitt tilbud blir et supplement og ikke en erstatning av tilbud som finnes i dag.
Har jobbet for dette i 25 år
Inger Johanne Langlo er en av 25 frivillige i denne tjenesten. Inger har lang erfaring i Røde Kors, blant annet som lokalforeningsleder i Søgne Røde Kors og som besøksvenn og leder av besøkstjenesten. Ikke minst var hun den første i Norges Røde Kors som ønsket å opprette dette tilbudet, nettopp i Søgne.
– Dette tilbudet har jeg jobbet for i mange år, forteller Inger Johanne. Jeg har lenge sett at det er et behov for et slikt tilbud gjennom mitt arbeid for å motarbeide ensomhet blant eldre generelt. Jeg så behovet for støtte hos noen i livets siste fase. God kommunikasjon med kommunen er vesentlig for å få til et slikt tilbud, sier hun.
Hun var den første som startet et slikt tilbud i Norges Røde Kors i 2010-2011. Den gang kalte de tilbudet «En hånd å holde i».
– Jeg hadde møter med kommunen og sa at vi kunne være til disposisjon. Vi fikk noen oppdrag og vi var alltid to sammen. Det er viktig å huske på at vi skal være en støtte i tillegg til, og ikke i stedet for pårørende gjennom et slikt tilbud.
Inger Johanne Langlo deltok nylig på kurs i Våketjeneste for på nytt å etablere tilbudet på nytt sammen med andre frivillige.
– Taushetsplikt og politiattest har jeg vært gjennom tidligere. Etikk og etikette har jeg også vært gjennom fra min tid i besøkstjenesten. Det var en god oppfriskning og fint å se mange nye ansikter. Det kunne bare vært litt flere menn både i våketjenesten og besøkstjenesten, syntes hun.
Inger Johanne gleder seg til kurs sammen med kommunen i høst, hvor temaet er pårørende til demente. Det er viktig å få gjenoppfrisket kunnskap sier hun. De frivillige i Våketjenesten vil møtes jevnlig utover høsten for å etablere en styringsgruppe og dele erfaringer.
Saken stod i Fritidsnytt nr 9/2024