Søgningen og hedersmannen Tormod Vallesverd har i lang tid vært interessert i kystkultur. Allerede i 1975 arrangerte han ei større kystutstilling i Søgne bibliotek, sammen med Gerd Lillian Olsen og Arthur Kjær. På 1980-tallet skrev Tormod en verdifull artikkel om fiske-, fangst- og ikke minst redskapsutvikling i bygda, til bokserien ”Søgne før og nå”. Der intervjuet han mange gamle fiskere, og nå er de borte alle.
Saken står i Fritidsnytt nr 3/påskemagasinet/2025
Venneforening
For å ta vare på risørskøyta ”Grepan Jr”, stiftet han for et par år siden foreningen ”Fridtjof Nansens venner” sammen med Sivert Follesøe, og det tøffes rundt på befaringer i Skjærgården. Mange som sjelden er på sjøen, får også være med. Slik er Tormods stil.

Verten Tormod Vallesverd viser fram ei tradisjonsrik hummerklype. Slikt redskap brukte folk her på kysten før nederlenderne, kanskje på 1600-tallet, lærte oss å bruke teiner. Denne stammer fra Ålo.
Noe av det mest interessante karen driver med, er at han flere ganger har invitert fiskere og folk som er hekta på kystkultur til møter på Høllen vest. Stort sett har det kommet ca 30 fra store deler av kysten her hver gang, og det serveres gode historier og enda bedre mat. Og da er lokalet fullt.

Den store forsamlingen av rutinerte hummerfiskere lyttet interessert til Bergstads hummerforedrag.
Foredrag
Forleden holdt den erfarne havforskeren Odd Aksel Bergstad fra Havforskningsinstituttet og Flødevigen et utfordrende og interessant foredrag om hummerbestanden. Faktisk regnes denne mannen som en av de fem fremste i verden på dypvannsfiske, så det var jammen ingen smågutt Tormod hadde fått tak i. Dermed kom folk fra hele kysten her for å høre, like fra Regefjord borte ved Egersund og like til Høvåg og Arendal.
Jo, han visste hva han snakket om, Bergstad! Han fortalte at det fantes en bærekraftig bestand av hummer som det er fullt mulig å høste av, og resultatet av årets fangst også vitner om en betydelig framgang. Det som skiller denne foredragsholderen fra de fleste andre som forsker på emnet, er at Bergstad også er biolog. Dermed var han mer opptatt av at det måtte fiskes enn at det måtte fredes, dette for at ”bestandshullene” i enkelte områder kunne fylles opp igjen med yngel, snarere enn de mange som bare satser på stadig nye verneområder.
Slikt var nye toner, og spør om folk fulgte med. Og de mange veteraner nikket anerkjennende. Dessverre har det vært en god del uenighet om emnet mellom forskere og erfarne hummerfiskere. Men her var det slik at Bergstad tydeligvis var mer enig mer fiskerne.
Sjøbunnen
Bård Klungland fra Søgne hadde et PowerPoint-innslag der han fortalte om Søgne dykkerklubbs innsats for å rydde opp på sjøbunnen. Folk var svært forbauset og ikke minst imponerte over å høre hvor mye som var blitt tatt opp, alt fra traktor- og bilhjul, gamle komfyrer og kjøleskap til dødsfeller for fisk og skalldyr som gamle teiner og garn!
Nå er det slik at dette har Fritidsnytt nylig fortalt om. Så derfor, for å si det kort: Hipp hurra for Søgne dykkerklubb med sine gode medarbeidere som Geir Smebøle og Frank Larsen i Songvaar fyrs venner – likedan medlem i klubben Anton Amundsen samt Skjærgårdstjenesten i Kristiansand kommune!

: Per Kristoffersen, 98 år og fra Flekkerøya, erfaren hummerfisker, forsyner seg av Britts deilige ”blaudkage”.

Praten gikk livlig rundt bordet på Høllen Vest, folk koste seg med deilig hjemmelaget fiskesuppe kokt på berggylter, kaffe og avsluttet med en premie av ei bløtkake! Som det smakte, og folk forsynte seg godt!

Harald Nodenes tv. og Odd Arnesen, begge Søgne, i livlig passiar.