Søgningene ble under krigen utkalt som vakter på sentrale bruer i bygda. Hans Hansen fra Solvik, Trysnes førte protokoll over hvem som måtte delta fra 22.11.1943. Han var tydeligvis påtvunget ”æren” som ”vaktsjef”.
Oversikten, som står i ei vanlig skrivebok, har også ei liste over hvem som måtte delta, hvor de var fra og fødselsår. Ellers ser vi at det er ført opplysning fra dag til dag, klokkeslett når vedk. begynte vakten og når avsluttet, det var fire timers vakter. Anført er særlig folk fra Hallandvig og vestover, men ikke noen fra motsatt side av Trysfjorden.
Skriveboka/protokollen har tittelen ”vaktmanskap på Tofteland bru fra mandag 22.11-43”. Hansen har ført denne sirlig og punktlig, og den er kontrollert mange ganger av ”Vernemakten” – hver gang står det ”in Ordnung”, klokkeslett og så underskrift av en tysk offiser.
Hvem?
Jeg har notert navnene og sett hvor mange ganger hver person står oppført. Da blir oversikten slik: Amundsen, Salmon 9 ganger (x); Berentsen Bjørn 10x; Hansen, Hans 14x; Hansen Leire, Søvrin 13x; Henriksen, Thomas 12x; Larsen, Harry 12x; Larsen, Walter 13x; Nilsen, Søren 12x; Nilsen, Vilhelm 13x; Nilsen, Ernst 11x; Ormestad, Jens 11x; Skarpeid, Karl 12x; Tofteland, Trygve 5x og Aasene, Kristen 12x.
I den første oversikten over hvem som var pekt ut, står også en del andre navn. Trolig måtte disse være vakter på andre bruer. Disse er: Olav Thomassen, Hallandvik, Henrik Jakobsen, Oftenes, Teodor Kimestad, Kimestad, Karl Kristiansen, Langenes og O. Olsen Berge, Berge.
Bruvakter med lekegevær
Bent Bentsen fra Stølen skriver følgende i ”Søgne før og nå, bind 1”, om bruvaktsystemet: ”Bruvakter med lekegevær. Etter hvert som krigsårene sneglet seg av sted, ble motstanden mot nazistene intensivert. Tyskernes og nazistenes represalier gav seg mange utslag. Et av dem var at det ble etablert såkalt ”bruvakt” i Søgne. Noen reell grunn til selve bruvakten var det neppe. Den egentlige årsaken var snarere at maktpersonene ønsket å demonstrere sin makt på de personene som etter deres mening burde ydmykes mest. Det var visstnok høsten 1943 at en del bruvakter ble plukket ut.
En av bruvaktene, Einar G. Lohne, Hølle-dale, forteller:
» Det var vel ikke bare i Søgne at nazist-myndighetene benyttet seg av bruvaktsystem, for å tukte og terge en del av de personene de ikke riktig kunne rå med og som de hadde et horn i sida til. Her i Søgne skjedde det også. En del mannfolk fra bygda ble innkalt. Det skulle holdes vakt på en rekke bruer.
Toftelandsbrua var den viktigste, men også Stokkelandsbrua, ved Landbruksskolen, ja brua over bekken på Try var satt opp. Der var jeg selv en tid. Vi var vel 3-4 på hver av småbruene. Men det var døgnvakt, og når en skulle gå på vanlig arbeid om dagen og så ta bruvakttørn i tillegg, ble det et slit.
Til våren 1944
Etter hvert ble imidlertid bruvakt ved småbruene avviklet. Vakta ved Toftelandsbrua fortsatte til langt på våren 1944. Det var en kald vinter. Mange kuldegrader, snøføyke og surt.
Vi laget ei bu og foret den med sekker og lignende for å holde trekken borte, men tyskerne rev den ned. Vi satte den opp igjen, men da kom lensmannen og rev den. Enda en gang satte vi den opp, og vi gjorde det klart for lensmannen at vi ville holde ham ansvarlig hvis noen fikk lungebetennelse eller forfrøys seg. Til slutt fikk vi beholde bua. Da hadde vi jo litt å varme oss på, men det måtte alltid være en på vakt ute.
Folk var snille. De fleste skjønte jo at dette var noe vi ble tvunget til fordi vi var ”jøssinger” (norgespatrioter). 1. juledag for eksempel kom det sending med kaker og varmt å drikke. Det var noe vi satte pris på. Selve vaktholdet tok vi som en god vits.
Jens Timenes, som bodde i Søgne under krigen og som var en av bruvaktene, laget et tregevær, som vakta gikk og paraderte med. Magnus Nilsen forteller at han også laget gevær, og på et foto av bruvaktene, kan en se enda flere. Dette ble ikke tatt nådig opp av nazistene. 3-4 av vaktene ble arrestert. De var i fengsel i Kristiansand, og var flere ganger til forhør ved Gestapos hovedkvarter på Statsarkivet.”
En del av de utkommanderte bruvaktene 1943-44 på Toftelandsbrua. Bildet er trolig tatt like etter krigen:
Første rekke fra v.: Jens Timenes, Tønnes Pettersen, Lars Olsen, N. Slettebø, Einar G. Lohne, Trygve Olsen, Olav Åros, Børge Vøttrup og Harald Gundersen. Andre rekke: Erik Lohne, Sverre Ånensen, J.K. Lohne og Torleiv Lohne. Tredje rekke: Magnus K. Nilsen, Hans Repstad, O.P. Pettersen, skipsreder Kraft og Walther Åros. Fjerde rekke: Mikal Tofteland, Magne Hortemo, Normann Salomonsen og Reinert Solhøi. Øverst: Knut Lunde.