Du har kanskje vært innom eller sett butikken som ligger ved Hølleveien, Gaven gull og sølv, som bugner av mye fint i både gull, sølv og gaveartikler. Den har eksistert her i 45 år, og eier Reidun Haaland Knudsen vil markere jubileet med kake og tilbud i august i år. Her får også lesere av Fritidsnytt gode tips og råd om sølv og gull.
Saken står i Fritidsnytt nr 4/maimagasinet 2025
Mange har nok tenkt at en enslig butikk ved Hølleveien ikke var liv laga, men Reidun og foreldrene har motbevist det.
– Det var mine foreldre Gunnar og Margot Haaland som kjøpte huset som bolig ved Hølleveien og planla for butikk allerede da. De startet opp butikken i 22. juli i 1980. Da var jeg 10 år, og det var veldig stas å ha egen butikk i første etasje i huset. Jeg begynte tidlig å hjelpe til, og allerede som 25-åring tok jeg over som daglig leder, forteller Reidun, som har drevet butikken siden da. Nå er begge foreldrene døde, så jubileet blir dessverre uten de til stede.

Reidun viser den første «flyeren» som faren delte ut ved oppstart av den gang Gaveboden, 22. juli 1980.
Vareutvalget har endret seg med årene
– Min far var først reisende i gull og sølv og solgte til gullsmedbutikker over hele landet i 20 år. Hans drøm var å starte egen butikk, noe han ønsket å realisere med å kjøpe huset ved Hølleveien. På den tiden måtte en være godkjent gullsmed eller godkjent av Gullsmedforbundet for å kunne drive gullsmedbutikk. Han startet derfor med serviser og mer glassmagasinvarer før han hadde tatt de nødvendige eksamener og kunne drive som gullsmedbutikk. Det er ikke så strengt nå.
Jeg har valgt å ikke ha stort eget verksted, men har gode underleverandører på dette. Her i butikken har jeg verksted for vedlikehold, småreparasjoner og i tillegg graverer vi her i butikken, noe som gjør at vi kan levere ferdig graverte dåp/navnedagsgaver raskt om det haster. Jeg synes det er gøy å selge varer og drive butikken, sier dagens eier som har fire ansatte.

Beate Aabel Ramberg er en av Reiduns ansatte, som viser ett av de populære silkeskjerfene til Vest-Agder bunaden.
Trofaste kunder og turister
– Vi har mange trofaste kunder her i Søgne, og også fra Mandal og området rundt. På sommeren har vi også en del turister, både norske og utenlandske. Mange synes det er rolig og hyggelig å handle her. Vi har tid til kundene og prøver å yte god service, og har kunnskap om mye med lang fartstid innen gull og sølv, inviterer Reidun.
Annonsert i Fritidsnytt i alle år
Reidun liker å spare på gamle ting, og har også spart på gamle Fritidsnytt. Hun viser meg flere eksemplarer fra 1980-tallet da butikken hette Gaveboden, som ble endret i 2020 til Gaven gull og sølv også annonserte i Fritidsnytt.

– Vi har alltid støttet opp om Fritidsnytt, og jeg ser vi hadde til og med helsides annonser på baksiden, viser Reidun.
Vi takker en trofast støttespiller og annonsør, som fortsatt er med oss!
Hvordan oppbevare og pusse bunadssølv?
17. mai nærmer seg og mange skal snart finne fram bunadssølvet.
– Det er avgjørende hvordan du oppbevarer bunadssølv og sølvtøy. Det skal være mørkt og tørt, lufttett, og gjerne i en tett plastpose som må være syrefri. Sølv reagerer raskt på ulike stoffer, og har du gummistrikk på, så kan den etse gjennom og du får strikkmerker på sølvet, forteller Reidun.

Reidun viser en egnet lekker porselensbeholder med et spesialskrin for bunadssølv inni.
– Vi har ulike produkter du kan bruke selv som pussekluter og pussemidler for å skeine opp bunadssølvet til 17. mai. Har sølvet ligget lenge og blitt veldig mørkt, så kan vi hjelpe her med kraftigere midler og utstyr. Da trenger vi gjerne et par dager for en god prosess, og du får veldig blankt sølv. Har du sølv som er veldig gammelt, kan vi sende det inn til en av våre underleverandører som pusser det opp og forsølver/forgyller det opp igjen, da blir det fantastisk fint, reklamerer Reidun.
– Flere sverger til den enkle sølvdyppen, men da må du være obs. De fleste har diverse knapper som er hole og om du ikke får ut all væske som er inni disse, kan det få fatale følger med «rustflekker» på skjorta. Sørg derfor for å skylle godt i såpevann og deretter i rent vann, få tømt hulrom og få alt 100 prosent tørt.
Et annet tips er å sjekke hovedsølja for matsøl. Har du sølt på sølja, er det viktig å vaske av den og tørke den helt før du legger den vekk, ellers vil matflekken ligge å «godgjøre» seg i posen og få flekker som er vanskelige å få bort senere, anbefaler hun.

Sølvmedaljongen for Søgne med riss av søgnekvinnen Sol, er det kun Gaven gull og sølv som selger.
Selger gjennom hele året
– For 40 år siden var da gjerne jula som var toppsesongen, nå er det heldigvis mer fordelt på både konfirmasjoner, 17. mai og jul, og gavesalg gjennom hele året. Vi har gjerne en topp i august før de fleste konfirmasjonene i Søgne. Butikken har også en større avdeling med gaveartikler til barn som er veldig populær, til dåps- eller navnefestgaver. Her er det alt fra sølvskjeer, til kopper og tepper til barn.

Gaven gull og sølv har mye fint i gaveartikler til barn.
Sølv er det sunneste du kan spise med
– Fra tidligere var det gjerne tradisjon at barna fikk en sølvskje i dåpsgave. Det var og er en fin tradisjon. Sølv er antibakterielt og det sunneste du kan la barnet ditt spise med, og for øvrig for oss alle, og noe du kan ha gjennom hele livet og i flere generasjoner, anbefaler Reidun.
– Det fine med sølv er også at det holder seg finere jo mer du bruker det. Det pusses naturlig med friksjon under bruk. Innen helse legger de gjerne en sølvplate på sår som ikke gror, som renser og hjelper, forteller Reidun.
– For alle som er opptatt av gjenbruk, og ikke bruk og kast, så er sølvbestikk et veldig holdbart og godt produkt du kan ha gjennom hele livet. Tidligere var det mer vanlig å samle på sølvbestikk, det er mindre av det nå, dessverre, synes Reidun, fortsatt flere kunder som kommer her fast og kjøper sølvbestikk i gaver til jul og bursdager.
Glad i gull
Reidun forteller at det nå for tiden selges mest i gultgull eller sølv som er forgylt. Tidligere var trenden gjerne sølv og hvitt gull.
– Selv er jeg mest glad i å gå med gultgull, så jeg synes det er veldig bra at gull er tilbake, sier hun.
– Trenden nå er også å bruke flere smykker, armbånd og ringer samtidig. Du kan gjerne ha både lange og korte smykker på en gang, og blande gull og sølv. Før var det gjerne ett design som gikk igjen i flere år, men nå bytter produsentene ofte, og vi har stor variasjon i smykker, forteller hun.
Investerer i gull
– Vi tar også imot gamle gullsmykker eller annet av gull som du ikke vil bruke lenger. Du kan da få det omgjort hos gullsmed via oss til nye smykker du kan være med på å designe. Vi kjøper også gull, men vi ser at trenden er mer gjenbruk av arvesmykker, det er også mer miljøvennlig og bærekraftig. Gull har også alltid stor verdi, så vi har nå kunder som investerer med å kjøpe gullprodukter, noe håndfast, så de har i en ellers usikker tid, reklamerer hun.
Takk til kunder og velkommen!
Reidun vil gjerne rette en takk til alle som handler og bruker butikken. Når nye kunder stikker innom blir de gjerne overrasket over hva de finner inne i butikken. Det er gøy og spennende å drive butikk, det er ingen selvfølge at det går greit, men dette året har startet godt, så vi har troa på å drive her i mer enn 45 år, sier butikkeieren.
I løpet av jubileumsåret frister hun også med 45 prosent på noen varer, varer til 45 kroner, kvitteringslotteri og kake og feiring med brask og bram i august, for å gi noe tilbake til kundene.
Vi gratulerer og ønsker en trofast annonsør lykke til videre!

Sølvmedaljongen for Søgne kan fint festes på Vest-Agder bunaden på 17. mai!