Det handler om mobbing, innom krigen, en kjærlighetshistorie, er fiktiv, og noe sant, noe egenopplevd, spenning og en god historie, til tider fornøyelig.
Saken står i Fritidsnytt nr 4/maimagasinet 2025
– Møllerens forbannelse ble skrevet i 1988. Den har ligget «brakk» inntil jeg nylig tok den fram og finpusset teksten. Jeg bestemte meg for å gi den ut som ei lettlest bok med egne illustrasjoner, forteller Kai Erland fra Brennåsen.
Ble mobbet som barn
– Det er første gang jeg gir ut denne typen bok. Boka faller ikke inn under en bestemt genre, men har et budskap som er viktig for meg å formidle. Innholdet i boka bygger på egne erfaringer. Det er en historie rundt mobbing, noe som jeg selv dessverre fikk oppleve mye av som barn, ikke minst på skolen. Det har nok preget meg også som voksen, og sitter fortsatt i, forteller Kai.
– I Møllerens forbannelse kan vi røpe at mobbeofferet Ava får oppreising til slutt. Det er en historie om etterspill etter krigen, en kjærlighetshistorie. Hovedpersonen Ava trekker til stillheten ved vannet for å samle krefter fra naturen når det står på som verst med mobbing og livet butter mot. Det gjorde også jeg, forteller Kai. En alvorlig dimensjon i mobbingen var lærerne som så hva som skjedde, og ikke grep inn.
Råd til mobbeoffer
– Det er veldig vanskelig for et barn alene å komme ut av en mobbesituasjon. Det mobbeofferet prøver å gjøre vil ikke hjelpe. Svarer en igjen, kjøper fine klær, ny sykkel, eller andre ting for å gjøre seg populær, så blir det brukt imot en. Jeg vil råde de som blir mobbet til å søke hjelp hos en sterk voksen person en kan stole på og er trygg på, sier Kai. Fritidsnytt legger også til at Elevombudet kan brukes her.
En spennende historie
Fritidsnytt har fått lese boka på under 60 sider og illustrert av Kais egne tegninger. Boka er lettlest, fengende og godt skrevet, og kan passe for alle aldre. I Møllerens forbannelse er det et budskap om ikke å gi opp, selv når lensmannen ikke tror på det du forteller. Historien i boka foregår i Mårdalen, et fiktivt navn. I Greipstad ligger også ei mølle som brant under krigen og som kan passe til beskrivelsen som er benyttet i boka.
-Barna mine leste historien når de var mindre, og i familien er den godt kjent. Men nå ønsker jeg å dele historien med flere og kanskje gjennom den kan være med å gi et lite bidrag i kampen mot mobbing, sier Kai.
Boklansering 13. mai i Sygna kulturhus
Bboka om Møllerens forbannelse lanseres 13. mai kl 19.00 i Sygna kulturhus. Det blir musikalsk innslag ved gruppa «Heim».
– Dette er et åpent arrangement der alle ønskes velkommen, inviterer forfatteren.
Mannen med tusen jern i ilden har stadig prosjekter på gang, og nå holder han også på med et teaterstykke som skal fremføres på Kilden til høsten, om finansieringen går i orden.
Kai startet som bilmekaniker, så bilselger, jobbet som leder av Kristiansand kommunes markering av 2000 års skiftet, og ble en forkjemper for etableringen av Arkivet freds- og menneskerettssenter, hvor han har vært ansatt til han gikk av med pensjon. En aktiv pensjonist!