TSR - mai 2025

Søgne gamle kirke – omvisning

Søgne gamle kirke

Søgne gamle kirke er bygdas best bevarte hemmelighet. Utenfra ser den tradisjonell og kanskje noe kjedelig ut. Men en fagmann har sagt at den kan sammenliknes med en rosemalt kiste som er dekorert inni.

 

 

Boreprøver i stokkene, det som kalles dendrokronologi, har vist at bygningen er fra ca 1570 – den eldste kirka av tre på Agder. Og en må til Årdal gamle kirke i Hjelmeland, Ryfylke, for å finne noe som kunne sammenlignes.

 

Begge er spekket med renessansekunst, vegger og tak, såkalt stavanger-renessanse. Dette er fordi på den tiden var domkirken i Stavanger, og biskop Jørgen Erikson hadde et meget dyktig kunstnerlaug tilknyttet bispestolen. Denne dro rundt i menighetene og dekorerte kirker, og for en fagekspertise de må ha hatt!

 

Skriftlige kilder fra 1344 nevner prest og prestegård på gården Søgne, så trolig har det vært en enda eldre kirke her. Fra 10. juli 1604 hadde Søgne egen sogneprest.

Søgne gamle kirke er en langkirke, godkjent for 270 personer. Kirkeskipet sies å være en av landets eldste bygninger i bindingsverk.

 

Kirka har rike vegg- og takdekorasjoner fra 1600-1700-årene, kor bygget i 1643, renessanse altertavle fra 1665, galleri fra 1726, sakristi fra 1743 og nåværende våpenhus og tårn ca 1760.

 

I 1833 ble alt innvendig overmalt med “blaagraa oliefarve” og siden med hvitt. I årene 1954-1957 ble overmalingene fjernet og dekorasjonene restaurert.

 

Søgne gamle kirke

Søgne gamle kirke kan dateres helt tilbake til 1520.

Bjørnstjerne Bjørnson ble viet til Karoline Reimers her 11. september1858 av sin far, sogneprest Peder Bjørnson.

 

Du finner Søgne gamle kirke rett ved Søgne gamle prestegård. Det er fint å kombinere besøk her.

 

Historisk rusletur

Søgne gamle prestegård tilbyr historisk rusletur med guide til Søgne gamle kirke, Bjørnson-tunet og ubåten Biber.

 

Historisk rusletur søndager i juli kl. 12.00  Det koster 50 kroner.

 

Søgne gamle kirke

Søgne gamle kirke ligger rett ved Søgne gamle prestegård. Foto Gunstein Myre

 

 

Artikkelen står i Sommermagasinet/Fritidsnytt nr 5 2025

 

Flere saker