Kan forsyne halve Kristiansand med poteter

Per Try

Søgnebonden Per Try produserer nok poteter til å forsyne halve Kristiansands befolkning i ett år. 1000 tonn poteter, 1 million kilo, høstes hvert år av potebonden på Stauslandstunet gård.

 

Artikkelen står i Fritidsnytt nr 7 2025

 

Søgnes største potetbonde gir oss regnestykket med 18 kilo poteter per person i året, som med 1000 tonn vil rekke til 55.000 mennesker.

 

Fritidsnytt legger seg på hjul en solvarm lørdag i september for å få tatt bilder av potetopptak i stort format av den store potetbonden i Søgne. Her er det to svære potetopptakere, tre traktorer og et dedikert mannskap som forflyttes raskt fra jorde til jorde i Søgne og Greipstad. På Rismyr i Greipstad treffer vi teamet som høster store og fine faxepoteter, som er den sorten Per produserer mest av.

 

Per Try

Det er store maskiner i sving når Per Try og familien høster poteter. Her på Rismyr. Dronefoto: Gunstein Myre

 

Traktorene går i skytteltrafikk med potetopptakeren og tømmer i kasser. Her går det unna med kona selv, gårdsgutten og flere av barna i sving på maskinene, og det skal jobbes til sent på kveld. Per har ikke tid til en prat, foto må skje kvikt, og intervju blir avtalt en dag det regner. Bonden må høste potetene i oppholdsvær og sikre avlingen i hus før nye regnbyger melder sin ankomst.

 

Bodil viser høstens store fine faxepoteter.

Bodil viser høstens store fine faxepoteter. Foto: Gunstein Myre

 

Gleder seg til hver dag
Per er sønn av Sigbjørn Try, rørleggeren som startet Try Rør i 1967, og har egentlig ikke bakgrunn fra landbruket. Men i tidlig alder jobbet Per hos flere bønder og bestemte seg raskt for at bonde ville han bli, og gikk på jordbruksskole både i Søgne, Lyngdal og i Tvedestrand.

 

– Jeg gleder meg til hver dag. Som bonde må du like å stå tidlig opp, kjøre traktor og jobbe mye periodevis fra vår til høst, forteller Per med glød i blikket.

 

Intervju en dag det regner

Vi får treffe han og kona Bodil hjemme i stua på Stauslandstunet gård til en hyggelig prat – en dag det regner.

 

Bodil er vokt opp her på gården som de tok over for 15 år siden. Ut fra maskinparken på gårdsplassen, lagerbygg, garasjer, hus og anlegg, så har nok gården blitt utvidet kraftig i årene etter at dette driftige paret tok over.

 

Bodil og Per Try

Bodil og Per Try tar gjestfritt i mot i huset på Stauslandstunet gård til en prat – når det regner.

 

Strålende 2025
– 2025 har vært et perfekt år som bonde værmessig. Vi har vært veldig heldige med fint vær på dagen og noe regn på natta. For oss er det full jobb i fint vær og litt pause når det regner. Dette året har det vært lite skadedyr og veldig gøy når det går så greit, forteller bonden.

 

– Vi er privilegerte som får dyrke i Søgne. Her er det god jord som holder på fuktighet og som også drenerer godt. Vann får vi fra Sygna om det trengs i tørre perioder. Det skal mye til å mislykkes som bonde i Søgne, mener Per.

 

Seks barn som hjelper til
Bodil og Per har produsert mye av arbeidskraften selv. Seks barn i alderen 14 til 30 år, fem gutter og ei jente, som alle hjelper til. De fem første har alle gått på Landbruksskolen i Søgne, som nå er naturbrukslinje ved Søgne videregående skole.

 

Bodil og sønnen Erik i full jobb på potetopptakeren.

Bodil og sønnen Erik i full jobb på potetopptakeren.

 

Eirik (19 år) forteller at han trives godt med arbeidet på gården. Å kjøre traktor og å drive med potetopptak er fint, og det er variasjonen gjennom året som er fantastisk, forteller han.

 

Per Try

Teamet vi treffer på potetopptak denne dagen på Rismyr i sol!
Fra venstre Nora Try, Roy Magne Jensen, Per Try, kona Bodil bak på potetopptakeren og Marius Try.

 

De tre eldste sønnene styrer hver sin bedrift som faren har startet, eldstesønnen Per Marius styrer Pers hage og tvillingene Morten og Marius styrer Per Try AS. På vinteren hjelper far til her, men det er sønnene som styrer den daglige driften.

 

Flere av barna bor rett i nærheten på Stauslandstunet gård og er ofte innom.

 

– Vi har også fått tre barnebarn. Det er en ny flott epoke, med både barnebarn og svigerdøtre. Med de små nurka må en tenke og prioritere annerledes. Barna er småbarnsforeldre og har mye å styre med i sine familier, sier besteforeldrene.

 

Felles middag for hele familien
– I 14-15 tida hver dag sender vi en snap med informasjon om hva som er til middag, og alle barn, barnebarn og svigerbarn er velkommen hit. Vi er privilegerte som har mange i nærheten, og kan samles til middag i 15-16 tida. Etter middag har vi gjerne ei økt ute på jordene. Alle er flinke til å hjelpe til, forteller foreldrene, som har rigget seg med stort kjøkken og langbord med plass til mange.

 

– Med det mannskapet jeg har, så rekker vi gjerne mer på en kveld enn en bonde greier på ei uke, forteller Per.

 

Planter og vær styrer arbeidsdagen
– Det er plantenes utvikling og været som styrer hva som skal gjøres i løpet av dagen. Været kan vi ikke gjøre noe med, men plantene må vi følge med på for å gi riktig stell til enhver tid i løpet av sesongen. Det nytter ikke å komme uka etter med forebyggende tiltak, da kan alt være ødelagt. Så hver uke sjekker vi plantefeltene, og ukentlig gir jeg poteter og andre grønnsaker ekstra næring for å forhindre sykdom. Vi sprøyter dette ut, og det er best å gjøre sprøytingen tidlig på morgenen når det er vindstille. Vi tilfører næring og gjødsel som gjør plantene mer motstandsdyktige, et jevnlig forebyggende arbeid i samspill med plantene, forklarer bonden.

 

Naturopplevelse hver morgen
– Det er en naturopplevelse hver morgen når jeg er ute og jobber på jordene. Jeg ser ofte rådyr og rev i skogkanten, det er mye fuglekvitter og fantastisk å se når sola står opp. Det er mye en går glipp av om en ikke står opp tidlig, det er en spesiell opplevelse, anbefaler bonden. Klokka 5 på morgenen sitter han klar for å ut å jobbe og gleder seg til en ny dag og nye opplevelser, forteller han, og kona supplerer med en godt smil.

 

– Kona har satt grense på klokka fem, hun mener jeg ellers forstyrrer naboene før det, forteller han.

 

Det er trivelig å være på besøk hos Bodil og Per. De virker godt samkjørte i hverdagen med alt som skjer både ute og inne og har en trivelig og ertende humor seg imellom. Per sier han er glad for å kunne ha en jobb hvor han får sett kona ofte gjennom dagen i gårdsarbeidet. De er litt uenige om hvem som egentlig er sjefen. Men Bodil sier det er Per, og da er den diskusjonen over.

 

Bodil og Per Try jobber også sammen på gården. Her styrer Per traktoren og Bodil jobber på potetopptakeren.

Bodil og Per Try jobber også sammen på gården. Her styrer Per traktoren og Bodil jobber på potetopptakeren.

 

Takk til Søgnefolk
Mange har nok også tatt turen til Vippsebua på Stauslandstunet gård, og svingt slalom mellom vaskebretta på den smale veien. På gården er det satt opp ei bu med kjølerom og selvbetjening, ei Vippsebu, for kjøp av ferske bær og grønnsaker, saft og most rett fra gården.

 

– Vi må få takke alle som bruker Vippsebua. I høysesongen fyller jeg på med nye varer 3-4 ganger daglig. Det er fantastisk å se alle som kommer hit og handler og støtter oss lokalt, det er imponerende, sier Bodil, som styrer mest med Vippsebua.

 

1000 på selvplukk av jordbær
– I år hadde vi rekord med selvplukk av jordbær. Vi begynte med selvplukk i fjor, men i år var 1000 mennesker innom i løpet av en dag for å plukke jordbær selv. Det var biler over alt, helt til Søgne gamle kirke, og store og små plukket jordbær. Så mye blide og fornøyde folk, forteller Bodil.

 

– Og når vi inviterer til selvplukk, så er det fine bær vi har å plukke. Det er ikke slutten av sesongen, men en dag vi synes det passer og vi har fine bær, supplerer bonden Per.

 

Bodil har laget plukkeregler for å lære opp nye som kommer på selvplukk for første gang. Her er det viktig at det plukkes reint og at bær som er stygge plukkes og kastes.

 

Størst på poteter
– Det produseres store mengder grønnsaker, bær og frukt på gården og på arealer som er leid og kjøpt fra Mandal i vest til Risør i øst, men det er poteter vi er størst på, forteller bonden.

 

Han leverer 50 prosent av potetavlingen til Coop. Resten går til Den lille chipsfabrikken, Nødings i Mandal til komper, Smagen av Grimstad til lapskaus, til (KSI) Kjøkkenservice industrier i Kristiansand, et datterselskap i Varodd konsernet som er størst på ferdig-skrelte og videreforedlede poteter og andre grønsaker på Sørlandet, og til lokalt salg på Bondens kolonial og i Vippsebua.

 

Råd til hobbybønder
Potetbonden anbefaler hobbydyrkere å satse på tidligpoteter. Da er det minst sjanse for skadedyr og tørråte. Resten av året anbefaler han å kjøpe poteter, gjerne fra gården her, sier han med et godt smil.

 

Aldri ferie på sommeren
– Vi har valgt dette livet selv, men folk skulle visst hvor mye vi jobber. Hvert år setter jeg båten på vannet, men den blir lite brukt. I år ble det tre ganger, før båten nå skal opp igjen. Ferie på sommeren kan vi glemme, forteller han.

 

– Vi er heldige og trives med dette livet. Det er et variert årshjul, med produksjon, lagring og utsendelse av kål og salat i begynnelsen av mai, bær i juni og juli, poteter, gulrot og løk året rundt, og også epler til eplemost nå på høsten, forteller Per, som på vinteren brøyter, jobber på kontor og i skogen.

 

Per Try

– Vær og andre forhold varierer for oss som er matprodusenter, men vi må alltid ha troa, det er viktig, sier bonden.

 

 

Vi kjøper med oss en pose faxepoteter i Vippsebua, takker for en hyggelig prat, og gleder oss til å – ta en potet – som er dyrka med glede, lidenskap og engasjement av familien og teamet til Bodil og Per Try.

 

 

Flere saker