SØGNE: 12 semifinalister kjemper om å bli Miss Norway 2019. Helene Abildsnes fra Stausland i Søgne er en av dem.
Av Klara Turid Fidje
– En drøm å prøve ut, sier Helene Abildsnes (21) fra Søgne. Hun deltar i Miss Universe Norway for andre gang.
For tre år siden sendte Abildsnes inn søknad om deltakelse i Miss Norway, men var på sekundet for sent ute. Året etter så hun på Facebook at de søkte etter kandidater til Miss Norway 2018.
– Jeg ville gripe muligheten til å prøve ut hvilke muligheter som finnes i konkurransen. Jeg har lyst til å bli modell, opplyser Abildsnes. Som sagt, så gjort. Det endte med en tredjeplass i finalen juli 2018.
– Jeg lå på sjuendeplass før finalen. Sceneopptreden min dro meg opp til tredjeplass, forteller Abildsnes. Den gode plasseringen ga henne motivasjon til å prøve igjen.
– Hvis man jobber hardt, så gir det resultater, fastslår Abildsnes.
12 semifinalister
Til årets konkurranse om å bli Miss Norway, var det hele 180 påmeldte deltakere. Abildsnes er en av tolv semifinalister. I finalen er det dommerne som bestemmer hvem de skal satse på.
– Der sitter fire i juryen og ser på hvordan du går catwalk og hvor selvsikker du er på scenen. Ut fra det vurderer de hvem som egner seg best til å gå videre til Miss Universe og Miss World, forteller Abildsnes. Nytt i 2018 var at deltakerne måtte holde en tale der de snakket om sin hjertesak.
– En god forberedelse til internasjonal deltakelse, påpeker Abildsnes. I tillegg gjelder det å holde nervene under kontroll i en setting med kamera over alt og folk som følger med på alt deltakerne gjør. Fem ganger må de ut på catwalken iført ulike antrekk som bikini, aftenkjole, casual og treningstøy.
– I tillegg til det skulle vi danse og spre litt glede til publikum etter de triste talene, sier Abildsnes muntert.
Utdannet automatiker
I august 2018 tok Abildsnes fagbrev som automatiker. Det var broren som fikk henne til å satse på yrket. Et yrke som går på å finne effektive løsninger i industrien, programmere ting til å styre seg selv, slik tilfellet eksempelvis er med et lyskryss.
Da hun startet utdannelsen på VG1 ved Kvadraturen var hun eneste jente blant 60 elever. Det manglet ikke på advarsler. Flere frarådet henne å satse så utradisjonelt. De mente et yrke innen helsesektoren ville være mer passende, men Abildsnes sto på sitt, det var automatiker hun ville bli.
– Jeg angrer ikke i dag på at jeg gjorde det, fastslår hun.
– Jeg vil vise andre at jenter kan gå inn i kjønnsdominerte yrker, tilføyer Abildsnes.
Backpacking
Selv om deltakelse i konkurransen om å bli Miss Norway 2019 krever sitt, så har Abildsnes valgt å ta et friår fra yrkeslivet. I stedet har hun valgt å vie tid til ryggsekkturisme.
– Jeg har reist rundt på backpacking to ganger, til Asia og Sør-Amerika. Jeg elsker å oppleve nye kulturer, bli kjent med nye mennesker. Det var på reisen til Asia hun med egne øyne fikk se hvorfor hun engasjerer seg i sin hjertesak; etisk handel.
– I Asia er der generelt mange tekstilarbeidere. Det gir sterke inntrykk å se folk sove på gata og ikke ha råd til mat, sier Abildsnes. Hun mener grunnen til dette er at noen i klesindustrien sitter med altfor stor makt, og evner å skjule hva som faktisk foregår overfor kjøperne/kundene.
Engasjert
Inhumanistiske arbeidsmiljøer og dyrevelferd er noe Abildsnes brenner for og har sterke meninger om. Dette har derfor blitt tema hun har valgt å belyse gjennom ei aktivitetsliste som deltakelse i Miss Norway krever.
– Jeg bruker blogg og sosiale medier til å videreformidle informasjon om dette, og prøver å engasjere andre i saker som opptar meg, sier Abildsnes. Derfor bruker hun hver bidige dag til å tenke hva hun som enkeltperson kan gjøre for å oppnå endring.
Erfaring og livsglede
I tillegg til å videreformidle og engasjere seg i saker de brenner for, må konkurrentene i Miss Norway drive sponsorarbeid, sørge for å skaffe seg følgere via sosiale medier, samt aktivt gå inn for å få publisitet og medieomtale.
– Fremover blir det å jobbe med aktivitetslista. Det blir catwalk-kurs i slutten av april, der vi blant annet skal ha intervju med dommerne og få opplæring i hvordan prestere på scenen, forteller Abildsnes.
Senere blir det beautycamp der deltakerne blir stylet og sminket, øver på catwalk og blir fotografert med tanke på å reklamere for produkter innen sminke og klær. Det hele foregår i Oslo.
– Og så går vi i tog gjennom Karl Johan på slutten. Det var utrolig gøy i fjor, sier Abildsnes med et smil. Hvor mange som kommer til å gå i tog gjennom Oslos paradegate, avhenger av hvor mange av jentene som går videre til finalen.
– Så hva har deltakelse i Miss Norway-konkurransen gitt deg så langt?
– Mye erfaring. Jeg har blitt mye mer selvsikker, funnet ut hvem jeg er og nye interesser. Funnet livsglede, svarer Helene Abildsnes.