Søgne Kunstlag og Søgne gamle prestegård inviterer i morgen, søndag, til åpning av utstillingen HELT KONGE, helt klart en utstilling utenom det vanlige, hvor fotograf Elin Høyland fra Mandal og forfatter Eva Marie Bentsen fra Søgne har samlet hvilke bilder som Ola og Kari har av kongefamilien og hvor bildene er blitt hengt opp for å dekorere hjem og hytter.
Av Ivar Eidsaa
Det var på senhøsten i fjor at fotograf Elin Høyland og Søgne-forfatter Eva Marie Berntsen gav ut boken HELT KONGE.
– For mange er kongeportrettene et viktig symbol på kongefamiliens rolle og posisjon i det norske samfunnet. Monarkiet har stått støtt i Norge siden unionsoppløsningen med Sverige i 1905 da Håkon VII ble konge, siden etterfulgt av Olav V og Harald V. I hele denne perioden har bilder av kongefamilien prydet norske hus. Figgjo, Stavanger Flint, Egersund Fajanse og Porsgrund Porselen har i flere tiår lagd ulike platter og fat med motiver av representanter for kongefamilien, sier Eva Marie Bentsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Jobbet med dette i ti år
Disse uttrykkene ønsket Høyland og Bentsen å samle. Over en lengre periode var de to på jakt etter familier som hadde dekorert vegger og stuer, oppholdsrom og hytter, med kongebilder.
– Elin har jobbet i 10 år med dette prosjektet og besøkt alle fylker i hele Norge for å ta bilder av «vegger» med kongeportretter i norske hus og hjem. Dette har vært utrolig hyggelig å jobbe med. Folk har med glede åpnet sine hjem og vist oss «veggen» sin som de er så stolte av, sier Eva Marie Bentsen.
Elin Høyland fotograferte bildemontasjene som familiene hadde hengt opp, og Eva Marie Bentsen intervjuet familiene for å få den bakenforliggende historien om hvorfor bildene ble hengt opp.
En foto- og tekstdokumentar
Resultatet er blitt en vakker kunstbok, med tittelen HELT KONGE, en flott foto- og tekstdokumentar, godt skrevet og solid fotografert.
– I maskinrommet på Obrestad fyr på Jæren henger et bilde av kong Olav. På et badeværelse i Vassenden henger det bilder av kong Haakon og dronning Maud. I Oslo henger det et bilde av kong Harald og dronning Sonja på et soverom. Det er nemlig ikke bare på utedoen vi finner bilder av kongefamilien. De finnes på kjøkkenet og i stuene i private hjem, i kantina på jobb og i kommunehuset, sier Høyland og Bentsen.
– Vi har forsøkt å få svar på hvorfor kongebildene betyr så mye og formidler historiene bak bildene, sier Bentsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
«Vi valgte Carl Gustav»
En av dem som har kongebilder hengende, er Kristin Tofte Andresen, hvis bilder er formidlet i boken, sammen med en liten tekst, som vi her bringer et lite utdrag fra:
«Hva gjør man med et skjemmende hull i kjøkkenveggen? På hytta – der vi tåler det litt ufullkomne og ikke går for full renovering? Det var spørsmålet da nytt kjøkken erstattet det gamle, og merket etter en tidligere bryter gapte mot oss. Enkelte ville kanskje gått inn for sparkling og maling, eventuelt byttet et bord eller to. Det gjorde ikke vi. Vi valgte Carl Gustav!….
For meg er kongeveggen blitt noe mer enn en avledningsmanøver for et stygt hull i kjøkkenveggen. Den representerer, litt høytidelig sagt, kontinuitet og familieliv i Ny-Hellesund – jeg er fjerde generasjon som har tilholdssted derute».
Boken har ikke overraskende slått an.
– Nylig tok også Slottet inn boken. Og det er blitt meg fortalt at det er første gang slottet har tatt inn en bok for salg som de ikke selv ikke har deltatt ang produksjon, smiler Eva Marie Bentsen.