SØGNE: For tredje år på rad ble et ukjent antall BH-er hengt opp langs veien ved Sebbetåa. Formålet er å vise omtanke med alle de som årlig rammes av brystkreft.
Av Klara Turid Fidje
Se også bildegalleri mot slutten av artikkelen.
Hver dag får ti norske kvinner og menn den uvirkelige beskjeden om at de har brystkreft. I følge Kreftforeningen er det nesten dobbelt så mange som det var for rundt 60 år siden.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Ganske høye tall, fastslår Ann-Kristin Andersen fra brystkreftforeningen i Agder.
Brystkreft rammer også menn
– Det har vist seg at flere og flere menn får brystkreft. For dem kan det være vondt å være åpne om sykdommen, påpeker Andersen. I tillegg viser det seg at mange unge jenter også får diagnosen brystkreft.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Takket være avansert og persontilpasset behandling, er det heldigvis flere som overlever. Forskning nytter, derfor går pengene fra årets Rosa sløyfe-aksjon til mer forskning i forhold til persontilpasset behandling.
3 år med BH-er i svingen
I grålysninga torsdag morgen møter Ann-Kristin Andersen og Camilla Tolfsen opp i tunet på Sebbetåa der Ella B. Berge bor. Sistnevnte fikk for tre år siden ideen om å henge opp BH-er ute ved veien for å rette søkelys på Rosa sløyfe-aksjonen, som hvert år finner sted i oktober.
– Det er ikke så ofte jeg er i byen, men da jeg var der i oktober for fire år siden, hang der en BH her, og en BH der, over Markensgate. Jeg tenkte: Hvorfor kan ikke jeg gjøre noe? forteller Berge.
Som sagt, så gjort. Påfølgende år ble de første BH-ene hengt opp på stolpene til bringebærbuskene i Sebbetåa. Året etter ble enda flere BH-er festet til sauenettingen i grønn plast som hun hadde fått fra Felleskjøpet. Sauenettingen med de påsydde BH-ene rulles enkelt sammen til bruk for neste år.
Takk til damene som har donert
– Takk til damene som har gitt, ellers ville det ikke blitt noe fokus på brystkreft, sier Berge. Gavmildheten har gjort at enda flere BH-er har fått plass på nettinggjerdet i år, der de skal bli hengende hele oktober.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Det var en hel jobb å sitte å klippe i stykker hempene, smiler Berge. I fjor opplevde hun at noen forsynte seg med BH-er, derfor ble det heretter nødvendig å fjerne alle hempene.
Berge ser på den fargesprakende mengde BH-er som nå henger til utstilling:
– I østavind er de flate, men i vestavind, da strutter vi, ler hun. Og tilføyer:
– Det er bare såvidt at de ser vi selger poteter nå. Fokuset blir noe helt annet, og det er riktig.