Banner Sommerguiden

Å plante en hage er å tro på i morgen – tips fra såkurs!

Såkurs, Søgne hagelag

Tirsdag kveld arrangerte Søgne hagelag såkveld/såkurs hos Trygve Aamodt Gartneri på Ofteneset. Trygve fortalte litt om hvordan han gjorde det når han sådde og ga tips for å lykkes, som deles her. Det var litt begrenset med plass, og derfor satt av 20 plasser for hagelagets medlemmer, og disse ble fulltegnet raskt.

 

Såtips fra Trygve

Frøene trenger fuktig jord og varme for å spire, og han pleier å bruke et brett for å presse frøene litt ned mot jorden, slik at de får god kontakt. Deretter legger han et lag sand til å dekke frøene, før han igjen presser de litt ned med et brett. Såbrettene/pottene bør deretter dekkes med plast slik at jordoverflaten ikke tørker opp.

 

Store frø kan legges i vann først

Når en sår større frø til f.eks. blomkarse og erter, kan de med fordel legges i vann et par dager før såing, for å trekke til seg fuktighet. Deretter presses de litt lenger ned i jorden enn en gjør med mindre frø, for å sikre at de får nok fuktighet og god kontakt med jorden.

 

Ved å blande inn litt sand i jorden, før en sår, får du bedre struktur på jorden og det blir lettere for de små spirene å presse seg opp.

 

Frø kan oppbevares kaldt i mange år

Frø er holdbare i mange år, de holder lenger hvis de oppbevares kaldt, og kan også dypfryses. Hvis du har gamle frø, og du er i tvil om frøene fortsatt vil spire, kan du ta en spiretest noen uker før du har planlagt å så.

 

Det var et rikt utvalg av frø til både sommerblomster, grønnsaker, urter og Søgne-tomater, som deltakerne kunne velge å så. Og det ble sådd en imponerende mengde frø i løpet av kvelden.

Et rikt utvalg frø på gartneriet!

Et rikt utvalg frø å velge mellom på gartneriet.

 

Planter du stiklinger, kan det være lurt og toppe de litt etter en stund, for å få mer buskete vekst. Det du klipper av, kan plantes som nye stiklinger.

 

Unni hadde laget kjempegod kringle til kaffen.

Unni hadde laget kjempegod kringle til kaffen.

 

Det ble også litt tid til det sosiale, og vi delte erfaringer og koste oss med prat, kaffe og hjemmebakt kringle. Tusen takk til Unni for en kjempegod kringle, og ikke minst til Trygve Aamodt som stilte med lokale, frø, jord, potter, og mange gode tips.

 

Flere saker