– Vi etablerer eget avdelingskontor i Søgne for å kunne være enda tettere på familier og etterlatte når de står midt i sorgen, i en sårbar og vond situasjon når noen har mistet en av sine kjære.
Av Ivar Eidsaa
Det sier Svein Arild Andås som leder Andås begravelsesbyrå.
Byrået har svært lange tradisjoner i Kristiansand, og er byens eldste gravferdsbyrå, etablert i 1933 av Anton Andås, bestefar til Svein Arild Andås, som dermed er tredje generasjon som leder byrået. I dag arbeider også fjerde generasjon, Svein Arilds datter, Ingrid Andås Kostad, i det familiedrevne byrået.
Kristiansand Trevarefabrikk
Andås begravelsesbyrå startet i det små, da Antons bror, Gunnar, hadde tatt over Kristiansand Trevarefabrikk som den gangen lå i Elvegata 11 i Kvadraturen i Kristiansand. Trevarefabrikken produserte vinduer, trapper, dører, litt møbler – og kister. Anton fikk etter hvert ansvaret for kisteproduksjonen. Han så at kisteproduksjonen kunne utvikles til så mye mer, og startet da Anton Andås Begravelsesbyrå.
Han påtok seg å ordne det meste i forbindelse med en gravferd; bestille transport, blomster, annonse, og alt det formelle etter en persons bortgang.
På den tiden hadde han ikke egen likvogn, og samarbeidet således med vognmenn i byen som drev transportforretning, som kjørte bringeturer på bestilling. Kommunen stilte med eget bærelag. Etter hvert som omfanget ble større, ble hans yngre bror Torvald med i firmaet. Navnet ble da Andås Begravelsesbyrå.
Første likbil i Kristiansand
De fikk snart tilgang til en egen bil, en amerikansk bil imponert fra USA gjennom en bilforretning i Mandal.
Bilen ble den første likbilen i Kristiansand. Andås Begravelsesbyrå ble dermed et gravferdsbyrå som kunne tilby alle de tjenester, og imøtekomme alle de behov som de etterlatte hadde.
Anton og Torvald Andås drev byrået frem til 1975, da de pensjonerte seg. Antons sønn,
Jann Gunnar, far til Svein Arild, tok over den daglige ledelsen, og da tiden var kommet for at han pensjonerte seg, var det altså Svein Arild Andås som tok over som daglig leder fra desember 1999.
Største byrå i Agder-regionen
Med årene har begravelsesbyrået utviklet seg og har i mange år fremstått som det største byrået i Agder-regionen. Tjenestene har endret seg i takt med tiden.
Begravelser og bisettelser blir gjennomført i Høvåg, Vestre Moland, Birkenes, i Vennesla og Greipstad, og innlandet fra Setesdal til Åseral – og Søgne.
– Folketallet vest i Kristiansand øker. Mange har behov for en tett og god oppfølging når en av deres nærmeste går bort, Vi ser at flere ønsker å bruke et gravferdsbyrå som også er etablert lokalt i Søgne, og vestover i kommunen, sier Svein Arild Andås.
Totalopplevelsen
I dag er det fokus på totalopplevelsen når familien og etterlatte skal ta farvel med en av sine kjære. Gravferden omfatter således å ordne alt fra blomster, kranser, sang og musikk, til å kontakte og melde til prest og eventuelle solister, og alle dokumenter som er nødvendige.
I tillegg til kisteleveranse og kistetransport, kommer også stelling av avdøde, legge avdøde i kisten, bistå ved syninger, og å gjennomføre selve gravferden. Og sist, men ikke minst, alt det formelle som må til når en person faller fra, slik som å varsle skifteretten, NAV og andre instanser.
Andås har flere dedikerte medarbeidere med lang erfaring. En av de ansatte bor i Søgne. Hun kommer til å bruke tid på kontoret her, som ligger i 2. etasje over Søgne Konditori på Tangvall, med egen parkeringsplass og heis til 2. etasje.
Familien Andås står bak
I dag er det fremdeles familien Andås som står bak og eier byrået. Svein Arilds sønner Johannes og Lars, og datter Ingrid er styremedlemmer, sammen med hans bror
Asbjørn Andås.
– Det er fint på en litt spesiell måte å etablere avdelingskontor i Søgne. Min svigermor
Else Helene Larssen, kom fra Søgne. Hennes foreldre, Gudrun og Petter Pettersen, bodde i flere år i Romsviga, hvor også min svigermor ble født, frem til de flyttet til Langenes i 1950,
forteller han.
En helt alminnelig begravelse
– Hva slags gravferd er det de etterlatte som oftest ønsker?
– Ofte er det begravelser med ritualet til Den norske kirke. De fleste vil ha en alminnelig begravelse, med hvit kiste, en blomsterdekorasjon eller krans, fellessang, eventuelt solist og familiens minneord. Noen ønsker ikke å ha en kirkelig begravelse, mens andre vil ha en personlig seremoni hvor man holder minnetalen selv, eller ved hjelp av en gravferdstaler.
– En av våre ansatte har fine evner og anlegg som gjør at han ofte benyttes til å holde tale, og kanskje også lede en personlig seremoni, i tråd med de rammene familien ønsker. En gravferd i dag handler om å tilrettelegge for en seremoni som er tilpasset de ønsker familien har, men ofte også i tråd med de ønsker avdøde måtte ha, sier Svein Arild Andås.