Det ble en forrykende, humørfylt, forestilling da sopran Benedikte Sofie Ribe og Nils Harald Sødal, sammen med Kristiansand symfoniorkester hedret Vilhelm Krag i Kilden torsdag kveld, i forbindelse med at det er i år er 150 år siden Krag ble født.
Av Anne Gunn Pedersen
Kultursalen i Kilden var fylt med så mange publikummere som var tillatt etter lokale restriksjoner, og folk lot til å kose seg glugg gjennom den 70 minutters lange forstillingen. Nils Harald Sødal flettet det hele sammen med tekst og billedlige beskrivelser av Vilhelm Krags innholdsrike liv, og her kan nevnes at sørlandsdikteren før århundreskiftet blant annet var forlagskonsulent, instruktør og sjef for Nasjonalteateret. Omgangskretsen var berømtheter som Ibsen og Bjørnson, samt en av Norges mest kjente komponister, Johan Halvorsen.
Balanse
At det er Halvorsen som har tonesatt de fleste tekstene var kanskje nytt for flere, altså at en østlending ga musikalsk identitet til mange av de mest kjente sørlandsvisene. Den klassiske stilen ble muligens vanskelig tilgjengelig for et bredt publikum, men det gjorde brødrene Ivar og Eivind Bøksle noe med, da de på 70-tallet laget et mer folkelig preg på arrangementene. Benedikte Ribe forteller at det i forestillingen ble viktig å finne en balanse mellom viser og opera. Vår lokale sopran glitret for øvrig med både sang stemme og skuespillertalent under forestillingen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Sykdom
I Sødals beskrivelse av dikteren kom det fram at sykdom og depresjon tidlig ble en del av Vilhelm Krags liv. På kjærlighetsfronten gikk det også dårlig. En ulykkelig opplevelse fra tidlige barneår lot til å følge han, og ekteskap med Aleksander Kiellands datter endte i skilsmisse. Svigerfarens hilsen under bryllupsmiddagen var heller ikke lystig, da han i sin tale erklærte at dette var den verste dagen i hans liv.
Vilhelm Krag tilbragte de siste årene i Havbukta i Ny Hellesund og døde i 1933, bare 61 år gammel.
Klare for flere
Forstillingen ble likevel en fin blanding av skjemt og alvor. Benedikte Ribe forteller at forberedelsene var omfattende, til tross for at det kunne se enkelt ut.
– Men det var fantastisk morsomt å jobbe med dette stoffet, og veldig gøy å jobbe sammen med Nils. Vi fant en felles energi, og jeg synes vekslingen mellom viser og opera ble god, sier hun.
– Men bare én forestilling?
– Vi er klare for flere, om det blir aktuelt!
Av sangene som ble framført var selvsagt ”Krøllane”, videre ”Jeg heiser opp mitt seil”, ”Morgensang” og ”Dansen på Uvår”. En perfekt avslutning ble det da publikum ble bedt om å delta i Christianssandsvisen, med tekst Vilhelm Krag og melodi av Eyvind Alnæs.