2021 ble det nestbeste året i Søgne og Greipstad Sparebanks historie. Nå foreligger tallene for 1. kvartal 2022, som viser at lokalbanken for Greipstad og Søgne drives godt også i 2022, hvor man ligger enda bedre an sålangt i år enn hva tilfellet var i fjor.
Av Ivar Eidsaa
– Kvartalstallene må leses i lys av det som skjer i næringslivet. Bedriftene satser veldig. Sentrumsutbyggingen på Tangvall, og de mange boligfeltene som er kommet til, blant annet i Nordalsheia, Oftenes, Kjellandsheia og på Langenes, viser at vi holder til en spennende landsdel hvor det skjer mye, forklarer administrerende banksjef Vidar Skaaland.
Ved utgangen av første kvartal, hadde Søgne og Greipstad Sparebank en forvaltningskapital på rett i overkant av fem milliarder kroner, en økning fra 4,88 milliarder sammenlignet med samme periode i 2021.
Økt med 207 millioner kroner
– Vi har økt forvaltningskapitalen de siste 12 månedene med 207 millioner kroner, eller 4,2 prosent. I forrige 12 måneders periode var veksten i forvaltningskapitalen 274 millioner kroner eller 5,9 prosent. Så langt i år er forvaltningskapitalen økt med 150 millioner kroner, fremholder Vidar Skaaland.
Innskuddene har de siste 12 månedene økt med rett i underkant av 100 millioner kroner, til 3.25 milliarder, og med 12 millioner kroner i første kvartal i år.
Hittil i år er utlånene økt med 89 millioner kroner, og med 185 millioner kroner de siste 12 månedene.
Godt overskudd
Regnskapet viser et overskudd de tre første månedene på 11,5 millioner kroner. I fjor endte banken ut med et overskudd for hele året på rett i overkant av 40 millioner kroner.
– Så langt i år har vi økt mer på næring enn innen privatmarkedet, sier Skaaland.
Fra årsskiftet ble det innført et nytt lovverk som innebærer at når en bolig skal selges, må det fremlegges en mer grundig takstrapport enn tidligere. Det gjorde at flere som var i markedet for å selge bolig, først måtte ha en slik rapport klar før salget kunne gjennomføres. Dette førte til en litt lavere aktivitet i boligmarkedet ved starten av året.
– Det har nå stabilisert seg, og vi har nå større pågang av private som ønsker å finansiere kjøpet av ny bolig hos oss, sier Skaaland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
God balanse i boligmarkedet
Han sier tilgangen på nye boligområder og leiligheter både i Søgne og Kristiansand for øvrig i mange år har vært god. Det har ført til en god balanse i boligmarkedet og sikret at prispresset på nye boliger er lavere i denne regionen enn i mange andre byer og tettsteder.
– Det er bra fordi det gir en stabil prisutvikling, sier Skaaland.
Mye vil også bli annerledes når den nye strekningen på E39 mellom Kristiansand og Mandal står ferdig i oktober. Mange bruker i dag mye tid på å stø i kø, og med ny E39 vil mye av køene vil bli borte.
Attraktivt område
– Så at attraktiviteten her på vestsiden av Kristiansand vil bli noe mindre når ny E39 står klar, tror jeg ikke. Ny vei vil bli en veldig force for oss, smiler Skaaland.
Ny E39 vestover får også sitt å si for markedet for fritidsboliger som vil holde seg bra og kanskje få en enda bedre utvikling enn andre plasser i landet, fordi veien til Rogaland blir raskere. Der en før brukte over tre timer, vil man med ny vei bruke under to timer, det forutsetter selvsagt at Nye Veier kommer i en posisjon som gjør at ny E39 kan bygges ferdig på hele strekningen.
– Vi er godt posisjonert for å spille en aktiv rolle i det jeg anser å være en spennende fremtid for næringslivet i vårt område. Vi er en del av en byregion, vi har eget universitet, og gir tilgang på god kompetanse. Som bank skal vi være patriotiske i forhold til det som skjer i Søgne og Greipstad, og spiller godt på de ressursene som finnes i hele regionen, sier Skaaland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Støtter lag og foreninger
Søgne og Greipstad Sparebank har lang tradisjon for å støtte opp under den aktiviteten som finner sted i lag og foreninger. De siste årene har banken tilført lag og foreninger 3,2 millioner kroner årlig fra Lokalbankfondet, i tillegg til at banken er en aktiv sponsor.
Det gir seg mange utslag. Ett er at banken har kjøpt en av Sanger om Søgne-forestillingene på Amfiet på Søgne gamle prestegård, hvor bankens kunder for hundre kroner kan kjøpe billett til forestillingen.
– Vi er en del av et flott lokalsamfunn og verdiene vi og kundene er med på å skape, skal vi forvalte med omhu, sier Skaaland.
Han mener et av bankens store pre, er å ha godt kjennskap til det som rører seg i lokalsamfunnet.
Det å ha egen bedriftsmarkedsavdeling gir banken et fortrinn. Banken er godt tilgjengelig, og det er ikke få samtaler som gjennomføres i løpet av året, hvor bedrifter kommer innom for å diskutere ideer og planer.
– Det er viktig å kunne være en god sparringspartner, sier Vidar Skaaland.